Aantal 3D printer verkopen groeit explosief in 2016

Aantal 3D printer verkopen groeit explosief in 2016

Dat 3D printing in opmars is, mag inmiddels al geen nieuws meer heten. Vooralsnog lijkt er aan deze tendens echter geen einde te komen, want consumenten in Nederland en daarbuiten kopen juist steeds vaker 3D printers om complexe 3D prints te kunnen maken. 3D print specialisten hebben inmiddels voorspeld dat in 2016 maar liefst twee keer zoveel mensen een 3D printer kopen als nu nog het geval is.

3D printer kopen om 3D prints te maken

Volgens de 3D printing onderzoekers van adviesbedrijf Gartner Inc. zullen er in 2016 zo’n 500.000 nieuwe 3D printers aan klanten worden uitgeleverd, tegenover de ongeveer 250.000 exemplaren die naar verwachting in 2015 worden verkocht.

Het onderzoeksteam zegt dat de verkoopcijfers van 3D printers in ieder geval tot 2019 elk jaar blijven verdubbelen, omdat er jaarlijks waarschijnlijk meer dan 5,5 miljoen 3D printers aan de man zullen worden gebracht.

3D printer verkopen

3D printer verkopen verdubbelen de komende jaren

FDM rapid prototyping 3D print techniek

Er zijn momenteel verschillende 3D printing technieken die wereldwijd  worden toegepast, maar verreweg de populairste techniek is Fused Deposition Modeling (FDM). Dit is een rapid prototyping techniek waarbij kunststof draden filament verwarmd worden en door een spuitkop laagsgewijs op elkaar worden geplaatst. Dit type 3D print proces staat ook wel bekend als extrusie.

Van de 250.000 3D printers die in 2015 verkocht worden, zullen zo’n 235.000 exemplaren gebruik maken van FDM. In 2019 zal dit zelfs gestegen zijn tot maar liefst 98% van alle 5,5 miljoen 3D printers die tegen die tijd worden verkocht. Volgens de onderzoekers  heeft dit vooral te maken met een flinke toename van goedkope 3D printers die gericht zijn op 3D printen voor thuisgebruik en kleine bedrijven.

Goedkope 3D printer in opkomst, 3D printen kosten dalen

Verwacht wordt dan ook dat de 3D printen kosten in de toekomst alleen maar verder zullen dalen. Een 3D printer kopen begint hierdoor steeds aantrekkelijker te worden en het maken van 3D prints komt nu echt binnen handbereik van de doorsnee consument.

Dit blijkt ook uit de recente 3D printer cijfers, want die tonen aan dat goedkope 3D printers de komende jaren een steeds groter gedeelte van alle verkochte 3D printers zullen vertegenwoordigen. Niet geheel verrassend zullen vrijwel al deze apparaten werken op basis van de eerder genoemde rapid prototyping extrusie technologie.

3D print filamenten

3D print filamenten voor 3D prints o.b.v. rapid prototyping FDM extrusie

3D printen Nederland: de toekomst

De wereldwijde tendens op het gebied van 3D printen is dus duidelijk zichtbaar. Wat de exacte cijfers op het gebied van 3D printen in Nederland zullen zijn is op dit moment niet bekend, maar het ligt in de lijn der verwachting dat ook in ons land steeds goedkoper 3D prints kunnen worden gemaakt. Een 3D printer huren of een 3D printer bouwpakket is straks dus niet langer noodzakelijk voor mensen die op 3D printing geld willen besparen.

De gedaalde 3D printen prijs zal naar verwachting ook positieve gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van goedkope of gratis 3D printer software. Ook 3D scanner prijzen zullen waarschijnlijk meer en meer zakken. Wat Llowlab betreft zijn dit absoluut veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van 3D printen in Nederland.