Makkelijk 3D prints bewerken met gratis 3D printer software

Makkelijk 3D prints bewerken met gratis 3D printer software

Enkele dagen geleden schreven wij een artikel over Formide, het nieuwe 3D printing platform van het Nederlandse bedrijf Printr. In navolging hiervan komt het bedrijf nu met de splinternieuwe 3D printen software Katana, waarmee het slicen en gedetailleerd bewerken van complexe 3D prints een stuk gemakkelijker wordt.

Nieuwe 3D printen software van Printr

De belangrijkste doelstelling van Printr is om 3D printing toegankelijk te maken voor iedereen. Het Enschede bedrijf onderstreepte zijn ambities al eerder met de lancering van het 3D printer streaming device The Element en het veelzijdige 3D printen platform Formide.

Voor het laatstgenoemde initiatief werd maar liefst 750.000 euro aan funding binnengehaald voor de verdere ontwikkeling ervan. De nieuwste telg van de snelgroeiende Printr familie is een gratis stukje 3D printen software dat luistert naar de naam Katana: een naam die niet zomaar is gekozen.

De katana is een beroemd Japans zwaard dat onder liefhebbers van samurai en martials arts veel bekendheid geniet. Net als de nieuwe 3D slicing software van Printr blinkt het wapen vooral uit in één ding: slicen, oftewel snijden.

Wat is 3D printing slicing software?

Daar waar het zwaard fysieke objecten moeiteloos in stukken hakt, is de digitale naamgenoot gespecialiseerd in het slicen van virtuele 3D objecten. 3D printer slicer software neemt een .STL bestand van een 3D object als uitgangspunt en snijdt het model in verschillende lagen. Hierna genereert het programma de code die de printer nodig heeft om een 3D print te maken.

Katana is speciaal ontwikkeld om het bewerken van 3D modellen nog eenvoudiger, toegankelijker en sneller te maken dan andere programma’s die momenteel beschikbaar zijn. De software is geschikt voor zowel beginnende gebruikers als ervaren 3D print enthousiastelingen.

3D printen software Katana maakt slicen een stuk eenvoudiger

3D printen software Katana maakt slicen een stuk eenvoudiger

De CEO en oprichter van Printr, Douwe Bart Mulder, gelooft dat het maken van een optimale 3D print alleen mogelijk is met een goed gekalibreerde 3D printer en de wijze waarop meer dan 80 verschillende parameters zijn afgesteld binnen een 3D slicing programma.

Desondanks is het tweaken van deze uiteenlopende instellingen nodeloos ingewikkeld, stelt Mulder: “Met Katana bewijzen we dat het slicen van 3D prints een stuk gemakkelijker kan, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het 3D printen. Zo maken we de technische kant van 3D printing leuker, sneller en toegankelijker voor iedereen.”

Snel een 3D print maken zonder eindeloze parameter tweaking

Gebruikers van het programma besparen ook aan de softwarekant flink op 3D printen kosten, omdat het programma geheel gratis is. Dit ondanks de uitgebreide mogelijkheden, want Katana neemt hobbyisten werkelijk al het slicing werk uit handen.

Wanneer een 3D model gereed is, neemt de software de resterende taken over. Het programma berekent de optimale printwijze op basis van factoren als de diameter van de printkop, de printsnelheid, de hoogte van de afzonderlijke lagen en een diversiteit aan andere parameters.

Gebruikers hoeven al dit soort zaken hierdoor niet langer zelf in te stellen, hoewel ervaren gebruikers indien gewenst natuurlijk wel zelf handmatige aanpassingen kunnen doen. Alle instellingen kunnen vervolgens in de vorm van een GCode bestand eenvoudig worden verstuurd naar de 3D printer via USB of met behulp van een SD kaart.