Kleurrijke 3D prints: de volgende stap in 3D printing

Kleurrijke 3D prints: de volgende stap in 3D printing

Oudere generaties kunnen het zich nog herinneren: het moment waarop reguliere kleurenprinters eindelijk betaalbaar werden. Dat wat voor ons nu een vanzelfsprekendheid is, leek in het verleden nog zo ver buiten bereik. Het maken van een simpel kleurenprintje was voor de meeste mensen simpelweg onbetaalbaar.

Kleurrijke 3d prints

Eenzelfde scenario dreigt zich nu te voltrekken met 3D printing. Natuurlijk, filamenten zijn in tal van kleuren verkrijgbaar. Maar hoeveel betaalbare 3D printers zijn er waarmee 3D prints in meerdere prachtige kleuren kunnen worden gemaakt? Het antwoord ligt voor de hand: niet veel. En dat betekent dat er voor de technologie nog veel ruimte is voor verbetering.

3D printing wordt al jarenlang gezien als een belangrijke concurrent voor massaproductiemethoden. En met een goede reden. De techniek is namelijk effectief, wordt steeds goedkoper en biedt de mogelijkheid op sterk geïndividualiseerde producten.

Maar ook massaproductie kent een belangrijk voordeel: kleur. Want hoeveel producten liggen er in de winkel die maar één kleurtint hebben? Het antwoord luidt wederom: niet veel.

Lees meer:
Wat is 3D printen en hoe werkt het?
De nadelen van 3D printing ten opzichte van massaproductie
Hoe zien 3D prints eruit?

Nieuwe full color 3D printer van Mimaki

Het wordt dan ook tijd voor een machine die afrekent met dit nadeel van 3D printen en die ervoor zorgt dat 3D printing liefhebbers naar hartenlust in uiteenlopende kleuren kunnen printen. Die machine lijkt er nu te zijn, want het Amerikaanse bedrijf Mimaki USA heeft een volwaardige 3D kleurenprinter ontwikkeld die een doorbraak betekent op het gebied van kleurrijke 3D prints.

Het bedrijf is een subdivisie van het Japanse Mimaki, dat in 1975 werd opgericht in Nagano. In eerste instantie specialiseerde de onderneming zich in full color inktjet printers, maar inmiddels heeft het de overstap gemaakt naar additive manufacturing en rapid prototyping technologie. Het resultaat is de onlangs aangekondigde full color 3D printer, die binnenkort al op de markt verschijnt.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen al haar ervaring in 2D full color printing aangeboord om te komen tot een nieuwe 3D printtechnologie die UV cure inkjet printer technology wordt genoemd. Het lijstje met voordelen is indrukwekkend:

  • Meer dan 10 miljoen mogelijke kleurencombinaties
  • ICC-profiel gebaseerd kleurbeheer en een relatief zeer groot bouwplatform
  • Hoge printkwaliteit die resulteert in natuurgetrouwe 3D prints met extreem nauwkeurige details
  • Het gebruik van speciale filamentsoorten die resulteren in een geheel doorzichtige 3D print
  • Snelle en eenvoudige afwerking met makkelijk verwijderbaar ondersteuningsmateriaal

Kantelpunt voor de 3D printing industrie

De nieuwe 3D printer van Mimaki moet gebruikers in staat stellen om de concurrentie aan te gaan met massaproductiefabrikanten. Dat kan uiteraard niet op het gebied van productiesnelheid, maar wel op het gebied van kwaliteit, individualisatie en nu ook kleur. Het bestuur van Mimaki denkt dat de printer wel eens een kantelpunt zou kunnen betekenen voor de hedendaagse 3D printing.

Hoewel die visie misschien ietwat optimistisch is, lijdt het geen twijfel dat het Japanse bedrijf een baanbrekende technologie in de markt zet die de verhoudingen in de productiewereld doet verschuiven. Wanneer 3D geprinte producten op dit moment populair raken, zijn massaproductiebedrijven er als de kippen bij om een eigen variant te produceren.

Die variant troeft de 3D print in veel gevallen af. Niet alleen door een kleurrijker en gelikter uiterlijk, maar ook door toevoeging van toeters en bellen zoals LED-verlichting en andere zaken die de waarde van het product vergroten in de ogen van de consument. En dit zijn ook precies de zaken die met een 3D printer niet in een handomdraai zijn toe te voegen.

3D print met LED-verlichting

Kleur verenigt esthetische en praktische functie

Mimaki hoopt met de onlangs aangekondigde 3D printer in elk geval de concurrentie aan te kunnen gaan op het gebied van kleur. Niet alleen in de consumentenmarkt is kleur doorslaggevend voor een aankoopbeslissing, ook in de industrie heeft het een uitermate praktische functie. Denk alleen al aan de verschillende kleuren van kabels in elektrische apparatuur. Vaak zit er achter kleur een goede reden.

Tot op heden lag de markt voor 3D printing voornamelijk op het gebied van prototyping en modellen in branches zoals de medische wereld en de architectuur. Met de komst van full color 3D printers kan nu eindelijk de stap worden gemaakt naar de productiewereld. En dat is niet alleen voor de consument, maar ook voor de liefhebber van 3D printen een positieve ontwikkeling.

Lees meer:
3D printen met meerdere filamenten voor meer kleur
3D printen populair in medische wereld
Hoe ziet de toekomst van 3D printing eruit?