3D printer huis

3D printer huis

Het is een nieuw fenomeen in Nederland: het 3D printer huis. Zoals de naam al verklapt, gaat het om een woning die door het toepassen van 3D printen tot stand is gekomen. Dat klinkt misschien futuristisch, maar het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat veel huizen in ons land op deze manier worden gebouwd.

Het concept van het 3D printer huis is simpel maar doeltreffend. Er wordt een machine voor gebruikt die gespecialiseerd is in 3D betonprinten. Dit apparaat heeft forse afmetingen en is hierdoor in staat (de benodigde onderdelen voor) een volledig huis te fabriceren. Dit scheelt niet alleen veel arbeidskosten, maar ook een heleboel tijd.

3D printer huis vervangt traditioneel gebouwde woning

3D printer huis vervangt traditioneel gebouwde woning

3D print Canal House op YouTube bekijken

Een van de eerste huizen die op deze manier werd geproduceerd was in 2014 het wereldberoemde Canal House in Amsterdam-Noord. Dit bijzondere grachtenpand is een ambitieus project van DUS Architects en partners en verwierf internationale bekendheid als 3D geprint huis in Amsterdam. Nog steeds wordt de locatie gebruikt voor onderzoek en gerelateerde printprojecten.

Het legendarische 3D printer huis is niet altijd geopend voor publiek, maar wel is het mogelijk de locatie op afspraak te bezichtigen. Ook is er elke eerste woensdag van de maand een speciale walk-in tour voor belastingstellenden. Tickets boeken doe je op de website van het Canal House.

De totstandkoming van het Canal House is ook op YouTube te bekijken, zie hiervoor de video hieronder:

3D printer huis in China: revolutie in de bouwsector

Zoals zo vaak het geval is bij technologische innovaties, waren de Chinezen er als de kippen bij om het idee te kopiëren. En, dat moet gezegd, dat deden ze met verve. Niet lang na de verrijzing van het Canal House stampte het Chinese bedrijf WinSun maar liefst 10 3D printer huizen in een tijdsbestek van slechts 24 uur uit de grond.

Om dit in perspectief te plaatsen: het printen van een eenvoudig muurtje voor ons Amsterdamse 3D printer huis duurt alleen al ongeveer een maand. Het snelheidsverschil zit hem in de gebruikte methode. Daar waar de woning in Amsterdam uit één stuk is opgebouwd, printen de Chinezen losse onderdelen die ze later aan elkaar monteren. Dit is nog een goedkope productiemethode ook, want zo’n huisje kost het luttele bedrag van nog geen 4500 euro.

Bekijk hieronder een filmpje over het project van WinSun:

3D betonprinten: zelf een huis bouwen

Zoals uit bovenstaande voorbeelden blijkt, heeft 3D betonprinten absoluut de toekomst. Een sneller bouwproces en lagere kosten: wie in de bouwsector wil dat nu niet? In 2015 begonnen specialisten bij de TU Eindhoven daarom een onderzoek naar de mogelijkheden tot het printen van duurzame betonconstructies. Het onderzoeksproject loopt nog, maar de eerste resultaten zijn zeer veelbelovend. We moeten er daarom niet raar van opkijken als onze kinderen later in een 3D printer huis wonen.