Maak ijzersterke 3D prints met nylon filament

Maak ijzersterke 3D prints met nylon filament

Nu de 3D printing markt zichzelf continu door ontwikkelt, komen fabrikanten telkens weer voor nieuwe uitdagingen te staan. Maar uitdagingen bieden ook kansen. Dat geldt in het bijzonder voor de markt voor 3D print materialen, die nog sneller groeit dan de markt voor printers zelf. Dagelijks verwelkomen we dan ook nieuwe filamenten aan het front.

De behoefte aan nieuwe 3D printen materialen is momenteel zo groot, dat bedrijven afzonderlijke takken oprichten die zich volledig specialiseren in dit marktgebied. Een goed voorbeeld hiervan is het Amerikaanse bedrijf Universal Fibers, dat al sinds 1969 materialen produceert, maar zich pas sinds enkele jaren via zijn tak Breathe-3DP specifiek focust op filamenten om 3D prints mee te maken.

Geurloos en snel 3D printproces

Het eerste 3D printer filament waarmee Breathe-3DP aanzien won in de internationale 3D printing community was het sterke en duurzame PLA++. Inmiddels heeft de onderneming zijn tweede materiaalsoort uitgebracht: Phoenix Nylon. Het filament onderscheidt zich niet alleen met zijn kracht, taaiheid en hittebestendigheid, maar is ook nog eens speciaal ontwikkeld om de maximale prestaties uit 3D printers te halen.

Zelfs een goedkope 3D printer zoals een 3D printer bouwpakket zal met dit materiaal in staat zijn om uitstekende resultaten neer te zetten. 3D prints van Phoenix Nylon krimpen niet en zijn nauwelijks gevoelig voor kromtrekken. Ook het printproces zelf verloopt snel, soepel, efficiënt en vrijwel geurloos.

3D print van nylon

3D print van nylon

Nylon filament eindelijk in kleur beschikbaar

Hoewel Phoenix net zo stevig is als industriële nylon filamenten, is de gebruikerservaring een stuk beter. Bovendien is het materiaal ook nog eens in kleur te verkrijgen – op dit moment een waar unicum in de markt. Gebruikers kunnen onder meer kiezen uit kleuren zoals blauw, zwart, wit, grijs, rood en oranje.

De expertise van moederbedrijf Universal Fibers op het gebied van materiaalsoorten is duidelijk merkbaar in de kwaliteit van het eindproduct. De kleuren zijn van hoogwaardige kwaliteit en voldoen zelfs aan strenge regelgeving op het gebied van voedselcontact en –veiligheid. Het filament wordt daarnaast continu getest in een speciaal laboratorium met tientallen verschillende 3D printers.

Verschillende materiaaldiktes verkrijgbaar

Volgens een woordvoerder van Breathe-3DP liggen er in de toekomst nog vele andere interessante filamenten in het verschiet. Vooralsnog is het Phoenix filament verkrijgbaar op de website van het bedrijf voor een prijs van omgerekend iets meer dan 50 euro per spoel van 1 kg. Consumenten hebben de keuze uit een dikte van 1,75 mm en 2,85 mm.

Wil jij ook een 3D printer kopen of heb je al een printer gekocht die kan printen met nylon filament? Dan is Phoenix absoluut een interessant materiaal dat je kunt overwegen. De verwachting is dan ook dat steeds meer mensen met dit filament zullen 3D printen in Nederland. Natuurlijk houden wij je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen hieromtrent.