De toekomst van multicolor 3D printing

De toekomst van multicolor 3D printing

3D printers die werken met meerdere filamenten tegelijkertijd zijn sterk in opkomst. Een van de belangrijkste voordelen hiervan is evident: je hoeft niet langer meer verschillende 3D printers te kopen om 3D prints met uiteenlopende filamentsoorten te maken. Ook 3D printen in verschillende kleuren tegelijkertijd is inmiddels aan een opmars bezig.

3D printen in kleur

3D printen in meerdere kleuren: wat is de huidige stand van zaken?

Nu 3D printen als techniek langzaamaan volwassen begint te worden, komen er steeds meer mogelijkheden op het gebied van filamenten en kleurgebruik. Voorbij zijn de tijden inmiddels waarin 3D prints steevast in één kleur werden geprint, om vervolgens handmatig geverfd te worden in verschillende kleuren.

Hoewel sommige 3D printing liefhebbers het zelf verven van prints nog altijd als een hobby zien, is het merendeel van de gebruikers het erover eens dat 3D printen in meerdere kleuren tegelijkertijd een stuk efficiënter is. Bovendien is het eindresultaat een stuk beter, omdat machines nu eenmaal in staat zijn preciezer zeer kleine details in te kleuren dan dat een mensenhand dat kan.

3D printen in meerdere kleuren wordt ook wel multicolor 3D printing genoemd en wint zienderogen aan populariteit. Daar waar de techniek tot op voor kort voorbehouden was aan vermogende industriële partijen en daarvoor zelfs überhaupt nog niet bestond, begint deze nu ook langzaamaan beschikbaar te raken voor de doorsnee consument met een middelgroot tot hoog budget.

Gezien de prijsontwikkelingen in de 3D printing industrie van de afgelopen jaren, lijkt het voor de hand te liggen dat binnen afzienbare tijd ook budget multicolor 3D printers op de markt verkrijgbaar zullen zijn. Experts verwachten dat de technologie pas vanaf dan écht massaal omarmd wordt door de consument en de ware toepassingsmogelijkheden ten volle en op grote schaal worden benut.

Lees meer:
Wat zijn de laatste trends in de 3D printing industrie?
Wat zijn de prijsontwikkelingen op het gebied van 3D printen kosten?
De toenemende beschikbaarheid van professionele technieken in de 3D printing markt
3D printers gemiddeld steeds goedkoper verkrijgbaar

3D print filament verkrijgbaar in verschillende kleuren

Welke multicolor 3D printing opties zijn er?

Op dit moment is het echter nog niet zover. De meeste mensen 3D printen nu in meerdere kleuren door simpelweg het printproces tijdelijk pauzeren en de spoel filament te verwisselen. Dat werkt nog het best tijdens het printen van verschillende lagen, waarbij de kleurveranderingen vrij lineair zijn en het detailniveau van het object niet uitermate hoog.

In de praktijk blijft het echter onhandig karwei en daarom zijn er steeds meer zogenaamde filament switchers verkrijgbaar. Deze devices werken met de meeste 3D printers en maken het relatief eenvoudig om van het ene filament naar het andere te switchen tijdens het printproces. Ook verschijnen er steeds meer zogenaamde multi-extruder 3D printers op de markt.

Deze laatste optie is nog de meest aantrekkelijke, want hierbij verloopt het kleurswitchproces geheel geautomatiseerd. Een belangrijk nadeel is echter de beperkte toepasbaarheid; je kunt alleen printen in de kleuren filament die sowieso al beschikbaar zijn voor je 3D printer. Bij sommige printers is deze keuze helaas uitermate beperkt.

Lees meer:
Hoe werkt 3D printen met meerdere filamenten tegelijkertijd?
Met welke 3D printers is het mogelijk in kleur te printen?
Welke filamentsoorten zijn multicolor verkrijgbaar?

Multicolor 3D printing

CMYK color mixing en colorizing

Natuurlijk zijn er meer opties voor multicolor 3D printing dan alleen de bovengenoemde. CMYK is een voorbeeld van een populaire techniek, waarbij meerdere strengen filament door een enkele printkop worden geleid en hier als één gekleurde streng weer uitkomen. Het grote nadeel van dit ‘mixproces’ is de matige witkwaliteit en beperkte beschikbaarheid van geschikte slicers.

Een andere optie is een techniek genaamd colorizing, waarbij speciaal kleurabsorberend PLA-filament tijdens het printproces wordt besproeid met zeer fijne kleurdruppeltjes om zo een prachtig gekleurde 3D print te bewerkstelligen. Het voordeel van deze methode is de hoge kwaliteit van het eindresultaat, zowel op het gebied van detailniveau als kleurechtheid.

Het nadeel van colorizing is de momenteel nog vrij forse prijs. De techniek is alleen beschikbaar in 3D printers van vele tienduizenden euro’s en is daarmee nog mijlenver buiten het bereik van de doorsnee consument. Specialisten verwachten wel dat hier binnen nu en enkele jaren verandering in komt. Eén ding is zeker: het duurt niet lang meer voordat we allemaal in meerdere kleuren 3D printen.

Lees meer:
Welke filamentsoorten lenen zich voor kleurprinting?
Wat is de houdbaarheid van 3D printing filament?
Hoe kun je op 3D printer filament besparen?