Snelle groei van 3D metaalprinters

Snelle groei van 3D metaalprinters

Sinds 3D printen zijn stormachtige entree maakte in de wereldwijde markt, zijn er veel zaken veranderd. Daar waar de eerste generatie printers nog voornamelijk werkte met kunststof, heeft het aantal soorten filament tegenwoordig een grote vlucht genomen. Het materiaal dat de laatste jaren de steilste opmars toont is zonder twijfel metaal.

3D metaalprinter

Steeds meer sectoren omarmen 3D printing

Al geruime tijd schrijven we bij Llowlab over de laatste ontwikkelingen op het gebied van metaalprinting. Er verschijnen steeds meer metaalprinters op de markt en met name in de industriële sector vullen 3D prints van metaalfilamenten een waar gat in de markt.

Vreemd is dat niet, want metaal is nu eenmaal een noodzakelijk materiaal in tal van industrieën. Het zijn met name branches zoals de auto-industrie en lucht- en ruimtevaart die 3D printing al in een vroeg stadium hebben geadopteerd. Onlangs berichtten we op onze blog bijvoorbeeld nog over de geprinte satellieten van Boeing en het gepersonaliseerde productieproces van Ford.

Lees meer:
3D printen in metaal groeit sneller dan ooit tevoren (artikel uit 2016)
Alles over 3D printen met metaal
3D printing met metaal: de ultieme handleiding

Onderzoek toont duidelijke groei Nederlandse 3D printsector

De duidelijke opkomst van 3D printen wordt nu ook onderkend door ABN AMRO, dat in samenwerking met consultancybedrijf Berenschot recent een onderzoek uitvoerde naar de 3D printing sector. Wat blijkt: niet alleen vertoont de markt als geheel nog altijd een stijgende lijn, maar het is met name de tak van metaalprinters die de snelste groei laat zien. Daar komen we straks in dit artikel op terug.

Eerst de algehele cijfers: de totale omzet van de Nederlandse 3D printing markt groeit dit jaar van 100 miljoen naar maar liefst 120 miljoen euro. Ongekende cijfers voor een land met bescheiden afmetingen als dat van ons. De groei is overigens niet bepaald een verrassing, want sinds 2014 is de omzet maar liefst twee keer zo groot geworden.

Lees meer:
3D printen in Nederland groeit jaarlijks met 30% (artikel uit maart 2015)
Markt voor 3D printing blijft groeien (artikel uit juli 2015)
3D printen markt groeit komende jaren explosief (artikel uit januari 2016)
3D printing blijft exponentieel groeien (artikel uit april 2016)

Metaalprinters maken de snelste groei door

Zoals gezegd is het met name de tak van metaalprinters die deels verantwoordelijk is voor de positieve cijfers. metaalprinters groeien anno 2017 zelfs harder dan de populaire kunststofprinters, al is dit in het professionele segment een ontwikkeling die te verwachten viel. Al eerder stapten grote industriële partijen zoals DMG Mori en Trumpf, beiden producenten van metaalbewerkingsmachines, namelijk ook in de 3D printing.

De MetalFab1 van Additive Industries is de eerste Nederlandse metaal 3D printer, maar de verwachting luidt dat er nog vele andere zullen volgen. In het buitenland zijn inmiddels al diverse metaalprinters geproduceerd, waar de redactie van Llowlab in het verleden meerdere artikelen aan heeft gewijd.

Vooralsnog lijkt het erop dat de metaalprinter in Nederland voornamelijk nog wordt gebruikt in de tandheelkundige en medische branche. Ook scholen, Fablabs en andere kennisinstituten omarmen de technologie. Volgens trendwatchers zullen industriële bedrijven in ons land snel volgen.

Lees meer:
Maak van je FDM 3D printer een metaal printer
Supersnelle printer voor metalen 3D prints
Veelzijdige printer is zijn tijd 10 jaar vooruit
Ability1 desktop metaalprinter verschijnt op Kickstarter

3D print in metaal

Grens tussen industrie en consumentenmarkt vervaagt

Hoewel er traditioneel een scheidslijn is tussen typische industrieproducten zoals metaalprinters en consumentenmarktproducten zoals kleine kunststofprinters, beginnen deze grenzen steeds verder te vervagen.

Desktopprinters van kleine afmetingen beginnen namelijk in toenemende mate populair te worden in de industrie. Dat komt onder andere omdat deze producten steeds meer mogelijkheden bieden en de 3D prints ook een steeds hogere kwaliteit krijgen.

Goed nieuws voor Nederland, want het zijn met name de Nederlandse fabrikanten van desktopprinters die garen spinnen bij deze ontwikkelingen. Bedrijven als Ultimaker, Leapfrog, Builder 3D en Felix zijn hier de beste voorbeelden van.

Volgens ABN AMRO en Berenschot zal de Nederlandse markt voor desktopprinters dit jaar groeien naar een omzet van circa 3 miljoen euro. Dit komt met name door de vele nieuwe modellen met dual extrusion mogelijkheden, de toename van het aantal filamentsoorten en het hogere detailniveau van de 3D prints. In Nederland gaat 3D printing dan ook mooie tijden tegemoet.

Lees meer:
Leapfrog Creatr: Nederlandse printers met dual extrusion systeem
De toekomst van 3D printen
De toekomst van 3D printing in Nederland