Nieuw 3D Hubs rapport werpt licht op 3D printing markt

Het bekende 3D printing netwerk 3D Hubs brengt elk kwartaal een rapport uit over de 3D printing markt. Liefhebbers van de branche kijken steevast reikhalzend uit naar dit verslag, waarin de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van 3D printen zijn omschreven. Ook dit rapport schetst weer een interessant beeld van de huidige markt.

Wat is 3D Hubs precies?

3D Hubs is een online 3D printservice die gebruikers en 3D printdiensten bij elkaar brengt. Het bedrijf biedt in haar netwerk meer dan 6.000 printservices in meer dan 150 verschillende landen en bedient hiermee in potentie tot wel 1 biljoen gebruikers. De meeste van deze mensen zijn ontwerpers en engineers, die hun 3D model willen laten uitprinten maar hiervoor zelf niet over de juiste 3D printer beschikken.

Het extensieve netwerk van 3D Hubs verschaft het bedrijf een unieke positie om nieuwe trends in de markt voor 3D printen te ontdekken. In de eigen database is immers duidelijk zichtbaar wat voor 3D prints gebruikers over het algemeen willen maken, welke materialen zij hiervoor gebruiken en welke 3D printers ze hierbij kiezen. Ook heeft het bedrijf een goed beeld van de 3D printing technieken die in opkomst zijn en in welke steden de meeste gebruikers zich bevinden.

3D Hubs brengt gebruikers en 3D printservices bij elkaar

In het rapport over het tweede kwartaal van 2018 belicht het bedrijf niet alleen ontwikkelingen op het gebied van 3D printen, maar besteedt het ook aandacht aan andere productiemethoden zoals CNC (Computer Numerical Control). Dit soort technieken schaart 3D Hubs in haar rapport onder het hoofdstuk Digital Manufacturing Trends.

Naast het bovengenoemde hoofdstuk, bevat het verslag hoofdstukken zoals Trending Printers, Printer Model Distribution en Printer Manufacturer Distribution. Het rapport is slechts twee dagen geleden gepubliceerd en is te downloaden via deze link. Let op: het invoeren van een geldig e-mailadres is nodig om de download te kunnen uitvoeren.

Lees meer:
Begin bij het begin: hoe werkt een 3D printer eigenlijk?
Een stukje achtergrond over 3D Hubs
Amsterdam dé Nederlandse stad op het gebied van 3D printing
CNC: een interessant alternatief voor 3D printen

Industriële 3D printers floreren nog altijd

Een belangrijk en terugkerend hoofdstuk in het kwartaalverslag van 3D Hubs is dat van de Highest Rated Industrial Printers. Industriële 3D printers maken nog altijd een belangrijk onderdeel uit van de totale 3D printing markt en zijn door de dalende prijzen ook steeds vaker terug te vinden in de huiskamer van de consument.

SLS-printers zoals de Formiga P 100 en de EOSINT P 760 scoren met een respectievelijk eerste en vierde positie nog altijd hoog in de top 10. Daartussen in bevinden zich de HP Jet Fusion 3D 4200 (MJF-technologie) en de Object30 Prime (Polyjet-technologie) met een respectievelijk tweede en derde plaats. De rest van de top 10 bestaat louter uit SLS- en SLA-printers.

https://www.youtube.com/watch?v=VXntl3ff5tc

Betekent een hoge waardering door gebruikers ook automatisch het meeste gebruik in de praktijk? Het hoofdstuk Most Used Industrial Printers laat zien dat dit tot op zekere hoogte het geval is. De HP Jet Fusion 3D 4200 scoort hier namelijk op de eerste plaats en ook eerder genoemde namen zoals de Formiga P 100 en Object30 Prime zijn in de toplijst terug te vinden.

Lees meer:
Hoe ziet de totale 3D printing industry eruit?
Hoe verhoudt industrial 3D printing zich tot de consumentenmarkt?
Wat biedt de nieuwste generatie industriële 3D printers?

Desktop 3D printers sterk in opkomst

Naast de industriële markt, is het natuurlijk interessant om te zien hoe de ontwikkelingen in de consumentenmarkt voor 3D printers verlopen. De Highest Rated Desktop Printers levert een lijstje met een aantal vertrouwde namen op. De top 5 bestaat namelijk in aflopende volgorde uit de Ultimaker 2+, de Original Prusa i3 MK2S, de Form 2, de Original Prusa i3 MK2 en de Zortrax M200.

Dit zijn allemaal 3D printers die wij de afgelopen jaren op de website van Llowlab uitvoerig hebben besproken. Het is dan ook niet verrassend dat ze niet alleen hoog worden gewaardeerd, maar ook in de top 10 van Most Used Desktop Printers terug te vinden zijn. De Original Prusa i3 MK2 gaat hier aan kop, gevolgd door de Form 2, FlashForge Creator Pro, Original Prusa i3 MK2S en Creality CR-10.

Tot slot komen dan de technieken, filamenten en steden aan bod. FDM is met 68% verreweg de meest gebruikte 3D print techniek, terwijl PLA en ABS met respectievelijk 30% en 17% gebruik nog altijd de dienst uitmaken in de filamentenmarkt. New York gaat nog altijd aan kop als dé 3D printing stad, met Amsterdam op een keurige 5e plaats in de wereldwijde top 10.

Lees meer:
Wat is een desktop 3D printer precies?
Hoeveel desktop 3D printers zijn er al verkocht?
Welke 3D print technieken zijn er zoal?
Welke 3D print filamenten zijn er zoal?