Mijlpaal: miljoenste 3D printer verkocht

Mijlpaal: miljoenste 3D printer verkocht

De groei van 3D printing is onmiskenbaar. In ontwerpstudio’s, klaslokalen, kantoren en laboratoria over de hele wereld worden 3D printers gebruikt om in recordtijd unieke en creatieve objecten te creëren. Maar ook op menig keukentafel en in menig zolderkamer in Nederland is inmiddels een 3D printer te bewonderen.

Kortom: zowel de zakelijke als de particuliere markt heeft 3D printen als techniek inmiddels omarmd. Tegelijkertijd met de opkomst van 3D printing is ook het aantal printtechnieken en filamentsoorten in rap tempo toegenomen. Al deze zaken bijeen leiden wekelijks tot tal van nieuwe mijlpalen, waarvan onlangs wel een heel bijzondere: op 6 december werd de miljoenste desktop 3D printer verkocht.

Miljoenste desktop 3D printer verkocht

Nieuwe generatie desktop 3D printers steeds professioneler

De verkoop van de miljoenste 3D printer klinkt wellicht niet als iets bijzonders, maar let op: het gaat hier dus om de miljoenste desktop 3D printer. Desktop printers bestaan eigenlijk nog maar een klein decennium en in dat licht bezien is de miljoenste verkoop een statistiek om trots op te zijn. Tegelijkertijd is er ook in deze markt nog altijd volop ruimte voor groei.

De miljoenste desktop 3D printer werd verkocht door Lay3rs, een bekend Nederlands 3D printing bedrijf dat de machine verkocht aan de Nederlandse modeontwerpster Vera de Pont. Het gaat om een FELIX Tec 4 3D printer, een machine die bekend staat om zijn veelzijdigheid en die zowel geassembleerd als in de vorm van een zelfbouwpakket te verkrijgen is.

Volgens Lay3rs-eigenaar Albert Falck is de verkoop van de miljoenste desktop 3D printer weliswaar een gigantische mijlpaal, maar geen grote verrassing te noemen. Zijn bedrijf biedt oplossingen voor zowel consumenten als zakelijke klanten en daarmee ziet hij alle trends in de huidige 3D printing markt voorbij komen.

Een duidelijke ontwikkeling is volgens Falck de toenemende vraag naar professionaliteit. Dat komt omdat mensen 3D printers niet alleen meer als leuk speeltje gebruiken, maar als serieus en onmisbaar productie-instrument waar menig bedrijf op drijft. Het is daarom niet zo vreemd dat 3D printers steeds veelzijdiger, sneller en efficiënter worden.

Lees meer:
Hoe sterk groeit 3D printing?
Wat is een desktop 3D printer?
Wat voor 3D printers maakt FELIX?
Wat zijn de laatste trends in de 3D printing markt?

Vele mogelijkheden 3D printing binnen mode-industrie

Vera de Pont, aan wie de eer ten beurt viel om de miljoenste desktop 3D printer te kopen, is logischerwijs in haar nopjes met de aanschaf. De 26-jarige ontwerpster werkte de afgelopen jaren met een Ultimaker Original 3D printer, maar had behoefte aan een machine die geleidende filamenten en PCL filamenten kan verwerken om 3D geprinte modeartikelen te maken.

Daarnaast experimenteert Vera veel met ontwerpen zoals 3D prints van schoenen, digitaal vervaardigde kleding en ‘slimme’ 3D geprinte textielsoorten. Als voormalig student aan de hoog aangeschreven Design Academy is ze al op 26-jarige leeftijd een vermaard spreker wereldwijd over innovatieve ontwerpmethoden en de laatste trends op het gebied van design.

Haar liefde voor 3D printing verklaart ze door de vele mogelijkheden die de techniek haar binnen haar vakgebied biedt. Ook stelt 3D printen haar in staat om haar ontwerpen op milieuverantwoorde wijze te vervaardigen en dat is een voordeel dat traditionele productiemethoden binnen de mode-industrie niet bieden.

Lees meer:
Wat voor 3D printers maakt Ultimaker?
Wat is de Design Academy in Nederland?
Waarom is 3D printen milieuvriendelijk?

Desktop 3D printer in laboratorium

Verkoop desktop 3D printers blijft alsmaar stijgen

De keuze van Vera voor de FELIX Tec 4 is in de context van haar bovengenoemde werkwijze niet lastig te verklaren. De machine koppelt een groot bouwvolume aan een grote flexibiliteit en leent zich daarmee bij uitstek voor het printen van haar innovatieve designs. Deze flexibiliteit komt in veel modellen van FELIX terug.

Net als het eerder genoemde Lay3rs, is ook FELIX een van oorsprong Nederlands bedrijf. De onderneming produceert al zijn 3D printers in eigen land en staat daarmee garant voor een hoge kwaliteit. Inmiddels worden de printers van het merk, waaronder zowel kant-en-klare als geassembleerde varianten, in maar liefst 50 landen over de hele wereld gebruikt.

Of de volgende miljoenenmijlpaal bij verkoop van desktop 3D printers weer een FELIX printer zal betreffen, zal de tijd moeten uitwijzen. Maar dat het niet opnieuw een decennium gaat duren voordat desktop printer nummer 2 miljoen wordt verkocht, is een ding wat zeker is. Daarvoor groeien de 3D printing industrie als geheel én de desktop tak simpelweg te hard.

Lees meer:
Hoe ontwikkelt 3D printen zich in Nederland?
Wat zijn de voordelen van een zelfbouwpakket?
Hoe ziet de 3D printing industrie er momenteel uit?