3D printing bundelt krachten met Blockchain-technologie

Op de website van Llowlab besteden we, naast 3D printing, ook aandacht aan andere vooruitstrevende technologieën. Vaak zien we dat deze niet geheel toevallig raakvlakken vertonen met 3D printen, zoals bijvoorbeeld in het geval van virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Ook dé trending innovatieve technologie van dit moment, de Blockchain, bundelt de krachten nu met 3D printing.

Blockchain en 3D printen

Integratie van Blockchain en 3D printen uitgelegd

Blockchain is de onderliggende technologie achter de wereldwijd bekende cryptovaluta Bitcoin, die de afgelopen maanden meermaals in het nieuws verscheen vanwege zijn sterke waardestijging maar ook opvallend grote volatiliteit. Als eerste gedecentraliseerde vorm van cryptovaluta is Bitcoin nog altijd maatgevend voor alle andere cryptomunten van dit moment.

Maar hoe werkt de achterliggende Blockchain-technologie nu precies? Een blockchain is in feite niets anders dan een verzameling gegevensblokjes over transactieverkeer. Belangrijke informatie zoals het betaaladres van de ontvanger, de hoeveelheid transacties en andere betaalgegevens worden allemaal opgeslagen in de datablokken.

Hoewel de blockchain voornamelijk bekend staat als digitale drager van financiële informatie, kunnen ook andere gegevens moeiteloos in de gegevensblokken worden opgeslagen. Al eerder is de technologie bijvoorbeeld gebruikt om gegevens van 3D geprinte vliegtuigonderdelen te bewaren en verzenden. Niet alleen op het gebied van opslag, maar ook op het gebied van versturen is de blockchain namelijk extreem veilig.

Zelfs verschillende stadia van het 3D printproces kunnen worden geoptimaliseerd met behulp van de Blockchain-technologie. Een goed voorbeeld hiervan is het verdelen van verschillende slicingtaken over verschillende computers om zo een veelvoud van rekenkracht te benutten. Ook is het hierdoor mogelijk de computers van individuele gebruikers minder zwaar te belasten.

Lees meer:
Wat betekenen virtual reality en augmented reality precies?
3D printen van vliegtuigonderdelen steeds populairder
Wat is 3D slicing software precies?

Groeiend aantal 3D printers biedt optie gedecentraliseerd netwerk

De Italiaanse start-up Politronica Srl onderkent de veelbelovende combinatie van 3D printen en Blockchain-technologie. Het bedrijf wil beide technieken integreren om zo een ongeëvenaard wereldwijd netwerk van duizenden 3D printers te creëren. De onderneming noemt dit zelf de Just-In-Time Factory 4.0.

Over de hele wereld verschijnen er steeds meer 3D printers, maar de krachten hiervan worden zelden gebundeld. De meeste particulieren beschikken over één desktop 3D printers en hooguit een aantal industriële ondernemingen kennen de luxe van een machinepark van meerdere industriële 3D printers.

Toch is dit nog altijd kinderspel als we het vergelijken met de mogelijkheden die het door Politronica Srl geambieerde netwerk biedt. Een netwerk van duizenden 3D printers biedt niet alleen een ongekende productiecapaciteit, maar zorgt er ook voor dat zelfs de meest tijdsintensieve klussen moeiteloos op tijd tot een goed einde worden gebracht.

Politronica Srl noemt zijn ambitieuze project 3D-TOKENS, een verwijzing naar de combinatie van 3D printen en de munteenheden waar blockchaintechnologie zoveel bekendheid mee heeft verworven. Op dit moment bestaat het gecreëerde netwerk uit zo’n 100 3D printers, maar de doelstelling is om dat aantal binnen twee jaar uit te breiden tot 3.000.

Lees meer:
Desktop 3D printer populair bij particulieren
Industriële 3D printing floreert
Hoe ziet de 3D print industry er in 2018 uit?

Crypto en 3D printen

3D printing project krijgt eigen cryptomunt

Die doelstelling van 3.000 aangesloten 3D printers lijkt misschien ambitieus, maar klinkt al realistischer als we de wereldwijde opmars van 3D printing in ogenschouw nemen. In 2015 waren er op mondiaal niveau nog slechts 275.000 3D printers in omloop, maar enkele jaren later is dat aantal al gestegen naar meer dan 1.000.000.

Ook de prijzen voor 3D printers dalen door het toenemende aanbod in hoog tempo, waardoor de 3.000 benodigde machines maar een fractie van de totale markt vertegenwoordigen. Experts noemen de doelstellingen van Politronica Srl daarom niet onrealistisch, al is het bij dit soort initiatieven altijd afwachten hoe het project zich in de toekomst ontvouwt.

Net zoals zoveel andere blockchaingebaseerde technologieën, heeft ook het 3D-TOKENS project een eigen cryptomunteenheid aan zich verbonden. Deze zogenaamde 3DT munt is gebaseerd op de open source Ethereum Blockchain (ETH) en de ICO is inmiddels reeds een week afgelopen. De munten kunnen worden bewaard voor de waarde die ze vertegenwoordigen of desgewenst worden verhandeld.

Lees meer:
Hoeveel 3D printers worden er jaarlijks verkocht?
Miljoenste 3D printer afgelopen december verkocht
Wat is de prijs van een 3D printer tegenwoordig?
Welke overige kosten brengt 3D printen met zich mee?