Ponta Scan verbetert kwaliteit 3D scans aanzienlijk

Ponta Scan verbetert kwaliteit 3D scans aanzienlijk

Als innovatieve sector staat de 3D printing branche bekend om het lanceren van uiteenlopende Kickstarter-campagnes. Van virtual reality 3D design software tot revolutionaire 3D printers en het 3D printen van complete huizen; tal van creatieve concepten worden op dit populaire crowdfunding platform gefinancierd.

Inmiddels hebben al meer dan 10 miljoen mensen over de hele wereld bijgedragen aan een Kickstarter-project en dit aantal neemt nog altijd dagelijks toe. Hieruit blijkt duidelijk dat de consument, ongeacht de regio waar hij leeft, altijd bereid is om te helpen goede ideeën van de grond te krijgen. En dat betekent goed nieuws voor het nieuwe geesteskindje van Ponta Lab.

Ponta Lab introduceert nieuwe 3D scan software

De Japanse softwareontwikkelaar heeft recent namelijk een Kickstarter-campagne opgestart voor haar nieuwe Ponta Scan software, die de doorsnee consument vergelijkbare mogelijkheden biedt als professionele 3D scanning sofware.

Het programma, dat draait op besturingssysteem Windows, importeert de ruwe 3D scan data uit een relatief goedkope consumentenscanner zoals de handscanner van Thor 3D en zet dit vervolgens om in een hoge resolutie scan van professionele kwaliteit. Hierdoor is de gebruiker voor weinig geld verzekerd van een uiterst professioneel resultaat.

Ponta 3D scan

3D model met zeer hoge resolutie

Het idee achter Ponta Scan komt voort uit de frustrerende ervaring van ontwikkelaar Masakazu Inaba, die regelmatig teleurgesteld was over de lage resolutie en incompatibiliteit met complexe objecten van zijn eigen huis-tuin-en-keukenscanner. Hij besloot daarom zelf de oplossing te verzinnen en werkte maandenlang aan de software, die verrassend goed bleek te werken.

Of het nu een klein object is met afmetingen van slechts enkele centimeters of een standbeeld van levensgrote proporties, de Ponta Scan software maakt er een digitaal 3D model van dat eruit ziet alsof het een scan is van een 3D scanner van vele duizenden euro’s. Voor een bedrag van minder dan 100 euro ontvang je als backer van de Kickstarter-campagne al een digitale download van de software.

3D scannen in enkele muisklikken

De resultaten van de Ponta Scan software zijn niet alleen zeer veelbelovend, ook het gebruiksgemak ligt uitermate hoog. Klik op Start, scan het gewenste object van zoveel mogelijk kanten en klik daarna op Stop. Na enige verwerkingstijd verschijnt het 3D model van het voorwerp haarscherp op je scherm. De rest is aan jou – maak zoveel 3D prints als je wilt!

Bekijk hieronder een filmpje over de nieuwe Kickstarter-campagne van Ponta Scan: