Boetseerbaar filament maakt nabewerking makkelijk

Boetseerbaar filament maakt nabewerking makkelijk

Iedereen die zich regelmatig bezighoudt met 3D printen ergert zich eraan: de kleine foutjes die erin sluipen bij veel 3D prints. Denk hierbij bijvoorbeeld aan druppels, vegen, putjes, afdrukken en printlagen die verschoven zijn of niet goed aan elkaar hechten. Hoewel er tegenwoordig diverse hulpmiddelen beschikbaar zijn voor nabewerking, zijn niet al deze foutjes eenvoudig te herstellen.

Met name professionele ontwerpers, die naar het hoogst mogelijke detailniveau en een smetteloze afwerking streven, hebben veel last van deze traditionele 3D print problemen. Gelukkig is er onlangs een nieuw product gelanceerd dat deze obstakels moeiteloos uit de weg moet ruimen: een revolutionair 3D printer filament met de naam Cx5sf.

Na 3D printing uitstekend te bewerken

Het bijzondere aan het Cx5sf filament is het feit dat het na 3D printing nog uitstekend te bewerken is. Het materiaal laat zich behandelen als klei wanneer het warm is, terwijl het afgekoelde eindresultaat net zo hard is als plastic. Wanneer het filament na het printen echter opnieuw wordt opgewarmd, is het volledig smeedbaar.

Op deze manier kunnen de lijnen tussen afzonderlijke printlagen niet alleen worden gladgestreken, maar kunnen zelfs de kleinste aanvullende details in het 3D model worden gehouwen. Dit is natuurlijk ideaal voor kunstenaars en ontwerpers, die zo de grote lijnen kunnen uitzetten met een snelle 3D print en de verfijnde details achteraf zelf nog kunnen aanbrengen.

3D print filament met de eigenschappen van klei

3D print filament met de eigenschappen van klei

Lage printtemperatuur en hoge vochtbestendigheid

Cx5sf heeft niet dezelfde specificaties als veel andere 3D printer filamenten. Het materiaal onderscheidt zich met een relatief lage printtemperatuur tussen de 70 en 80 graden Celsius en vereist geen 3D printer met een verwarmd printplatform. Dankzij de lage printtemperatuur is het risico op kromtrekken en krimpen van het 3D object zeer klein. De printsnelheid is met een maximale snelheid van 50 mm per seconde uitstekend te noemen.

Ook bijzonder is de uitstekende bestendigheid tegen vochtige omstandigheden. Hoe je het beste je 3D print filament kunt bewaren hebben we al eerder uitgelegd, maar bij Cx5sf hoef je hier nauwelijks rekening mee te houden. Het filament absorbeert simpelweg geen vocht uit de lucht en blijft daardoor tot in de lengte van jaren goed.

Kickstarter campagne voor 3D print filament

De Kickstarter-campagne voor het Cx5sf 3D printer filament heeft zijn doel van 75.000 dollar inmiddels ruimschoots gehaald. Als backer betaal je ongeveer 107 euro voor een spoel 1.75 mm filament van 1 kg. Ook kom je als backer in aanmerking voor diverse andere interessante beloningen, zoals een 3D scan of een zeer gedetailleerd beeldhouwwerk van je eigen portret.

Meer weten over het Cx5sf filament? Bekijk dan de video hieronder: