Markt voor 3D printing blijft groeien

Aan de snelle groei van 3D printing lijkt nog altijd geen einde te komen. Sterker nog, uit onderzoek van Technavio blijkt dat de markt voor 3D printing diensten in 2019 meer dan 9 biljoen dollar zal vertegenwoordigen. De alsmaar toenemende toepassing van 3D printing technologieën (ook wel bekend als Additive Manufacturing) in sectoren als de gezondheidszorg, ruimtevaart, consumentenproducten en de automarkt, heeft in de afgelopen jaren tot een enorme toename in de omzet van de markt voor 3D printing diensten geleid.

3D printing sectoren

Er zijn diverse oorzaken die ten grondslag liggen aan de voorspelde groei van 3D printing in de komende jaren. De branche voor consumentenproducten vertegenwoordigt met een marktaandeel van 24% het grootste deel van de markt voor 3D printing diensten. Hierna volgen respectievelijk de automarkt, gezondheidszorg, ruimtevaart en defensie.

3D printing sectoren
Bron: Technavio

Met name de markt voor auto-onderdelen is een snelgroeiende sector in de 3D printing branche. Steeds meer autoproducenten maken gebruik van 3D printing en 3D printing materialen om op snelle en voordelige wijze auto-onderdelen te fabriceren.

Ook in de gezondheidszorg begint 3D printing langzaam maar zeker onmisbaar te worden, met name door de mogelijkheden die 3D bioprinting biedt op het gebied van het printen van menselijk weefsel en kunstmatige ledematen. In de medische wereld wordt 3D printing inmiddels zelfs gezien als de meest veelbelovende technologie om revolutionaire innovaties in de toekomst mogelijk te maken.

3D printing technieken

De vele uiteenlopende 3D printing technologieën hebben elk hun eigen voordelen en nadelen en lenen zich hierdoor voor een breed scala aan toepassingen in de praktijk. Hierbij valt onder meer te denken aan populaire 3D printing technieken zoals Stereolithografie (SLA), Selective Laser Sintering (SLS), Fused Deposition Modeling (FDM), Multi Jet Modeling (MJM) en ZCorp.

Van de bovengenoemde 3D printing technologieën vertegenwoordigt stereolithografie het grootste marktaandeel. Al dit soort technieken stellen industriële bedrijven in staat om hun efficiëntie te verhogen en het gebruik van ruwe materialen te optimaliseren. 3D printing zorgt er namelijk voor dat op maat gemaakte producten in bulk geproduceerd kunnen worden, terwijl hoge kosten en nadelige milieueffecten worden geminimaliseerd. Ook bespaart 3D printing bedrijven veel tijd doordat 3D printers in staat zijn ook complexe objecten in korte tijd eenvoudig op te bouwen.

Hoe een 3D printer werkt: meerlaagse opbouw van een 3D object
Hoe een 3D printer werkt: meerlaagse opbouw van een 3D object

3D printing regio’s

De opmars van 3D printing lijkt daarmee alleen maar sneller te gaan. Op dit moment vertegenwoordigt het Amerikaanse continent het grootste marktaandeel op het gebied van 3D printing, gevolgd door respectievelijk EMEA (de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika) en APAC (de regio Azië en Pacific).

De laatstgenoemde regio is echter aan een snelle inhaalrace bezig. Landen als China en India zijn veelbelovende markten voor 3D printing en de overheden uit deze landen ontplooien diverse initiatieven op het gebied van technologische ontwikkelingen in hun productiesectoren. De Chinese overheid is bijvoorbeeld van plan om 3D printers in 400.000 belangrijke onderwijsinstellingen te plaatsen. Daarnaast heeft het Chinese bedrijf WinSun inmiddels succesvol een gebouw van 5 verdiepingen gebouwd door middel van 3D printing technologie.

3D printing toekomst

Alle voortekenen wijzen er dus op dat 3D printing allesbehalve een tijdelijke trend is. De techniek wordt steeds breder inzetbaar en naast de veelbelovende industriële toepassingen wordt ook thuisgebruik onder consumenten steeds populairder. Een ding is zeker: Llowlab blijft je de komende tijd op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen rondom 3D printing!