3D printing blijft exponentieel groeien

3D printing blijft exponentieel groeien

Al jarenlang voorspellen vooraanstaande 3D print experts een snelle en exponentiële groei van de 3D printing industrie. Tot op heden krijgen deze specialisten keer op keer gelijk: in veel gevallen valt de groei van 3D printen zelfs nóg hoger uit dan vooraf werd verwacht. 3D printers zijn in 2016 zowel in de particuliere markt als in de industriële markt aan een indrukwekkende opmars bezig.

Jaarlijkse 3D printen groei van bijna 30%

Zoals het er nu naar uitziet komt de snelle groei van 3D printing binnen afzienbare tijd niet tot een einde. De werking van de techniek (klik hier voor meer informatie) wordt steeds meer mensen duidelijk en een nieuw onderzoeksrapport van Research and Markets verwacht dan ook een enorme stijging van het aantal 3D printer verkopen in de komende 6 jaar.

De 3D printing markt, die onder meer bestaat uit 3D printers, 3D printen materialen, 3D print diensten en 3D printer software, had in 2015 een totale omzet van zo’n 4,5 biljoen euro. De huidige verwachting luidt dat de markt in 2022 is geëxplodeerd naar een omzet van liefst 26,5 biljoen euro, wat een indrukwekkende jaarlijks groei van bijna 30% impliceert.

3D printing markt groeit exponentieel

3D printing markt groeit exponentieel

3D printers populairder onder consumenten

Uit het rapport van Research and Markets blijkt voorts dat de snelle groei van de 3D printing consumentenmarkt onder meer wordt gedreven door toenemende kostenverlagingen in combinatie met verbeterde 3D printen technieken. De technologische vooruitgang zorgt ervoor dat kwalitatief hoogwaardige 3D prints voor steeds meer toepassingen in de samenleving gebruikt kunnen worden.

Ook een belangrijke rol spelen de ontwerpen van 3D printers. Deze worden steeds toegankelijker voor consumenten, waardoor veel mensen over de streep getrokken worden en besluiten een 3D printer aan te schaffen. Voor kleine en middelgrote bedrijven is 3D printing hierdoor bovendien gemakkelijker te implementeren in de bestaande bedrijfsvoering.

3D printen kostenefficiënte optie voor industrie

De groei van 3D printing in de industriële markt komt met name voort uit de groeiende behoefte aan individueel toegesneden producten. Daarnaast blijkt 3D printen steeds vaker een kostenefficiënt alternatief voor andere productiemethoden zoals rapid prototyping. Hierdoor investeren grote bedrijven en overheden in toenemende mate in 3D printers.

Ruimtevaart, defensie, gezondheidszorg, consumentengoederen en de industrie vertegenwoordigen het grootste deel van de 3D printing markt in 2015. Hoewel deze sectoren in de komende jaren nog altijd belangrijk blijven, zullen branches zoals elektronica, energie, juwelen en educatie richting 2022 waarschijnlijk een steeds groter marktaandeel opeisen.