3D printen in Nederland groeit jaarlijks met 30%

3D printen in Nederland groeit jaarlijks met 30%

De Nederlandse markt voor 3D printen maakt nog altijd een gestage groei door. Met een omzet van 45 miljoen euro per jaar is de nieuwe technologie op dit moment nog geen bedreiging voor conventionele productietechnieken, maar volgens ABN Amro komt hier op termijn verandering in.

De bank baseert zijn voorspellingen op een analyse van zowel de zakelijke- als consumentenmarkt voor 3D printen. In de berekeningen zijn onder meer verkoopcijfers van 3D printers, 3D materialen, 3D software en 3D geprinte producten meegenomen. Volgens sectorbankier Industrie David Kemps is de omzetgroei van 30% per jaar een duidelijk waarschuwingssignaal voor traditionele industrieën. Op korte termijn hoeven zij zich echter nog geen zorgen te maken, zo zegt hij. “Een omzet van 45 miljoen euro is op jaarbasis nog vrij bescheiden wanneer je het vergelijkt met de cijfers die traditionele fabricageprocessen kunnen overleggen. Maar dat 3D printen in de toekomst een bedreiging vormt, mag duidelijk zijn. De hype is wel terecht, want ook op dit moment is 3D printen al een bruikbare toevoeging op de conventionele productiemethoden.”

Mondiale ontwikkelingen 3D printen

Hoewel de bankmedewerker zijn voorspellingen doet op basis van langjarige marktervaring en informatie-uitwisseling met diverse betrokken marktpartijen, blijft de prognose afhankelijk van zowel binnen- als buitenlandse marktontwikkelingen. “De Verenigde Staten en Duitsland vertolken een voorlopersrol op het gebied van 3D printen. Op de mondiale markt zetten producenten zoals het Duitse Envisiontec en EOS en het Amerikaanse Stratasys en 3D systems de toon op het gebied van nieuwe ontwikkelingen. Nederlandse partijen mogen nog niet in de schaduw staan van deze bedrijven. De verwachting is dat de mondiale omzet van 3D printen in 2018 tussen de 10 en 15 miljard euro zal bedragen. Dit komt met name door de snelgroeiende vraag vanuit de medische sector (o.a. prothesen), de automotive-industrie en de lucht- en ruimtevaart (onderdelen groot materieel).”

Zakelijke markt 3D printen

Met zijn uitspraken doelt Kemps in het bijzonder op de zakelijke markt in Nederland, die in vergelijking met het buitenland nog relatief onderontwikkeld is. “Met zo’n 150 professionele 3D printsystemen is er nog veel ruimte voor groei binnen het professionele segment in ons land. Partijen als het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, Philips en Shell zetten op dit gebied de eerste voorzichtige stappen. Ook diverse dienstverleners wagen de stap en richten zich voor industriële toepassingen met name op het 3D printen van metalen. De omzet die dit oplevert bedraagt naar schatting ongeveer 10 tot 15 miljoen euro. In Nederland worden echter nog geen onderdelen voor grote voertuigen zoals vliegtuigen 3D geprint, terwijl dit in het buitenland al wel het geval is. Bekende partijen zoals Pratt Whitney en General Electric produceren zelf onderdelen voor vliegtuigturbines, iets waar wij in Nederland alleen nog van kunnen dromen. Op mondiaal niveau worden op jaarlijkse basis naar schatting zo’n tienduizend 3D printsystemen voor industriële toepassingen verkocht.”

Consumentenmarkt 3D printen

Over de Nederlandse consumentenmarkt voor 3D printen is de econoom een stuk hoopvoller gestemd. “Er zijn helaas nog geen Nederlandse producenten die 3D printers maken voor het zakelijke segment. Voor de thuisprintmarkt is het echter een heel ander verhaal. Fabrikanten zoals Leapfrog, Builder 3D, Felix en Ultimaker zijn goede voorbeelden van innovatieve bedrijven die op de sympathie van de consument kunnen rekenen. In ons land neemt de community voor thuis 3D printen steeds grotere vormen aan. De toename van het aantal FabLabs, werkplaatsen waar bezoekers kunnen experimenteren met 3D printen, vormt hiervan het beste bewijs.” De bank schat dat er inmiddels maar liefst tussen de 300 en 400 consumentenprinters per week worden geleverd door de genoemde fabrikanten tezamen. Dit zou moeten resulteren in een omzet van ongeveer 20 miljoen euro. Hierbij worden de benodigde grondstoffen voor het 3D printen (omzet rond de 1 miljoen euro) nog niet eens meegerekend. De rappe groei van de consumentenmarkt voor 3D printen is niet alleen voorbehouden aan Nederland. Geschat wordt dat wereldwijd jaarlijks zo’n 75.000 consumentenprinters worden verkocht. In de toekomst wordt een exponentiële groei verwacht.