De laatste trends in de 3D print branche: Q2 2017

De laatste trends in de 3D print branche: Q2 2017

Elk kwartaal is het weer zover: dan brengt 3D Hubs zijn bekende trendrapport uit over de 3D printing markt. In de laatste editie van het rapport zijn sommige zaken onveranderd gebleven, maar er zijn ook zeker een aantal nieuwe trends aan het firmament verschenen. Hieronder belichten wij de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen periode.

3d print trendrapport

Top 3 best beoordeelde consumentenprinters nog altijd onveranderd

Op het gebied van 3D printers lijkt er in de consumentenmarkt vooralsnog vrij weinig veranderd. Traditionele topfabrikanten bekleden nog altijd voorname posities in de markt en de top 5 van best beoordeelde consumentenprinters uit het eerste trendrapport is dan ook grotendeels hetzelfde gebleven.

De Original Prusa i3 MK2, BCN3D Sigma en Formlabs Form 2 houden de drie bovenste posities in het klassement nog altijd stevig vast. Inmiddels is dit al het derde kwartaal op rij dat deze printers door consumenten het hoogst gewaardeerd worden.

Het zijn met name de Prusa i3 MK2 en de Form 2 die hun posities hebben geconsolideerd, daarbij geholpen door meer dan 1000 nieuwe gebruikersbeoordelingen in de afgelopen drie maanden.
De vierde plaats gaat niet geheel verrassend naar de PowerSpec 3D Pro, terwijl CEL Robox de top 5 completeert en daarmee de ORD Bot Hadron van de 5e plek verstoot.

Lees meer:
Wat zijn de beste desktop 3D printers?
De beste 3D printers voor thuisgebruik in 2017
Consument kan nu zelf een 3D printing prototype maken

Stratasys en Ultimaker grote winnaars in industriële sector

In de markt voor industriële 3D printers is iets meer beweging te bespeuren, maar ook daar zijn de veranderingen niet dramatisch. De 3D Systems ProJet 3500 HDMax speelt stuivertje wisselen met de 3D Systems Vanguard en pakt de eerste plaats terug die de maand ervoor nog was afgenomen.

De derde plaats gaat naar de Objet260 Connex, terwijl de EOSINT P 760 ten opzichte van het vorige kwartaal één plek stijgt en daarmee nu de vierde plaats bezet. Opvallend is dat maar liefst 9 van de 10 best beoordeelde industriële printers afkomstig zijn van Stratasys of 3D Systems. Daarnaast maakt bijna de helft van deze printers gebruik van de bekende PolyJet technologie van Stratasys.

Zoals elk kwartaal, is er ook in deze editie van het 3D Hubs rapport weer een categorie met trending printers opgenomen. Het betreft de printers die momenteel toonaangevend zijn in de markt en veel enthousiasme losmaken in de 3D printing branche.

De initiële hype rondom de Prusa i3 MK2 lijkt nu echt ten einde, want deze machine raakt zijn eerste plaats uit het vorige kwartaal kwijt en daalt flink naar de vijfde plek. Dit is voornamelijk te wijten aan de sterke opkomst van de Ultimaker 3 Extended, die de afgelopen periode veel media-aandacht heeft gekregen en nu de trotse bezetter is van de koppositie.

Lees meer:
Alles over industrieel 3D printen in Nederland en daarbuiten
Nieuwe printer maakt nabewerken overbodig
Grote industriële printer tegen kleine prijs

Vierde plaats voor Amsterdam in stedelijk 3D printing klassement

3D Hubs richt zich in haar kwartaalrapporten niet alleen op producten in de 3D printing industry, maar belicht daarnaast zowel regionale als mondiale ontwikkelingen. Zo is een klassement met top 3D printing steden een vast onderdeel van de lijst.

Ook dit kwartaal is New York weer de trotse lijstaanvoerder, met daaronder andere stedelijke grootmachten zoals Londen, Parijs en niet te vergeten: Amsterdam. Onze nationale trots prijkt al jaren hoog in alle 3D print gerelateerde klassementen en bezet een zeer hoge positie tussen andere wereldsteden.

3d print trends in amsterdam

Dat dit geen vanzelfsprekendheid is, blijkt uit de grote veranderingen die de lijst elk kwartaal doormaakt. Grote steden zoals Berlijn en Madrid zijn inmiddels verdwenen uit de top 10 en vervangen door Milaan en Seattle. Afhankelijk van nieuw te verschijnen 3D printing start-ups en 3D print gerelateerde evenementen kunnen de verdwenen steden volgend kwartaal een comeback maken in het klassement.

Lees meer:
Amsterdam bekleedt voorname rol op gebied van 3D printen
Wat zijn populaire 3D printers in Nederland?
3D print trends en toekomst in ons land

Populariteit 3D printers zeer verschillend per regio

Een traditioneel belangrijk onderdeel in het rapport van 3D Hubs is ook de populariteit van verschillende 3D printers per regio. In deze lijst zijn relatief weinig veranderingen ten opzichte van het eerste kwartaal te bespeuren.

De Ultimaker 2 bezet bijvoorbeeld nog altijd de eerste plaats in Europa en de Aziatisch-Pacifische regio, maar moet het doen met een vierde plek in Zuid-Amerika en is zelfs geheel afwezig in de top 5 van Noord-Amerika.

Ook de Makerbot Replicator 2 mag zich op verschillende continenten in veel belangstelling verheugen. De printer is lijstaanvoerder in zowel Noord- als Zuid-Amerika, maar moet het stellen met een tweede en vierde plek in respectievelijk de Aziatisch-Pacifische regio en Europa.

De bevinden in het rapport van 3D Hubs worden als maatstaf gezien in de 3D printing branche en schetsen een afgewogen beeld van nieuwe trends en ontwikkelingen. Meer weten? Bekijk het rapport dan zelf op de website van 3D Hubs.