Grote 3D printer belooft kleine 3D printen kosten

Grote 3D printer belooft kleine 3D printen kosten

WASP heeft een reputatie opgebouwd als het gaat om grote 3D printers, maar van oudsher brengen deze grote printers ook grote kosten met zich mee. Daar is nu verandering in gekomen, want het Italiaanse bedrijf heeft een nieuwe 3D printer ontwikkeld die ondanks zijn grote formaat kleine 3D printen kosten belooft.

Lagere 3D printing kosten met pellets in plaats van draad

Een van de grootste kostenposten van grote 3D printers zijn de kosten voor het gebruikte filament. Hoe groter immers het 3D object dat wordt geprint, hoe meer filament hiervoor nodig is. Een spoel met 1 kg 3D print filament kost al snel 25 euro, waardoor de totaalprijs voor een 3D print snel kan oplopen bij het printen van grote voorwerpen zoals meubels.

Wanneer je dezelfde hoeveelheid filament echter in de vorm van pellets (een soort korrels voor bulkbewerkingen) koopt, kost dit al snel 3 keer zo weinig als een spoel met draad. Het is namelijk voornamelijk de verwerking die de prijs voor filament omhoog drijft en niet zozeer het ruwe 3D print materiaal zelf.

Spoel 3D print filament aanzienlijk duurder dan PLA pellets

Spoel 3D print filament aanzienlijk duurder dan PLA pellets

Grote 3D prints in slechts enkele uren

Verreweg de meeste 3D printers werken met filament in draadvorm en je hebt dan ook een speciale filament extruder nodig om pellets om te zetten in bruikbaar materiaal voor je 3D printer. Dit is waar WASP verandering in brengt met de introductie van de nieuwe DeltaWasp Pellet: een 3 meter hoge 3D printer met een ingebouwde extruder voor PLA pellets (zie 3D printen kunststof).

De printer maakt het mogelijk om goedkope PLA pellets te gebruiken als basis voor je 3D prints en maakt 3D printen hiermee veel goedkoper dan andere 3D printers. Het enorme formaat van het apparaat (een printkop met een diameter tussen de 4 en 10 mm) maakt het daarnaast mogelijk om in slechts enkele uren 3D prints te maken van zeer grote objecten.

Dit is iets dat huidige 3D printers vaak vele dagen kost. De Pellet kan maar liefst 10 kg 3D printing materiaal verwerken binnen 8 uur en beschikt over een open source design dat eenvoudig aangepast kan worden voor uiteenlopende toepassingen. De combinatie van snelheid, betrouwbaarheid en een hoge kwaliteit van het eindproduct maakt deze 3D printer daarnaast zeer bijzonder.

Pellet 3D printer bij uitstek geschikt voor printing van meubilair

Volgens WASP is de Pellet in zijn huidige vorm bij uitstek geschikt voor het printen van grote meubelstukken. Tijdens de ontwikkeling van de 3D printer werden er al veel testprints gemaakt van meubilair en het bedrijf heeft inmiddels een samenwerking opgestart met diverse ontwerpers om in de toekomst stoelen te kunnen printen die een hoge functionaliteit koppelen aan trendy design.

De DeltaWasp Pellet zal volgens de makers in de nabije toekomst te verkrijgen zijn. Daarnaast wil WASP de 3D printer laten plaatsen in diverse FabLabs om hier individueel toegespitste meubelstukken te printen. Hieronder zie je een time-lapse video van de Pellet die de nieuwste WASP-serie van designstoelen print: