2 nieuwe 3D printers baren opzien

De 3D printing markt is ruwweg te verdelen in twee segmenten: die van de thuisgebruiker en de industrie. In beide marktsegmenten voltrekken de ontwikkelingen zich in razend tempo. Nog altijd wekelijks maken nieuwe desktop 3D printers en industriële machines hun entree. Hieronder bespreken we uit beide segmenten één nieuwe 3D printer die de afgelopen tijd opzien baarde.

De WASP Crane: een modulaire 3D printer voor de bouwwereld

WASP (afkorting voor de World’s Advanced Saving Project) is een bedrijf dat bekend staat als fabrikant van grote en industriële 3D printers. Enige tijd geleden bespraken wij op deze website nog de DeltaWasp Pellet, een 3 meter hoge 3D printer met een specialisme in het 3D printen van grote meubelstukken.

Inmiddels baart WASP opzien met wederom een grote en innovatieve machine. Het bedrijf introduceerde onlangs de WASP Crane, een nieuwe én modulaire 3D printer die specifiek is ontwikkeld voor toepassingen in de bouwwereld. Dat komt niet als een verrassing, want als WASP houdt zich momenteel bezig met het 3D printen van een compleet dorp (Shamballa in Italië).

Het bedrijf heeft ambitieuze doelen nooit geschuwd en wil met zijn 3D printers aantonen dat het mogelijk is om in de toekomst steden bijna geheel op te bouwen uit 3D prints. Naast WASP zijn er ook bedrijven in andere landen die de afgelopen jaren op dat vlak flinke stappen hebben gezet. Denk alleen al aan de innovaties in eigen land, zoals het 3D printer huis en de staalbrug in Amsterdam.

Lees meer:
DeltaWasp Pellet eerdere succesvolle 3D printer van WASP
3D geprinte huizen van Amsterdam tot China
Eind dit jaar is 3D geprinte staalbrug in Amsterdam klaar
Ook Eindhoven heeft fietsbrug gemaakt met 3D printer

Nieuwe 3D printing techniek voor bouwsector

De technieken die bedrijven gebruiken voor 3D printen in de bouw zijn zeer uiteenlopend. De Zwitserse universiteit ETH Zurich gebruikt bijvoorbeeld een speciale 3D printtechniek met zand als filamentsoort om 3D geprinte huizen met meerdere verdiepingen te bouwen. De nieuwe WASP Crane daarentegen maakt gebruik van meerdere on-site materialen als mogelijke filamentsoort.

Wel voegt de WASP Crane natuurlijke vezelsoorten toe om het 3D printproces optimaler te laten verlopen en objecten met een betere stevigheid en structuur te creëren. De 3D printer bestaat uit een zelfstandige module die autonoom 3D printtaken kan uitvoeren. Deze kan worden uitgebreid met aanvullende onderdelen zoals dwarsbalken en robotarmen voor een nog groter bereik.

Over bereik gesproken: in de visie van WASP nemen 3D printers in de toekomst de hele bouwplaats over. Uitbreidbare en modulaire systemen zoals de WASP Crane maken een veel groter dekkingsgebied mogelijk en zeker als meerdere van dit soort systemen tegelijktijdig op de bouwplaats worden ingezet.

WASP voorziet een scenario waarbij meerdere autonome 3D printers zelfstandig bouwtaken aan het uitvoeren zijn en elkaar automatisch assisteren waar nodig. Professionals op de bouwplaats hoeven dan alleen nog de grote lijnen te bewaken. Dit resulteert in een compleet andere taakinvulling en een veel hogere arbeidsproductiviteit.

Lees meer:
ETH Zurich ontwikkelt 3D printtechniek met zand als filament
Het gebouw van de toekomst is een 3D print
De stad van de toekomst is een 3D print
Autonome 3D printers op bouwplaats de toekomst
3D print ontwikkelingen missen uitwerking op bouwsector niet

De BEEVERYCREATIVE DIY B2X300 3D Printer voor thuisgebruik

Het Portugese bedrijf BEEVERYCREATIVE richt zich niet op grootschalige of industriële toepassingen, maar legt de focus juist op de kleinschalige of individuele gebruiker. Het resultaat van deze visie is de nieuwe B2X300, een 3D printer DIY kit die kleine afmetingen combineert met grote mogelijkheden. Daarom is hij zelfs geschikt voor (semi)professioneel gebruik op bijvoorbeeld scholen.

De B2X300 is niet bedoeld voor beginners of consumenten met een zeer laag budget. De machine is vooral gericht op de enthousiaste thuisgebruiker met een redelijk budget (de printer gaat rond de € 600 kosten). Omdat het een DIY zelfbouwpakket is, ben je qua kosten nog relatief goedkoop uit. Wel is eerdere ervaring met 3D printen of zelfbouw handig als je de 3D printer zelf wilt assembleren.

Lees meer:
Wat is een DIY 3D printer kit precies?
Wanneer is een 3D printer goedkoop?
Welke overige kosten brengt een 3D printer als deze met zich mee?
Hoe werkt het in elkaar zetten van een 3D printer bouwpakket?