De laatste trends in de 3D printing markt

De laatste trends in de 3D printing markt

3D Hubs geniet landelijk bekendheid als een van de grootste 3D printing start-ups in ons land. Maar ook wereldwijd heeft het 3D print platform in de loop der tijd de nodige roem vergaard. Dit komt niet in het minst door de trendrapporten die het bedrijf eerst maandelijks, en nu ieder kwartaal uitbrengt. Onlangs is het trendrapport over het derde kwartaal van 2016 gepubliceerd en uiteraard delen wij weer de belangrijkste bevindingen met je.

Trends in 3D printing markt

Welke sectoren investeren in 3D printen?

Een prominente plaats in het rapport hebben de statistieken over het uitgavenpatroon van bedrijven in de 3D printservice branche. De vakgebieden die het meeste geld uitgeven aan 3D prints en gerelateerde producten zijn respectievelijk industrieel ontwerp, architectuur en sensoren & instrumenten.

De laatstgenoemde sector besteedt verhoudingsgewijs het meeste geld per bestelling (meer dan 400 euro), terwijl marktgebieden zoals onderwijs en consumentenproducten achterblijven en gemiddeld slechts rond de 100 euro per bestelling spenderen. Wanneer een bedrijf meer dan 10.000 medewerkers in dienst heeft, blijkt het gemiddelde bestelbedrag ineens significant te stijgen.

Wat zijn de populairste 3D printers?

Op het gebied van de populairste 3D printers is er de afgelopen maanden het een en ander veranderd, zo blijkt duidelijk uit het rapport. De hoogst gewaardeerde industriële printer is de Project 3500 HDMax, daar waar de nummer 1 positie eerst nog in beslag werd genomen door de Objet260 Connex die het nu moet doen met een 2e plaats.

De populairste 3D printer voor de consumentenmarkt is momenteel de Original Prusa i3 MK2, een machine waar we vorige week nog over schreven in ons artikel over 3D printen met meerdere filamenten. De door ons genoemde veelzijdigheid van het apparaat en de mogelijkheid om tot wel 4 kleuren en materialen tegelijkertijd te printen is waarschijnlijk de reden voor de grote populariteit.

Nog altijd een voorlopersrol voor Amsterdam

Een van onze favoriete onderdelen van het 3D Hubs trendrapport is nog altijd het hoofdstuk over de meest vooraanstaande printsteden wereldwijd. Amsterdam neemt nog altijd een verdienstelijke 6e plek in, een prestatie van formaat wanneer we de grote concurrentie van een variëteit aan wereldsteden in ogenschouw nemen.

3D Hubs telt maar liefst 295 3D printservices in onze hoofdstad en dit illustreert eens te meer dat 3D printen in Amsterdam op dit moment uitermate trendy is. De stad vertolkt een voortrekkersrol in ons land op het gebied van 3D printing en mede dankzij de vele start-ups in deze stad ziet de toekomst van 3D printen in Nederland er zeer rooskleurig uit. Meer weten? Lees dan hier het trendrapport.