3D printen toekomst

3D printen toekomst

Wie nog nooit een 3D printer in actie heeft gezien, denkt misschien dat 3D printen een techniek voor de verre toekomst is. In werkelijkheid bestaat de achterliggende techniek (rapid prototyping) al jaren en raken 3D printers langzaam maar zeker ingeburgerd in ons land. Een toekomst waarin bijna elke Nederlander thuis over een 3D printer beschikt, komt hiermee steeds dichterbij.

Meer weten? Neem nu direct contact met ons op »

De snelle ontwikkeling van 3D printers is niet zo vreemd, in ogenschouw nemende hoe klein de stap ten opzichte van conventionele printtechnieken eigenlijk is. In plaats van dat de printer inkt op papier spuit, worden verschillende lagen van een basismateriaal opgebouwd tot een volwaardig 3D object.

3D printen toekomst

Hoewel de techniek op zichzelf dus allesbehalve revolutionair is, zijn de uiteenlopende toepassingen dat wel. 3D printen luidt een nieuw tijdperk in door gebruikers in staat te stellen objecten van elke denkbare vorm op basis van hun specifieke wensen ter plekke uit te printen.

Nu de toepassingen van 3D printen alsmaar diverser worden en de prijzen voor 3D printers en materialen zakken, kunnen goederen voor een lagere of dezelfde prijs worden geproduceerd als ze in de winkel kosten. In sommige gevallen is 3D printen zelfs fors goedkoper.

Experts verwachten dan ook dat Nederlanders in de toekomst veel huishoudelijke artikelen zelf thuis uitprinten met hun eigen 3D printer. De enige kosten die dan worden gemaakt, zijn de eenmalige aanschafprijs van de gebruikte 3D printer en de kosten voor het benodigde materiaal. Veel 3D modellen om populaire objecten te printen kunnen online gratis worden gedownload.

Massaproductie versus 3D printen

Goederen die nu alleen nog kostenefficiënt geproduceerd kunnen worden door grootschalige productiemethoden in gespecialiseerde fabrieken, zullen in de toekomst lokaal geprint worden met 3D printers. Zelfs wanneer de productiekosten per artikel hoger liggen, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de besparing op zaken als verzendkosten en voorraadbeheer.

Daar waar auto’s nu bijvoorbeeld nog gemaakt worden in enkele honderden fabrieken over de hele wereld, komt het moment steeds dichterbij dat ze in elk willekeurig stadje gefabriceerd worden met behulp van 3D printing. Onderdelen worden dan geprint door handelaars en reparatiespecialisten, wat assemblagefabrieken een hoop logistieke zorgen scheelt.

Een ander gevolg van de opmars van 3D printen is dat producten in de toekomst veel vaker op maat gemaakt worden. Terwijl een fabriek nieuw gereedschap nodig kan hebben of de hele opstelling moet veranderen voor enkele kleine aanpassingen aan een product, hoeft bij 3D printen alleen het 3D model aangepast te worden in de software. De nadruk komt hierdoor te liggen op creativiteit om in de individuele wensen van klanten te voorzien, net zoals kwaliteitscontrole een belangrijke rol speelde in het tijdperk van de massaproductie in fabrieken.

Politieke en economische gevolgen van 3D printen

Door de snelle ontwikkelingen rondom 3D printing, zijn bedrijven die zich bezighouden met de levering, productie of verkoop van bepaalde productgroepen genoodzaakt hun strategieën en bedrijfsactiviteiten te heroverwegen. Met name bedrijven in China, een land waarvan de exportsector in belangrijke mate drijft op goedkope massaproductie in fabrieken, wordt bedreigd door de opkomst van 3D printen.

De kans is groot dat China hierdoor zijn rol als werkplaats van de wereld in de toekomst zal verliezen. Een ineenstorting van de Chinese economie hoeft echter niet direct te worden verwacht. Ook tegen die tijd beschikt China nog altijd over een gigantische binnenlandse markt om te bedienen. Daarnaast leent niet elk product zich voor 3D printing, waardoor er voor massaproductie in de nabije toekomst nog steeds een belangrijke rol is weggelegd.

De economische machtspositie die China heeft opgebouwd in de afgelopen decennia is voor een groot deel toe te schrijven aan de voorlopersrol die het land mondiaal vertolkt op het gebied van massaproductie. Nu 3D printen de toekomst vormt, is het niet ondenkbaar dat de economische machtsverhoudingen wederom zullen verschuiven. En dat allemaal vanwege die ene, veelbelovende techniek!