Wat is augmented reality?

Wat is augmented reality?

Steeds vaker krijgen we bij Llowlab de vraag: ‘Wat is augmented reality?’. Geen gekke vraag, want net als 3D printing gaat het om een innovatieve technologie die steeds meer marktaandeel verovert. Het verschil is echter dat 3D printen zich volledig afspeelt in de echte wereld, terwijl augmented reality die echte wereld juist met de virtuele wereld verbindt.

Augmented reality wordt vaak afgekort tot AR en combineert de realiteit zoals we die zelf ervaren met een virtuele toevoeging. Hiervoor zijn wel uiteenlopende technische middelen nodig. Een camera en een scherm met aanraakfunctionaliteit zijn bijvoorbeeld onmisbaar. Aan het beeld van de werkelijkheid dat de camera projecteert wordt zo virtuele content toegevoegd.

wat is augmented reality

Wat is de beste augmented reality vertaling?

Om de vraag ‘Wat is augmented reality?’ zo goed mogelijk te beantwoorden, is het misschien verstandig om te kijken naar de letterlijke vertaling. De term AR betekent letterlijk vertaald iets in de trant van verrijkte werkelijkheid of toegevoegde werkelijkheid. Dit geeft heel kernachtig weer dat de techniek de realiteit verrijkt en hier iets aan toevoegt.

Een goed voorbeeld hiervan is een makelaar die met een klant naar een lege bouwkavel gaat. Het terrein zelf is de werkelijkheid en de makelaar voegt hier een virtuele laag aan toe in de vorm van een projectie van het huis dat er in de toekomst gebouwd gaat worden. Dit kan bijvoorbeeld op het scherm van een mobiele telefoon of met behulp van een speciale AR-bril.

Augmented reality vs virtual reality

Met bovenstaand voorbeeld raken we meteen de grens tussen AR en een andere bekende techniek: virtual reality. Want wat is augmented reality nu precies ten opzichte van virtual reality? De vertaling van de termen verklapt het al enigszins; AR verrijkt de werkelijkheid, terwijl VR deze vervangt door een virtuele realiteit.

Dat betekent dat gebruikers van AR-toepassingen de echte wereld te allen tijde kunnen zien, terwijl de VR-gebruiker in een virtuele wereld belandt en hierdoor wordt afgesloten van de realiteit. Beide technologieën hebben zo hun voordelen, waarbij AR met name geschikt is voor zakelijke toepassingen en VR voor entertainmentdoeleinden.

Wat is augmented reality: enkele voorbeelden

De beste manier om uit te leggen wat augmented reality is, blijft nog altijd het geven van diverse concrete voorbeelden. Een bekende AR-toepassing is bijvoorbeeld Layar, speciale software die informatie over de echte wereld projecteert op het scherm van je smartphone. Richt de camera bijvoorbeeld op het gebouw voor je en de app vertelt je alles wat je moet weten.

Ook de enorme hype Pokémon Go is een spel dat gebruik maakt van AR door de realiteit en digitale content met elkaar te combineren. We hopen dat we je vraag ‘Wat is augmented reality?’ hiermee voldoende hebben beantwoord. Wil je meer weten over AR, VR en gerelateerde technieken? Hou voor het laatste nieuws over deze onderwerpen onze blog in de gaten.