3D printen in metaal groeit sneller dan ooit tevoren

3D printen in metaal groeit sneller dan ooit tevoren

3D printen in metaal is de afgelopen jaren een van de meest veelbelovende rapid prototyping technieken. Toch zorgden de nadelen op het gebied van kosten, snelheid en het formaat van de gebruikte onderdelen ervoor dat de techniek tot op heden vooral in de ruimtevaart en biomedische sector werd toegepast.

De laatste tijd beginnen de mogelijke industriële toepassingsgebieden echter in een hoog tempo toe te nemen. Uit een recent onderzoek van IDTechEx blijkt dat 3D printing in metaal inmiddels het snelst groeiende marktsegment in de hele industrie vertegenwoordigt. En volgens de laatste voorspellingen van analisten, zet deze trend zich ook na 2020 onverminderd voort.

3D print van metaal in steeds meer industrieën de norm

3D print van metaal in steeds meer industrieën de norm

3D printing bij uitstek geschikt voor individueel toegespitste objecten

Hoewel metalen 3D print toepassingen de afgelopen jaren steeds toegankelijker werden voor de consumentenmarkt, heeft de technologie bij de gemiddelde thuisgebruiker nog geen enorme vlucht genomen. De industriële en zakelijke branche daarentegen tonen de afgelopen twee jaar steeds meer interesse in de mogelijkheden die de techniek te bieden heeft.

Die mogelijkheden zitten hem vooral in het fabriceren van unieke, op het individu afgestemde objecten zoals medische implantaten en geavanceerde motoronderdelen. Volgens IDTechEx steeg de verkoop van metalen 3D printers in het afgelopen jaar met bijna 50%, terwijl de verkoop van het bijbehorende metalen 3D printer filament met bijna 33% toenam.

Steeds meer metaal 3D printers bij bedrijven

De verwachting luidt dan ook dat industrieën die momenteel reeds gebruik maken van 3D printing in metaal, dit in de nabije toekomst alleen maar verder zullen uitbreiden. Ook sectoren die nog geen 3D printers in het productieproces hebben opgenomen, zullen de technologie waarschijnlijk vroeg of laat integreren. Er zijn namelijk vele voorbeelden van bedrijven die de techniek reeds succesvol hebben toegepast.

Argen Digital, wereldwijd de grootste fabrikant van dentaallegeringen, maakt bijvoorbeeld al jarenlang gebruik van een groot arsenaal metaal 3D printers. Ook het Duitse Siemens gebruikt metaalprinting om grote gasturbinebladen en leischoepen voor hun stroomgeneratoren te produceren. Zelfs NASA wil 3D printing in de komende jaren gebruiken om 80 tot 100 procent van de nieuwe generatie raketmotoren te fabriceren.

Vele toepassingsmogelijkheden binnen uiteenlopende sectoren

Maar natuurlijk zijn er meer branches en ondernemingen die 3D printen in metaal in toenemende mate implementeren in hun bedrijfsvoering. De juwelenindustrie maakte bijvoorbeeld reeds gebruik van 3D printers om zeer gedetailleerde mallen voor juwelen te produceren. De laatste jaren zijn er echter steeds meer juweliers die ook de juwelen zelf printen middels SLM 3D printing technologie.

De reeds aanwezige ervaring op het gebied van 3D software is een belangrijke oorzaak achter de relatief eenvoudige implementatie in de juwelensector. Welke sectoren er in de toekomst nog meer zullen volgen, zal de praktijk moeten uitwijzen. Een ding is in ieder geval zeker: 3D printen met metaal is bepaald geen eendagsvlieg.