3D printing industry

3D printing industry

De wereldwijde 3D printing industry groeit en bloeit als nooit tevoren. Marktanalisten signaleren elk kwartaal weer een positieve trend en deze opwaartse lijn zet zich al vele jaren lang onverminderd voort. De vraag is of en wanneer deze imponerende market growth tot een eind zal komen; de verwachting luidt dat dit de komende jaren nog zeker niet het geval zal zijn.

Op het wereldtoneel van de 3D printing industry zijn landen als Duitsland en de Verenigde Staten grote spelers. Steeds vaker investeren deze landen in innovatieve oplossingen voor toepassingen als de lucht- en ruimtevaart, automotive sector en de medische branche. Ook opkomende economieën beginnen de voordelen van rapid prototyping nu echter langzaam te ontdekken.

3D printing industry groeit wereldwijd nog altijd

3D printing industry groeit wereldwijd nog altijd

Indrukwekkende 3D printing market growth

Binnen de totale 3D printing industry kan er onderscheid gemaakt worden tussen de zakelijke markt en de consumentenmarkt. De zakelijke markt is met name in het buitenland bijzonder sterk ontwikkeld, maar blijft in Nederland vooralsnog een beetje achter. Ons land moet het vooral hebben van ambitieuze start-ups die de techniek inzetten voor industriële productie- en bouwprocessen.

Daar waar de industriële toepassingen in ons land niet exponentieel toenemen, floreert de consumentenmarkt voor 3D printen. Er komen steeds meer betaalbare printers op de markt en producenten zoals Ultimaker, Felix en Leapfrog genieten wereldwijde bekendheid als innovators in de markt.

3D printing in metaal snelgroeiende industry

Een speciaal plekje in de 3D printing industry wordt ingenomen door metaalprinters. 3D printen in metaal groeit sneller dan ooit tevoren en is hiermee inmiddels uitgegroeid tot het snelst groeiende marktsegment in de gehele industrie. Hiermee is metaalprinten in belangrijke mate verantwoordelijk voor de market growth in de gehele sector.

Hoewel consumenten nog niet zoveel objecten in metaal printen en vooral plastic filamentsoorten gebruiken om alledaagse gebruiksvoorwerpen te produceren, is de technologie bij uitstek geschikt voor industriële toepassingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de productie van medische implantaten of complexe motoronderdelen.

Industriële ontwikkelingen in Nederland

Met slechts enkele honderden professionele printsystemen is er binnen Nederland nog voldoende ruimte voor groei in het zakelijke segment van de 3D printing industry. Traditionele innovators zoals Shell en Philips vertolken in dit opzicht een voortrekkersrol en proberen de techniek waar mogelijk te implementeren in hun bedrijfsvoering.

Natuurlijk doen deze bedrijven dat niet alleen uit hun hart voor de techniek. 3D printen biedt als variant van rapid prototyping talloze voordelen op het gebied van productiesnelheid en kostenefficiëntie. En dat geeft experts alleen maar meer aanleiding om te voorspellen dat de 3D printing industry de komende jaren nog lang niet is uitgegroeid.