Gigabot: grote 3D printer tegen een klein prijsje

Gigabot: grote 3D printer tegen een klein prijsje

3D printers worden niet alleen steeds goedkoper, maar ook steeds kleiner. Dit maakt ze in toenemende mate geschikt voor de consumentenmarkt. Maar bescheiden afmetingen zijn niet in alle gevallen een voordeel. Hoe kleiner het bouwplatform van een printer immers is, hoe kleiner ook de 3D print die gemaakt kan worden.

Flink bouwplatform voor grote 3D prints

Het Amerikaanse techbedrijf re:3D gooit het daarom over een andere boeg met de Gigabot: een 3D printer die een imposant uiterlijk combineert met een bouwplatform van flinke afmetingen. In het voorjaar van 2015 kwam het eerste model van de machine op de markt en kort geleden kondigde het bedrijf een nieuwe versie aan.

Deze nieuwe versie is de XLT 900, een gigantische industriële 3D printer met afmetingen van 590 x 750 x 900 millimeter. De nieuwe machine is speciaal ontwikkeld op verzoek van de trouwe fanschare van re:3D, die de voordelige prijs en hoge kwaliteit van de eerdere Gigabot modellen graag wilden koppelen aan een groter formaat.

Het management van re:3D besloot maar al te graag in te gaan op de roep uit de community en heeft daarnaast diverse verbeteringen doorgevoerd in het nieuwe model. Zo blinkt de XLT 900 uit door een hogere resolutie, een grotere printsnelheid en een betere printkwaliteit. Ook op het gebied van gebruiksvriendelijkheid zijn verschillende aanpassingen doorgevoerd.

Gigabot XLT 900

Gigabot XLT 900

Voordelige 3D printer voor specifieke doelgroep

In vergelijking met het vorige model van de Gigabot, de Gigabot 3+, beschikt de XLT 900 over een nieuwe, ergonomische Viki behuizing. Deze biedt meer plaats aan kabels en connectoren en filamentgerelateerde onderdelen. Het grootste gedeelte van de behuizing wordt in beslag genomen door de enorme bouwruimte – de rest van het omhulsel is zo minimaal mogelijk gehouden.

Dit betekent dat de XLT 900 3D printer in staat is tot het maken van zeer grote 3D prints, terwijl de volledige machine nog prima door de deur van een gemiddelde woning past. Voor een printer van deze afmetingen is het apparaat bovendien ook nog eens bijzonder goedkoop, met een adviesprijs die lager ligt dan 16.000 euro.

Hiermee is het nieuwe Gigabot model weliswaar niet de beste optie voor de beginnende 3D print enthousiasteling met een beperkt budget, maar spreekt het apparaat absoluut een brede schare professionele ontwerpers aan, evenals bedrijven binnen zowel de industriële als educationele sector. Volgens re:3D staan er nog vele andere ontwikkelingen op stapel. Wij houden je natuurlijk op de hoogte!