3D printer goedkoop

3D printer goedkoop

Wil je jouw 3D printer goedkoop aanschaffen? Dan heb je hiervoor aanzienlijk meer mogelijkheden dan enkele jaren geleden. De technologie maakt reuzensprongen en hierdoor zijn er tegenwoordig veel goedkope 3D printers te vinden met functionaliteiten die vroeger alleen waren voorbehouden aan peperdure industriële exemplaren.

Een andere optie met een beperkt budget is zelf een goedkope 3D printer bouwen met behulp van een speciaal bouwpakket. Zo betaal je alleen voor de losse printeronderdelen en niet voor de assemblage ervan. In dit artikel bespreken we beide mogelijkheden en zetten we de voordelen en nadelen tegen elkaar af.

3D printer goedkoop in vergelijking met vroeger

3D printer goedkoop in vergelijking met vroeger

3D printer goedkoop kopen

Het gemakkelijkst is nog altijd een geassembleerde 3D printer goedkoop kopen. In het verleden schreven we over diverse goedkope opties, waaronder de zeer betaalbare MOD-t. Deze machine van het Amerikaanse techbedrijf New Matter koppelt een lage prijs aan een minimalistisch design dat in geen enkele Nederlandse huiskamer misstaat.

Het apparaat maakt tevens weinig geluid en is veilig bevonden voor thuisgebruik. Net zo laag als de eenmalige aanschafprijs, zijn bovendien de 3D printen kosten. De MOD-t maakt gebruik van relatief goedkope filamentsoorten en springt hier tijdens het printproces zuinig mee om. Ook ligt het stroomverbruik van de machine aan de lage kant in vergelijking met de concurrentie.

Beste 3D printer voor thuis

Of de MOD-t de beste 3D printer voor thuis is, valt echter nog maar te betwijfelen. Hoewel New Matter de laatste jaren aardig aan de weg timmert, zijn er een aantal fabrikanten die een veel sterkere reputatie hebben opgebouwd in de internationale 3D printing markt. Traditioneel goedkope maar kwalitatief hoogwaardige merken zijn bijvoorbeeld RepRap en Ultimaker.

De RepRap Prusa i3 is een goed voorbeeld van een machine die goedkoop kan worden aangeschaft, maar die alle functionaliteiten biedt van een professioneel exemplaar. Het lage onderhoud en de grote werkcapaciteit maken de Prusa i3 niet alleen geliefd bij enthousiaste consumenten, maar ook bij kleine bedrijven die het apparaat gebruiken voor semiprofessionele toepassingen.

Bouwpakket of goedkope kit aanschaffen

Een van de redenen dat de prijs van RepRap 3D printers zo laag ligt, is dat het veelal zelfbouwpakketten betreft. Zelf een 3D printer bouwen is nog altijd zeer goedkoop in vergelijking met het kopen van een geassembleerde variant. Een goedkope kit is tegenwoordig ook van vele andere merken te verkrijgen.

Een 3D printer goedkoop kopen is tegenwoordig dan ook helemaal niet meer zo moeilijk. Je moet alleen wel even weten welke fabrikanten de beste prijs-kwaliteitsverhouding bieden. Hou onze blog in de gaten voor meer nieuws over merken zoals Ultimaker en RepRap en bespaar kosten met onze handige tips.