3D printen Nederland

3D printen Nederland

3D printen is helemaal hip en happening. Zoals bij vele andere technologische innovaties, loopt Nederland ook met deze techniek wereldwijd voorop. Zo kreeg onlangs nog een Nederlandse vrouw in het UMC Utrecht een geheel nieuwe, 3D geprinte schedel van kunststof. Maar naast allerhande innovatieve medische toepassingen, wordt de techniek ook steeds toegankelijker voor de gewone Nederlandse consument.

Meer weten? Neem nu direct contact met ons op »

Vaak is er media-aandacht voor nodig om een ontwikkeling echt door te laten breken. Voor 3D printen was dit het geval toen het Nederlandse bedrijf Ultimaker zijn 3D printer demonstreerde in het bekende televisieprogramma De Wereld Draait Door. De interesse van consumenten nam sindsdien zienderogen toe en ook nieuwe start-ups op het gebied van 3D printen schieten in Nederland tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond.

3D printen Nederland

Inmiddels maken 3D bedrijven op wekelijkse basis duizenden prints voor Nederlandse klanten. Steeds meer bedrijven specialiseren zich in het aanbieden van diensten op het gebied van 3D printen. Zo kunnen klanten aan printbedrijven een schets tonen van een sieraad of voorwerp dat ze graag in een bepaald materiaal willen laten maken. Het 3D print bedrijf print er vervolgens een heus 3D object van.

Een goed voorbeeld van de Nederlandse ondernemersgeest op het gebied van 3D printing is de Amsterdamse start-up 3D Hubs. Dit online netwerk stelt klanten in staat een 3D printing service in hun buurt te vinden. Volgens de oprichters is het bedrijf inmiddels het grootste netwerk ter wereld met meer dan 1200 verschillende 3D printservices wereldwijd.

Niet alleen grote bedrijven maken onderdeel uit van de lijst van 3D Hubs, ook lokale eigenaars van 3D printers kunnen wat bijverdienen door voor belangstellenden 3D ontwerpen uit te printen. Hierdoor beschikken deze mensen veel sneller over hun bestelling dan wanneer ze het bij een groot bedrijf zouden laten printen.

Een andere grote Nederlandse speler die niet onbenoemd mag blijven is Shapeways, dat al jarenlang aan de weg timmert binnen de markt voor 3D printing. Via de website kunnen mensen zelf voorwerpen laten ontwerpen en printen en deze indien gewenst via een speciale marktplaats met andere liefhebbers verhandelen.

Inmiddels print Shapeways maandelijks naar eigen zeggen maar liefst 10.000 3D objecten. 3D Plaza uit Utrecht is een alternatief dat lijkt op Shapeways, maar sterker de nadruk legt op handel via de marktplaats. Mensen kunnen hier onder meer aparte 3D geprinte ontwerpen van kunstenaars vinden.

Personal manufacturing

De personal manufacturing trend wint aan populariteit ten opzichte van alternatieven waarbij 3D prints via een groot bedrijf worden gekocht. Naast een veel snellere levertijd is het voordeel dat producten sterk geïndividualiseerd kunnen worden, omdat ze in sommige gevallen zelf ontworpen zijn en altijd op de wensen van de consument worden toegesneden.

Natuurlijk was dit al langer mogelijk bij productcategorieën zoals kleding, telefoonhoesjes en fotoalbums, maar door de veelzijdigheid van 3D printen kunnen klanten in Nederland steeds meer producten op laat laten maken.

Een Nederlands bedrijf wat handig op deze ontwikkeling inspeelt is de populaire Amsterdamse start-up Zazzy, waar klanten zelf sieraden kunnen ontwerpen, die vervolgens door het bedrijf in 3D worden uitgeprint.

Thuis 3D printen

Hoewel er dus steeds meer bedrijven in Nederland bijkomen op het gebied van 3D printen, luidt de verwachting dat vrijwel iedereen over enkele jaren thuis zijn eigen 3D objecten kan printen. Op dit moment printen mensen vooral nog met materiaalsoorten zoals kunststof en suiker, maar ook 3D printers die metaal en glas printen worden de komende jaren steeds goedkoper.

Mensen die twijfelen over de aanschaf van een 3D printer, kunnen terecht bij een van de zogenaamde Fablabs. Dit zijn speciale werkplaatsen door heel Nederland die zijn ingericht om vrijblijvend te experimenteren met 3D printen. Mocht het bevallen, dan kan de gebruiker overwegen om zelf een 3D printer aan te schaffen. 3D printen ligt hierdoor binnen handbereik van elke burger.