Boeing gebruikt 3D printing voor satellieten

Boeing gebruikt 3D printing voor satellieten

Veel mensen kennen Boeing van het vliegtuig waar ze instappen als ze op vakantie gaan. Dit Amerikaanse bedrijf houdt zich echter niet alleen bezig met luchtvaart, maar ook met ruimtevaart. Een zeer gespecialiseerde branche waarin 3D printing steeds vaker wordt toegepast. Zeker door Boeing, dat op het gebied van 3D printen een ware pioniersrol vertolkt.

3D model van satelliet

3D printing vaker toegepast in ruimtevaart

Hoewel meerdere ruimtevaartorganisaties 3D printing al geruime tijd inzetten, behoort Boeing zonder twijfel tot de meest creatieve. De onderneming heeft al talloze patenten voor unieke 3D prints ingediend en wil de technologie nu gaan inzetten voor het fabriceren van satellieten. Een stap die volgens experts binnen het bedrijf ook broodnodig is.

Want hoewel Boeing nu nog een van de voornaamste producenten is op het gebied van satellieten, belooft hier op termijn verandering in te komen. De productie van een satelliet kost het bedrijf zo’n 140 miljoen euro en neemt dankzij complexe productieprocessen de nodige tijd in beslag. Hierdoor kan er ieder jaar slechts een beperkt aantal van worden geproduceerd.

Toegenomen concurrentie dankzij 3D print technologieën

Voorheen was dat niet zo’n probleem, want satellietproductie is van oudsher een zeer specialistische markt waarin weinig spelers actief zijn. Die situatie is echter snel aan het veranderen. Dankzij 3D printing is het tegenwoordig mogelijk om tegen lagere kosten kleinere en lichtere satellieten te produceren. Ook studenten en kleine bedrijven begeven zich hierdoor nu in de markt.

Hoewel deze groepen Boeing weliswaar niet direct uit de markt concurreren, is er een trend in beweging die niet is te stoppen. Het bedrijf ondervindt nu al concurrentie van relatief jonge tegenspelers zoals Made in Space en SpaceX van de beroemde Elon Musk. Het zijn dit soort bedrijven die steeds meer kans maken om overheidscontracten onder de neus van Boeing weg te stelen.

3D printing voor snelle en foutloze productie

Het bedrijf wil niet lijdzaam toezien hoe de concurrentie toeneemt en zet daarom vol in op 3D printing. Omdat Boeing de techniek al inzet op vele andere gebieden, is het bepaald geen onbekend terrein. Dat is een groot voordeel, want nu hoeft de reeds beschikbare technologie alleen nog te worden toegespitst op de productie van satellieten.

Inmiddels past het bedrijf 3D printing reeds toe op de satellietproductie in de bekende fabriek in Los Angeles. Momenteel beoordelen specialisten of het aantal onderdelen per satelliet kan worden teruggebracht, zodat er minder 3D prints nodig zijn en het productieproces verder kan worden versneld. Ook het aantal productiefouten kan dankzij 3D printen naar verwachting sterk worden teruggebracht.