Huizen 3D printen: Europa vertolkt voorlopersrol

De productie van huizen is binnen de 3D printing een van de deelgebieden met de meeste potentie. Al meermaals schreven wij over de grote stappen die wereldwijd op dit vlak worden gezet. Europa blijft in dit opzicht zeker niet achter, zo blijkt maar weer uit een duurzaame 3D geprinte woning in Italië en een heuse 3D printfabriek voor huizen in Eindhoven.

Wereldwijde primeur: eerste 3D printfabriek voor huizen in Eindhoven

Hoewel Amsterdam zowel in zijn algemeenheid als op het gebied van 3D printing bekendheid geniet als de hoofdstad van Nederland, begint Eindhoven die laatste reputatie geleidelijk af te pakken. In deze Brabantse stad wordt namelijk de ene na de andere innovatie ontwikkeld en vinden ook regelmatig 3D print gerelateerde events plaats.

Het laatste hoogtepunt in de stad is de recente oprichting van een hagelnieuwe 3D printfabriek voor huizen. Daar waar sommige huizengerelateerde 3D print projecten een imago hebben van luchtfietserij en toekomstmuziek, lijkt dit project toch echt te berusten op een solide fundament; een consortium van bekende Europese bedrijven is de fabriek gestart.

Extra vertrouwen geeft de lijst met partners die betrokken zijn bij het project. Een opvallende naam is BAM, een van de grootste bouwbedrijven in Nederland. Het miljardenbedrijf is verantwoordelijk voor de bouw van de meest uiteenlopende objecten; van huizen tot voetbalstadions en van wegen tot vastgoedbezit. Als iemand de slagingskans van dit project kan inschatten én vergroten, is het dus BAM wel.

Ook de Technische Universiteit in Eindhoven is – niet geheel verrassend – bij het project betrokken.  Eerder al was de universiteit medeverantwoordelijk voor de aanleg van een 3D geprinte fietsbrug in Gemert en inmiddels zijn de voorbereidingen voor de bouw van vijf 3D geprinte huizen in de omgeving in volle gang. Andere bekende namen van partners zijn Saint-Gobain Weber Beamix, Witteveen+Bos en Van Wijnen.

Lees meer:
3D printer huis in Nederland reeds bekend fenomeen
Fietsbrug en Formule 1-onderdelen ook 3D prints uit Eindhoven
Eindhovense Dutch Design Week schenkt veel aandacht aan 3D printen
Ook Amsterdamse 3D fietsbrug eerder al in Eindhoven tentoongesteld

Grote voordelen van 3D printen ten opzichte van huidige bouwmethoden

De 3D printfabriek gaat niet alleen gebruikt worden voor de productie van huizen, maar ook voor andere bouwkundige constructies. Inmiddels heeft het consortium al een opdracht binnengesleept voor de bouw van vier 3D geprinte fietsbruggen in de provincie Noord-Holland.

De partners beloven voordelen als minder materiaalgebruik voor hetzelfde eindresultaat als bij traditionele bouwmethoden en meer ontwerpvrijheid voor architecten. Ook zal de foutmarge lager zijn dan gewoonlijk en zullen de constructietijden flink onder het gemiddelde liggen.

Volgens Weber Beamix is 3D print technologie inmiddels voldoende ver ontwikkeld om niet alleen op commercieel interessante wijze te 3D printen, maar ook nog eens sci fi dromen uit te laten komen. Een toekomst waarin je een USB-stick met 3D ontwerp afgeeft en je huis enkele uren later is uitgeprint komt volgens het bedrijf steeds dichterbij.

In de fabriek zal de BAM Weber 3D printer worden gebruikt voor het uitvoeren van diverse projecten. Interessant is dat de partners de 3D prints proberen te versterken met een combinatie van polymeren en metaaldraden – een nieuwe technologie waarmee de fabriek aantoont vooruit te lopen op vergelijkbare initiatieven. Op termijn verwacht het bedrijf de 3D prints zelfs op de bouwlocatie te kunnen uitvoeren.

Huis 3D printen van afval: duurzaam initiatief in Italië

Een andere interessante ontwikkeling op het gebied van het 3D printen van huizen vindt elders in Europa plaats; in het Italiaanse Massa Lombardo om precies te zijn. De engineers van WASP – een bedrijf dat we nog kennen van zijn modulaire Crane 3D printer, de DeltaWasp Pellet en Industrial Line 4.0 – bouwen daar een huis van organische materialen als aarde en landbouwafval.

Het innovatieve project is Gaia gedoopt en valt op door zijn gebruik van duurzame materialen voor de 3D printing. Ideaal is dat de afvalmaterialen op locatie worden verzameld en de 3D print dus ook ter plekke plaats kan vinden.

Het resulteert in een zeer efficiënt gebouwd huis met een minimale invloed op het milieu en de leefomgeving. Volgens de specialisten van WASP zullen we dit soort duurzame initiatieven in de toekomst steeds vaker zien in de context van 3D printing.

Lees meer:
WASP ontwikkelt modulaire Crane 3D printer voor bouw
WASP introduceert drie meter hoge DeltaWasp Pellet 3D printer
Industriële 3D printers van WASP kunnen op afstand 3D printen
Ook andere bedrijven investeren in duurzaam 3D printen met milieuvriendelijk filament