3D printer Ultimaker

3D printer Ultimaker

Het is wereldwijd misschien wel de bekendste 3D printer: de Ultimaker. Van oorsprong een open source project, werd het bedrijf in 2011 opgericht door de Nederlanders Siert Wijnia, Erik de Bruijn en Martijn Elserman. Inmiddels zijn er verschillende versies van het apparaat uitgebracht en staat het bedrijf nog altijd aan de top van de 3D printing markt.

Bijzonder is dat de 3D printer door Ultimaker als eerste partij toegankelijk werd gemaakt voor het brede publiek. Hoewel de techniek als variant op rapid prototyping in feite al decennialang bestaat, werd deze in het verleden voornamelijk ingezet voor industriële toepassingen. Inmiddels is de technologie echter ook de consumentenmarkt in hoog tempo aan het veroveren.

3D printer van Ultimaker: garantie voor kwaliteit en betrouwbaarheid

3D printer van Ultimaker: garantie voor kwaliteit en betrouwbaarheid28

3D printer Ultimaker 2 Go en 2+

De eerste 3D printer van Ultimaker kwam in 2012 op de markt en werd door experts direct beoordeeld als de snelste en meest accurate machine die op dat moment in die prijsklasse beschikbaar was. Twee jaar later werd het apparaat opgevolgd door een nieuwe versie, die wederom direct in de prijzen viel.

Van deze versie waren meerdere varianten, waaronder de Ultimaker 2 Go en 2+. Zoals de naam al prijsgeeft is de Go gericht op mensen die een lichte, kleine 3D printer willen om overal mee naartoe te nemen. Wie meer functionaliteiten verwacht en minder waarde hecht aan mobiliteit, kiest voor de 2+.

Cura: software voor 3D printer

Zoals elke andere 3D printer moet ook de Ultimaker worden aangestuurd door 3D software. Speciaal hiervoor ontwikkeld is Cura, dat geheel is afgestemd op de printers van het merk en hierdoor een ongeëvenaarde gebruiksvriendelijkheid en snelheid biedt. En het grootste voordeel: dit programma is helemaal gratis!

Cura werkt met alle bestandsformaten die gangbaar zijn voor driedimensionale modellen zoals .STL, .3MF en .OBJ. Omdat de applicatie speciaal is ontwikkeld voor gebruik met een 3D printer van Ultimaker, heeft de gebruiker de keuze uit talloze geoptimaliseerde profielen voor bijbehorende filamenten. Ideaal voor zowel beginners als gevorderde gebruikers.

Ultimaker 3: de toekomst van 3D printers

Sinds oktober 2016 zijn er met de Ultimaker 3 en de grotere Extended versie weer twee nieuwe versies bijgekomen en ook deze zijn door de community met gejuich ontvangen. De apparaten onderscheiden zich onder meer met een dual-extrusion systeem waardoor verschillende materialen met elkaar gecombineerd kunnen worden.

Ook ondersteunt de nieuwe 3D printer van Ultimaker in water oplosbare filamentsoorten, waardoor objecten met zelfs de meest complexe geometrische vormen kunnen worden geprint. De machine legt de lat hiermee weer een stukje hoger en is de maatstaf voor alle nieuwe printers die de komende tijd worden uitgebracht. Bekijk hieronder de officiële video van de fabrikant voor meer informatie over de specificaties: