Nooit meer te weinig 3D printer filament

Nooit meer te weinig 3D printer filament

Zoals veel van onze lezers ongetwijfeld aan den lijve hebben ondervonden, verloopt het maken van een 3D print niet altijd volgens plan. Soms raakt de spuitmond van de 3D printer tijdens het printen verstopt of blijkt er niet voldoende 3D printer filament te zijn voor het voltooien van de 3D print. Gelukkig zijn dit zaken die binnenkort definitief tot het verleden behoren.

Slim cartridge systeem voor 3D printer filament

Op 1 september 2016 lanceert het Australische bedrijf 3D Printing Systems namelijk een Kickstarter-campagne voor een revolutionair product: de Filament Bunker. Het betreft een slim cartridge systeem voor 3D printer filament dat gebruikers niet alleen helpt om de voortgang van het 3D printproces te monitoren, maar de efficiëntie van dit proces dankzij diverse slimmigheden ook optimaliseert.

De Bunker meet de aanwezige hoeveelheid filament tot op de centimeter nauwkeurig en biedt een stof- en vochtvrije omgeving die de materiaaleigenschappen in optimale conditie houdt. Daarnaast meet het apparaat een diversiteit aan statistieken op het gebied van printtijden, printmislukkingen, printsuccessen, printduur en de totale hoeveelheid geprint filament.

3D printer filament

3D printer filament

Geschikt voor uiteenlopende 3D printers en filamentsoorten

De Bunker werkt met vrijwel elke 3D printer en is daarmee een veelzijdige totaaloplossing voor de veeleisende thuisgebruiker. Een bijkomend voordeel is dat de machine met meerdere 3D printers tegelijkertijd gebruikt kan worden of met één 3D printer die over meerdere spuitmonden beschikt.

Ook op het gebied van filamentsoorten is de Bunker van alle markten thuis. Het apparaat werkt met een variëteit aan materiaalsoorten waaronder ABS, PLA, koper, hout, PETG en HIPS en is geschikt voor spoelen filament van zowel 1.75 mm als 3 mm dik. De afgesloten binnenzijde maakt de Bunker daarnaast een ideaal systeem voor hydroscopische filamenten zoals PC, nylon en PVA.

Hoog gebruiksgemak dankzij speciale app

Het gebruik van de Bunker werkt in de praktijk heel eenvoudig. Gebruikers kunnen met het speciale App + WifiThe Bunker systeem de streepjescode van een filament inscannen, waarna de optimale printinstellingen voor het betreffende materiaal automatisch worden ingeladen. Vervolgens kan de spoel in de printercartridge worden geplaatst en op de gebruikelijke wijze worden verbonden met de 3D printer.

De standaard bijgeleverde Bunker app maakt het mogelijk om de voortgang van 3D prints direct vanaf je smartphone of tablet in de gaten te houden. Wanneer het gebruikte filament bijna op is of er een onverwachte fout optreedt gedurende het printproces, krijgt de gebruiker een automatische notificatie via de app.

3D Printing Systems hoopt met de binnenkort gelanceerde Kickstarter-campagne ongeveer 65.000 euro op te halen om grootschalige productie van de Bunker op te starten. Verwacht wordt dat de campagne meer dan voldoende backers zal krijgen, aangezien 3D Printing Systems een gerenommeerd bedrijf is met een rijke historie op het gebied van 3D printers en 3D scanners.