Veelzijdige 3D printer is zijn tijd 10 jaar vooruit

Veelzijdige 3D printer is zijn tijd 10 jaar vooruit

3D printing vereist soms specifieke technische kennis. De meeste 3D printers zijn immers geschikt voor een specifieke toepassing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 3D printen met metaal of 3D printen met kunststof. Sinds kort is er echter een nieuwe 3D printer verkrijgbaar, die werkelijk van alle markten thuis is. Wil je jezelf na een dagje 3D printen van menselijke weefsels bijvoorbeeld verwennen met een 3D print van een chocoladetoetje? Met de Aether 1 kan het allemaal.

Bijna alle 3D prints mogelijk

De Aether 1 is een ware revolutie op het gebied van 3D printing en heeft een technologische voorsprong van ongeveer 10 jaar op alle andere 3D printers die op dit moment op de markt zijn. Hierdoor zijn de mogelijkheden op het gebied van 3D prints schier eindeloos.

Aether, het bedrijf uit San Francisco dat de verantwoordelijk is voor de 3D printer, wil de techniek zo snel mogelijk verspreiden en verkoopt de multifunctionele 3D printer daarom tegen een extreem lage prijs.

Volgens CEO Ryan Franks is het belangrijk dat innovatieve ontwerpers en vernieuwers beschikking krijgen over de nieuwe 3D printing technologie die de Aether 1 te bieden heeft. Dit moet resulteren in fantastische 3D prints: van siervoorwerpen tot voedsel en van elektronica tot menselijke weefsels.

3D printen kosten relatief zeer laag

De exacte prijs van de Aether 1 is op dit moment nog niet naar buiten gebracht, maar zal waarschijnlijk rond de 8.000 euro liggen. Dit lijkt wellicht een hoog bedrag voor de gemiddelde consument, maar is een schijntje vergeleken met de 225.000 euro die veel andere bioprinters kosten.

Daarbij komt dat de Aether 1 veel meer functionaliteiten biedt dan bovengenoemde 3D printers. De Aether 1 print bijvoorbeeld niet alleen voedsel, maar biedt hierbij de mogelijkheid om te werken met wel 8 verschillende grondstoffen. Het 3D printen van zoiets als een pizza komt hiermee steeds dichterbij.

Daarnaast kan de Aether 1 worden ingezet als een volwaardige CNC machine en lasersnijder. De 3D printer kan zelfs schilderen, schrijven, tekenen en kalligraferen. Bevestig simpelweg een kwast of pen in het apparaat en er komt een waar kunstwerk uit de Aether 1 rollen.

CNC machine of bioprinter? De Aether 1 3D printer maakt eindeloos veel 3D prints

CNC machine of bioprinter? De Aether 1 3D printer maakt eindeloos veel 3D prints

3D printing krijgt nieuwe dimensie

Bijzonder is ook de speciale ‘foto naar fabricatie’-functionaliteit van de 3D printer. Met de ingebouwde digitale camera kun je een foto maken en deze vervolgens laten 3D printen, schilderen, beeldhouwen of omzetten naar 3D prints van voedsel.

Veel van bovenstaande technieken kunnen ook nog eens met elkaar worden gecombineerd, waardoor 3D printing een compleet nieuwe dimensie krijgt. Ondanks de grote veelzijdigheid van de machine, blijft de gebruiksvriendelijkheid volgens de makers nog altijd zeer hoog.

3D printer over enkele maanden te koop

De 3D printer wordt standaard geleverd met een app voor 3D printen op afstand en Aether probeert geen winst te maken met gepatenteerde 3D printing materialen. Gebruikers kunnen hierdoor 3D prints maken met elk denkbaar materiaal en met behulp van hun eigen tools.

De enorme veelzijdigheid maakt de Aether 1 bij uitstek geschikt voor gebruik in scholen of andere instructieplekken voor 3D printen zoals Fablabs. Er hoeven dan immers geen verschillende 3D printers meer aangeschaft te worden om de uiteenlopende mogelijkheden van 3D printing te demonstreren.

Naar verwachting is de Aether 1 3D printer vanaf de tweede helft van 2016 voor iedereen te koop. In april lanceert Aether alvast een speciale website waar gebruikers bestanden voor 3D prints met elkaar kunnen delen. Natuurlijk houden wij je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen!