Nieuwe trends in 3D printing industry

Nieuwe trends in 3D printing industry

De 3D printing industry is uitgegroeid tot een sector die jaarlijks biljoenen euro’s omzet. Kenners verwachten dat deze cijfers alleen maar verder zullen groeien, aangezien steeds meer bedrijven een stap in deze veelbelovende groeimarkt wagen. Het aantal 3D printers en de bijbehorende software en accessoires dat tegenwoordig wordt uitgebracht, is niet minder dan indrukwekkend.

Trends in de 3D printing industry

En hoewel het belangrijk is om te weten welke 3D printers en filamenten gebruikers over de hele wereld gebruiken, is het nog interessanter om te weten wat 3D printing liefhebbers hier precies mee maken. De creatie van prachtige en innovatieve 3D prints; dat is uiteindelijk waar het allemaal om gaat. Het is ook waarmee de 3D printing industry in de consumentenmarkt eindelijk voet aan de grond heeft gekregen.

Lees meer:
Alles over de huidige 3D printing industry
Alles over 3D printers
Alles over 3D printing software
Alles over 3D filamenten

MyMiniFactory: in korte tijd uitgegroeid tot immens platform voor 3D prints

Een bedrijf dat als geen ander weet welke 3D prints tegenwoordig veel worden gemaakt, is zonder enige twijfel MyMiniFactory. Dit relatief jonge bedrijf, dat in 2013 werd opgericht, is nu al een van ’s werelds grootste platforms op het gebied van printbare driedimensionale objecten. Of – zoals ze zich zelf graag noemen – de SoundCloud of YouTube van de 3D printing.

Op de website van MyMiniFactory vind je tienduizenden 3D designs van getalenteerde ontwerpers, die je geheel gratis kunt downloaden. Deze ontwerpen werken met een breed scala 3D printers, van desktop 3D printers tot grote industriële machines. Deze claim kan het bedrijf eenvoudig waarmaken, want elk ingediend design wordt door het team hoogstpersoonlijk getest.

Het doel van MyMiniFactory is om getalenteerde designers te stimuleren om hun 3D designs met de rest van de wereld te delen. In de visie van de onderneming vormt 3D printing een belangrijk onderdeel van onze toekomst. Dit betekent dat de ontwerpers van 3D prints de toon zetten voor de gebruiksvoorwerpen van nieuwe generaties en hiermee de sterren van de toekomst zijn.

Lees meer:
Alles over 3D designs
Alles over desktop 3D printers
Alles over industrial 3D printing
Alles over 3D prints

3D designer aan het werk

Interessante cijfers in rapport over 3D printing industry

Over juli 2017 heeft MyMiniFactory de 8e editie van het 3D Printing Content Trends Report uitgebracht, een maandelijks rapport waarin de centrale vraag wordt beantwoord welke 3D prints mensen zoal maken met hun 3D printers. In het afgelopen jaar is dit rapport uitgegroeid tot belangrijke maatstaf voor nieuwe trends binnen de 3D printing industry.

Ook in de 8e editie van het rapport komen weer interessante cijfers naar voren. Alleen al in de julimaand werden er op de site van MyMiniFactory maar liefst 31.273 nieuwe objecten geplaatst, die in totaal maar liefst 287.842 keer werden gedownload. Een indrukwekkende groei van wel 211% in vergelijking met de maand daarvoor.

Wat printen al die mensen dan precies? De populairste categorie op de website van MyMiniFactory was in juli ‘Fan Art’, waarbinnen alle objecten vallen die gewijd zijn aan thema’s waar mensen fan van zijn. Denk hierbij aan 3D prints van een legendarisch gamekarakter als Bullet Bill (Super Mario, zie video hieronder) of aan printbare beelden van beroemdheden zoals Albert Einstein.

DIY 3D printing cultuur waaiert uit over verschillende landen

Ook 3D prints van speelgoed en spellen blijken waanzinnig populair op het online platform. Op dit gebied is momenteel een levendige DIY subcultuur aan het ontstaan binnen de 3D printing industry. Dat is niet zo vreemd, want uit onderzoek van professor Joshua Pearce blijkt dat 3D printer gebruikers maar liefst 40% tot 90% kosten kunnen besparen door zaken niet in de winkel te kopen, maar zelf te printen.

Traditiegetrouw geeft MyMiniFactory in haar rapport ook informatie over de landen die het meest actief zijn op het platform. Dat de Verenigde Staten met maar liefst 30% van de downloads bovenaan staan, mag geen verrassing heten. De tweede plek van de UK, nog boven landen als Duitsland en Nederland, is echter een duidelijk signaal dat 3D printen ook hier in opkomst is.

Lees meer:
Alles over DIY 3D printing
Alles over de kostenbesparing van 3D printers
Alles over 3D printen in de UK
Alles over 3D printen in Nederland