3D printing sector blijft explosief groeien

3D printing sector blijft explosief groeien

Uit recente cijfers van de International Data Corporation (IDC) blijkt dat de rappe groei van de 3D printing markt in de komende jaren nog niet tot een einde lijkt te komen. De expansie van de sector zet zich in een onverminderd hoog tempo voort en volgens analisten komen de totale jaarlijkse inkomsten in de branche in 2020 op het duizelingwekkende bedrag van meer dan 30 biljoen euro uit.

3D printers en filament nog altijd mateloos populair

Voor dit jaar (2016) worden de totale jaarlijkse inkomsten nog geraamd op een slordige 14 biljoen euro. Dat betekent dat de verwachte inkomsten in de komende 5 jaar meer dan verdubbelen. In zijn algemeenheid bedraagt de samengestelde jaarlijkse groei van de wereldwijde 3D print markt tijdens de prognoseperiode van 2015 tot 2020 een indrukwekkende 24 procent.

Omzet 3D printing sector verdubbelt in komende 5 jaar

Omzet 3D printing sector verdubbelt in komende 5 jaar

De sectoren voor 3D printers en 3D printer filament blijken verantwoordelijk voor maar liefst 50 procent van de voorspelde wereldwijde inkomstenstromen, hoewel de snelheid van de inkomstengroei in andere marktsegmenten hoger ligt.

De vraag naar 3D printer software zoals Computer Aided Design (CAD) programma’s zal binnen de komende 5 jaar bijvoorbeeld verdrievoudigen, terwijl de on-demand 3D printservice branche naar verwachting een vergelijkbare groei zal vertonen. Dit laatste komt niet alleen door het toenemende aantal bedrijven dat 3D prints laat maken voor prototypes, maar ook door het groeiende aantal consumenten dat op het individu toegespitste producten laat printen.

Industriële sector implementeert 3D printen in productieproces

Desondanks blijkt de consumentenmarkt allerminst hoofdverantwoordelijk voor de snelle inkomstengroei in de 3D printing branche. Uit de statistieken van IDC komt naar voren dat het vooral de industriële sector is die 56 procent van de wereldwijde 3D print inkomsten in 2016 genereert.

Een goed voorbeeld hiervan is de automotive branche, die dit jaar alleen al verantwoordelijk is voor 3,5 biljoen euro aan inkomsten. Ook ruimtevaart en defensie maken steeds vaker gebruik van 3D printen toepassingen, wat in 2016 tot uiting komt in een omzet van meer dan 2 biljoen euro.

Hogere efficiëntie belangrijke drijfveer achter expansie

Volgens de analisten van IDC is de behoefte aan kortere productietijden en lagere productiekosten een belangrijke drijfveer achter de voorspelde marktexpansie op het gebied van 3D printing. De komende jaren zullen er steeds meer spelers zoals 3D print fabrikanten verschijnen in een markt die op dit moment nog lang niet verzadigd is.

In dit nieuwe 3D printing landschap is waarschijnlijk een belangrijke rol weggelegd voor medische toepassingen zoals orthodontische materialen en op maat gemaakte protheses. Ook de retailsector zal garen spinnen bij de opkomst van 3D printers, terwijl de consumentenmarkt weliswaar gezond is maar geen steile groei meer zal vertonen. Natuurlijk houden we je bij Llowlab op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de toekomst!