3D printen met meerdere filamenten de toekomst

3D printen met meerdere filamenten de toekomst

3D printen is hét voorbeeld van de hoge snelheid waarmee innovatieve technologieën tegenwoordig op de markt worden gebracht. De relatief jonge techniek wordt zowel door consumenten als uiteenlopende industrieën veelvuldig ingezet en de toepassingen blijven alsmaar toenemen. Momenteel staat 3D printing echter op een kruispunt in haar bestaan.

Consument wil meer mogelijkheden voor 3D prints

Het zetten van een volgende stap is voor 3D printen noodzakelijk om in de toekomst uit te groeien tot een volwassen sector. Want daar waar de industriële 3D print branche nog altijd een steile groei doormaakt, komt de groei in de consumentenmarkt langzaamaan tot stilstand.

Een belangrijke reden hiervoor is dat veel desktop 3D printers op dit moment nog niet in staat zijn om in meerdere kleuren en materialen te printen. En dat is precies wat de consument wil, want 3D prints met dezelfde kleur gaan na verloop van tijd enigszins vervelen.

Ook het printen met hetzelfde 3D printer filament beperkt gebruikers serieus in het realiseren van hun wensen. Sommige objecten vereisen immers een hard of stijf materiaal, terwijl voor het maken van andere voorwerpen juist een zacht of elastisch materiaal nodig is.

Consumenten willen 3D printen in meerdere kleuren en filamenten

Consumenten willen 3D printen in meerdere kleuren en filamenten

Print met meerdere kleuren en materialen tegelijk

Josef Průša, de oprichter van Prusa Research en de geestelijk vader achter de bekende RepRap en Prusa printers, komt nu met een mogelijke oplossing. Een van zijn laatste 3D printers, de Prusa i3 MK2, krijgt namelijk een optionele functionaliteit om met maximaal 4 verschillende filamenten en kleuren tegelijkertijd te printen.

Wanneer de gebruiker besluit de optie aan te schaffen, krijgt hij 4 materiaal feeders en 1 E3D hotend geleverd. Er hoeft niets gecalibreerd te worden en de toegankelijke 3D software zorgt ervoor dat de printer een stuk gebruiksvriendelijker is dan de huidige industriële alternatieven die voorhanden zijn. Volgens Průša is het multi-filament concept dan ook de toekomst op het gebied van 3D printing.

Lage prijs voor geavanceerde 3D printer

De Prusa i3 MK2 3D printer kost circa 600 euro en dat is nog zonder de hierboven genoemde uitbreiding. Voor de 4-materialen functionaliteit dien je namelijk nog een extra 200 euro neer te tellen en dat is niet voor iedereen betaalbaar. Toch betekenen deze prijzen een enorme stap voorwaarts wanneer we de huidige alternatieven in ogenschouw nemen.

Multi-filament printers waren tot op heden alleen beschikbaar voor de industriële sector en kosten vaak vele duizenden euro’s. Voor minder dan 1000 euro haal je met deze Prusa 3D printer dus een apparaat in huis met voor de consumentenmarkt ongekende mogelijkheden. En ben je toevallig al de gelukkige eigenaar van een Prusa i3 MK2? Dan zouden wij de extra functionaliteit absoluut aanschaffen.