Hoe kies ik tussen verschillende rapid prototyping technologieën?

Geen enkele andere rapid prototyping techniek is de afgelopen jaren zo in bekendheid gestegen bij de consument als 3D printing. Betekent dit dan dat 3D printen zaligmakend is en alle andere technologieën vervangt? Dat is, in elk geval in het eerstkomende decennium, zeker niet het geval. Elke rapid prototyping techniek biedt namelijk zijn eigen voordelen, die we in dit artikel voor je op een rijtje zetten.

Rapid prototyping 3D printing

Hoewel alle rapid prototyping technologieën gemeenschappelijke kenmerken met elkaar delen, zijn er subtiele en minder subtiele verschillen die bepalen welke techniek zich het beste leent voor jouw toepassing. Voor beginners kunnen deze verschillen ervoor zorgen dat ze door de bomen het bos niet meer zien, terwijl de complexiteit van de materie in werkelijkheid niet onbehapbaar groot is.

Bij het kiezen van een bepaalde rapid prototyping methode is het dan ook vooral van belang een aantal zaken in overweging te nemen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af hoeveel objecten je wilt creëren, binnen welk tijdsbestek dit moet, hoe hoog het detailniveau moet zijn, welke basismaterialen je nodig hebt, wat je budget is en of je de prototypes in een later stadium wilt kunnen aanpassen.

Als je eenmaal antwoord hebt op deze vragen, is het een stuk gemakkelijker de bij jouw doelstelling passende rapid prototyping technologie te kiezen. Om de keuze voor jou nog verder te vereenvoudigen, bespreken we hieronder de 3 belangrijkste rapid prototyping methodes die momenteel gebruikelijk zijn. Zo kun jij je uiteindelijk keuze goed geïnformeerd maken.

Lees meer:
Wat maakt 3D printen een rapid prototyping techniek?
Wat kost 3D printen in vergelijking met andere technieken?
Welke voor- en nadelen biedt 3D printing ten opzichte van andere technieken?

Computergestuurd bewerken met een CNC-machine

Materialen bewerken met een CNC-machine is in tegenstelling tot 3D printing geen additieve, maar subtractieve manier van produceren. Dat wil zeggen dat er geen lagen worden toegevoegd, maar juist worden weggehaald uit het bronmateriaal. In dat opzicht is het te vergelijken met de manier waarop een beeldhouwer te werk gaat bij het creëren van zijn kunstwerk.

Produceren met een CNC-machine is met name een goede optie als je plastic of metaal wilt bewerken. Het eindresultaat is vrijwel zonder uitzondering sterk en goed afgewerkt. Het nadeel is echter de je in het creatieproces beperkt bent tot een gelimiteerde hoeveelheid vormen en dat je een stuk duurder uit bent dan bij 3D printing.

https://www.youtube.com/watch?v=o6g9eTP5H1Q

Spuitgieten

Spuitgieten is een rapid prototyping methode waarbij thermoplasten en metalen met een laag smeltpunt in een gietvorm worden gegoten. Net als bij het gebruik van een CNC-machine, liggen de voordelen vooral op het gebied van een sterke en nette afwerking. Bovendien is de methode vrij snel in vergelijking met sommige andere alternatieven.

Er bestaan verschillende varianten van spuitgiettechnieken, die elk hun eigen specifieke voordelen bieden. De productiecapaciteit ligt hoog, maar leent zich minder voor geïndividualiseerde producten. Bovendien zijn de productiekosten aan de hoge kant, waardoor deze methode kostentechnisch vooral interessant is voor toepassingen binnen de massaproductie.

3D printen

3D printen is eigenlijk een verzamelterm voor verschillende productietechnieken die gebaseerd zijn op Additive Manufacturing. Een voordeel dat al deze subdisciplines delen, is het feit dat ze objecten met complexe geometrische vormen kunnen creëren. Daarnaast hebben ze geen aanvullende hulpmiddelen of expertise nodig (denk aan een gietvorm of CNC-programmeur).

Hoewel de aanvankelijke investering in een 3D printer fors kan zijn, is het uiteindelijke productieproces aanzienlijk goedkoper in vergelijking met andere rapid prototyping technieken. Of je nu in hout, kunststof, suiker of metaal print; je kunt tegen lage kosten eindeloos nieuwe prototypes uittesten en bijschaven. Dit zijn de meest toegepaste 3D printing technieken van dit moment:

  • Fused Deposition Modeling (FDM)
  • Selective Laser Sintering (SLS)
  • Stereolithography (SLA)
  • Direct Metal Laser Sintering (DLMS)

3D printen verschillende technieken

Het valt je wellicht op dat metaalprinting expliciet wordt genoemd als belangrijke 3D printing techniek. Deze subdiscipline is binnen het vakgebied sterk in opkomst en belooft de komende jaren alleen maar verder te groeien. Wil je met andere materialen printen dan metaal, dan is een van de andere bovengenoemde technologieën de beste keuze.

Lees meer:
Wat zijn Additive Manufacturing technieken?
Hoe duur is een 3D printer gemiddeld?
Meer informatie over alle 3D printing technieken
Meer informatie over 3D printing in metaal