3D printing prototype

3D printing prototype

Ben jij een kunstenaar, interieurontwerper of architect? Dan kan het zijn dat je in het voortraject van een project een klein (schaal)model van je werk wilt laten zien aan klanten. Zo kunnen zij beoordelen of het object aan hun verwachtingen voldoet en of aanpassingen noodzakelijk zijn. Een 3D printing prototype is de ideale vorm van zo’n model.

De huidige generatie 3D printers maakt het namelijk bijzonder eenvoudig om snel en goedkoop een 3D printing prototype te maken. Een enorme vooruitgang ten opzichte van het recente verleden, toen het nog nauwelijks mogelijk of onbetaalbaar was om een klein en gedetailleerd object van een digitaal model te laten fabriceren.

3D printing prototype van kunstwerk, gebouw of ander object

3D printing prototype van kunstwerk, gebouw of ander object

3D printing prototype laten maken

Om een 3D printing prototype te maken, hoef je zelf niet noodzakelijkerwijs over een 3D printer te beschikken. Tegenwoordig vind je in elke grote Nederlandse stad een 3D printservice, waar je terecht kunt voor al je wensen op het gebied van 3D printing. Deze dienstverleners beschikken vaak over een uitgebreid machinepark, waardoor vrijwel elke denkbare print tot de mogelijkheden behoort.

Met name in Amsterdam zijn er meerdere adressen waar je een 3D print kunt laten maken. Heb je liever de volledige controle over het printproces en de gebruikte machines? Dan is een 3D printer kopen een verstandige investering. Zeker als je regelmatig prototypes nodig hebt, verdien je de aanschafkosten voor zo’n machine al snel terug. Eerder schreven wij bijvoorbeeld al over de ideale 3D printer voor zakelijke prototypes.

Rapid prototyping in Nederland

Het moderne 3D printing prototype komt niet zomaar uit de lucht vallen, want 3D printen als techniek is een voortzetting van het welbekende rapid prototyping. Beide technieken bouwen een driedimensionaal model in verschillende lagen op, met als belangrijkste verschil de schaalgrootte waarop dit gebeurt.

Rapid prototyping machines zijn namelijk enorm, terwijl de huidige generatie desktop 3D printers gemakkelijk in de huiskamer past. Rapid prototyping wordt dan ook vooral gebruikt voor de fabricage van groot materieel (denk hierbij aan voertuigen en lucht- en ruimtevaartonderdelen), terwijl 3D printing wordt ingezet voor de productie van kleine schaalmodellen, sieraden en gebruiksvoorwerpen.

3D printing prototype door 3D Systems

Kun je het door jou gewenste 3D printing prototype niet maken met je eigen machine en ook niet met de printers van een printservice in Nederland? Dan is het tijd om je vizier te verbreden en te kijken naar de mogelijkheden in het buitenland. Met name 3D Systems is een goed voorbeeld van een partij die vrijwel ongelimiteerde opties biedt op het gebied van prints.

Technieken als Selective Laser Sintering (SLS), Stereolithografie (SLA) en Fused Deposition Modeling (FDM) behoren allemaal tot het standaardarsenaal van 3D Systems. Ook voor professionele software en scanners kun je bij dit bedrijf terecht. Zo kun je jouw gedroomde 3D printing prototype altijd wel realiseren.