3D printing markt wordt steeds professioneler

3D printing markt wordt steeds professioneler

3D printing is een vakgebied dat continu evolueert. Elke dag introduceren wetenschappers nieuwe innovaties en doen zij baanbrekende ontdekkingen. In deze storm van technologische vooruitgang is het dan ook lastig het overzicht te behouden. Gelukkig zijn er speciale 3D print bedrijven die dat voor ons doen, in de vorm van een periodiek rapport.

3D printing trendrapport

Een van deze bedrijven is Sculpteo, een bekende online 3D printservice die bekend staat als een van de grotere namen in de internationale markt. Het bedrijf bezit een extensieve kennis van de 3D printing ontwikkelingen op mondiaal vlak, onder meer vanwege de vele gespecialiseerde werknemers die zich bezighouden met het vergaren van waardevolle data.

Uit de data komt een duidelijk beeld naar voren, dat Sculpteo jaarlijks verwerkt in een trendrapport. De editie voor 2017 werd onlangs uitgebracht. In het rapport, toepasselijk State of 3D Printing genaamd, schetst het bedrijf een helder beeld van de belangrijkste markttendensen en prioriteiten van gebruikers. Zowel de zakelijke- als de consumentenmarkt komt hierbij aan bod.

Lees meer:
Groei al in 2015 ingezet
Laatste trends van vorig jaar
Experts voorspellen blijvende stijging

3D printen wint terrein in steeds meer landen

Altijd interessant zijn de demografische gegevens van de respondenten in het Sculpteo-rapport. Dit jaar namen circa 1000 mensen deel aan het onderzoek, waarvan het merendeel afkomstig was uit Europa en Noord-Amerika. Dat is geen verrassing, want dit zijn traditioneel grote markten mop het gebied van 3D printing. Wel vertoonde het percentage Aziatische deelnemers met 4% een lichte stijging.

In totaal kwamen de respondenten uit 62 landen en dat is maar liefst 10 meer dan vorig jaar. Dit bevestigt het vermoeden van veel experts, dat de technologie definitief voet aan de grond krijgt in steeds meer landen. De consumentenmarkt is hierbij het sterkst vertegenwoordigd, maar ook veel industriële gebruikers nemen jaarlijks deel aan de studie.

Wereldwijde opkomst 3D printen

3D printers verdienen zichzelf terug

In het rapport komt duidelijk naar voren dat het merendeel van de gebruikers zeer goede ervaringen heeft met 3D printen. Bijna de helft ziet een grotere ROI (Return On Investment) uit investeringen in 3D printers en aanverwante technologie dan in het jaar ervoor. Maar liefst 90% (!) van de respondenten ziet 3D printing als een belangrijk competitief voordeel ten opzichte van de concurrentie.

Het rapport van Sculpteo toont hiermee feilloos aan dat 3D printen bepaald geen hype is die snel weer overwaait. Gebruikers die de stap eenmaal hebben gezet, of het nu consumenten of industriële partijen zijn, blijken razend enthousiast over het rendement uit hun investering. Niet voor niets zeggen deelnemers van plan te zijn volgend jaar nóg meer in de techniek te investeren.

De sterke groei van 3D printing zal zich de komende tijd dus nog wel even doorzetten. Dit is in overeenstemming met de voorspellingen van experts, volgens wie het einde van de stijgende lijn nog lang niet in zicht is. Enerzijds is er immers de groep tevreden gebruikers die blijft investeren en anderzijds is er het enorme potentieel van de groep die de eerste stap nog moet zetten. Maar dat die stap vroeg of laat voor de meeste mensen komt, lijdt geen twijfel.

Lees meer:
Groei van industrie nog lang niet ten einde
3D printer een goede investering
Industriële partijen razend enthousiast

Toenemende trend van professionalisering

Ook op het gebied van materiaalkeuze rapporteren de onderzoekers van Sculpteo hun bevindingen. Plastic filamenten behoren nog altijd tot de meest gebruikte 3D printing materialen, op de voet gevolgd door hars en metaal. FDM is nog steeds de populairste printtechnologie, maar wordt op de hielen gezeten door alternatieven zoals Selective Laser Melting (SLM), Continuous Liquid Interface Production (CLIP) en Fusion Jet.

Zoals ook uit recente artikelen op de website van Llowlab blijkt, is met name metaal een filament dat sterk in opkomst is. Dit wordt bevestigd in Sculpteo’s rapport, waarin naar voren komt dat het materiaal voor steeds meer toepassingen simpelweg de beste optie is. Met name aluminium en roestvrijstaal zijn metaalvarianten die specifieke voordelen hebben op het gebied van 3D printing. Gebruikers roemen vooral de voordelen op het gebied van veelzijdigheid en kostenefficiëntie.

Diezelfde gebruikers zetten de technologie overigens steeds intensiever in, want het aantal zogenaamde ‘power users’ stijgt. Deze respondenten bezitten allen op zijn minst één 3D printer en hebben een gespecialiseerde 3D print afdeling binnen hun bedrijf. Deze trend van toenemende professionaliteit zal de komende jaren binnen steeds meer ondernemingen de norm worden, want zoals het rapport aantoont, is de groei van 3D printen nog lang niet ten einde.