Duurzaam 3D printen met milieuvriendelijk 3D printing filament

Duurzaam 3D printen met milieuvriendelijk 3D printing filament

De ontwikkeling van nieuwe filamenten speelt een belangrijke rol in de toekomst van 3D printing als techniek. Niet alleen nemen de mogelijke toepassingen van 3D printen toe naarmate de 3D print filamenten sterker en flexibeler worden, maar ook is het met het oog op de toekomst belangrijk om van 3D printing een ecologisch duurzame productiemethode te maken.

Milieuvriendelijk 3D printen

Hoe meer 3D print filamenten composteerbaar en upcyclebaar zijn, hoe minder troep er wereldwijd in de reeds overvolle stortplaatsen hoeft te worden gegooid. Aangezien de verwachting luidt dat veel producten in de toekomst met behulp van 3D printing worden gemaakt, maken ecologisch duurzame 3D printen filamenten een groot verschil voor ons leefmilieu van de toekomst.

3D printen met een spoel WillowFlex filament

3D printen met een spoel WillowFlex filament

Duurzaam 3D printen is dan ook een stroming die recent sterk aan populariteit wint. Dit komt onder meer tot uiting in een innovatief Kickstarter project dat recent werd gelanceerd door het in Berlijn gevestigde 3D printing bedrijf BioInspiration. Het bedrijf heeft een 3D print filament genaamd WillowFlex ontwikkeld dat gebaseerd is op een reukloos, non-GGO maïs zetmeel. Tijdens het 3D printen wordt dit materiaal omgezet in een composteerbaar soort bioplastic.

Duurzame 3D prints door nieuw 3D print filament

Eenmaal weggegooid, wordt een 3D print gemaakt van WillowFlex filament in slechts een half jaar tijd voor maar liefst 90% afgebroken in de natuur. Dit gebeurt echter alleen als de omgeving voldoet aan optimale condities op het gebied van zuurstof, microben, warmte en vocht. Dit betekent dat jouw 3D prints van WillowFlex niet zomaar na een half jaar uit elkaar zullen vallen, maar je ze wel weg kunt gooien zonder dat dit slecht is voor het milieu.

Composteerbaar 3D printing filament

Composteerbaar 3D printing filament

BioInspiration heeft zowel in Europa als Amerika certificaten behaald (Industrieel Niveau Compostering) om de composteerbaarheid van WillowFlex te bewijzen. 3D prints van Willowflex zullen weliswaar niet zo snel oplossen als de compost in je eigen moestuintje, maar het scheelt niet veel. Meer weten over de composteerbaarheid van het 3D print materiaal WillowFlex? Klik dan hier.

Veelzijdig en flexibel 3D printing materiaal

Het WillowFlex 3D print materiaal is hittebestendig, zelfs bij temperaturen boven de 100 graden Celsius. Het is dan ook geen probleem om een koffie- of theekopje te 3D printen met WillowFlex en hier vervolgens jouw favoriete hete dranken uit te drinken. WillowFlex is ook nog eens goed bestand tegen kou, waardoor je ook bevroren zaken zoals ijsjes en ijsblokjes in 3D prints van WillowFlex kunt gebruiken.

WillowFlex: buigzaam 3D print filament

WillowFlex: buigzaam 3D print filament

Een ander belangrijk kenmerk van WillowFlex is de grote flexibiliteit en buigzaamheid van het 3D print filament. BioInspiration verwacht dat flexibele 3D print filamenten de toekomst vormen van 3D printing. Op deze wijze behoort het 3D printen van brilmonturen, schoenen, flexibel speelgoed, keukengerei en kleding allemaal tot de mogelijkheden. Dit zijn allemaal voorbeelden van 3D prints die erg bruikbaar zouden zijn in het dagelijks leven, zeker wanneer mensen ze met hun eigen 3D printer in de woonkamer zouden kunnen uitprinten!

Zelf goedkoop een 3D print maken met WillowFlex

De mogelijkheden van het WillowFlex 3D print filament zijn dan ook eindeloos. Het Kickstarter project van BioInspiration heeft zijn doel van 8500 euro inmiddels al behaald. Voor slechts 22 euro krijg je een spoel filament van 300 gram en kun je kiezen uit 10 mogelijke kleuren. Voor 41 euro krijg je een spoel van 500 gram waarmee je nog meer 3D prints van WillowFlex kunt maken. Deze 3D printen kosten vallen dan ook erg mee. De levering van deze 3D print materialen wordt verwacht in oktober van dit jaar.

Bekijk hieronder een video over het veelbelovende WillowFlex 3D printen filament: