3D printing nieuws: 3D print robot, industriële 3D printers en nieuwe filamenten

3D printing nieuws: 3D print robot, industriële 3D printers en nieuwe filamenten

De ontwikkelingen in de 3D printing markt lijken maar niet te stoppen. Nog altijd dagelijks wordt er melding gemaakt van nieuwe innovaties en het tempo waarin dit gebeurt lijkt alleen maar toe te nemen. Ook deze week hebben wij weer vermeldenswaardige 3D print producten gespot. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

Robot als hulpje bij het maken van 3D prints

Het eerste product dat een vermelding verdient komt op naam van een bedrijf uit eigen land: AM-Flow. Deze Nederlandse onderneming demonstreert op Formnext (de jaarlijkse beurs waarvan de 2018-editie zich op het moment van schrijven Frankfurt afspeelt) zijn nieuwe product de Vision Robot.

Deze handige robot ondersteunt 3D printers bij het 3D printen van objecten door geprinte onderdelen automatisch weg te halen en te sorteren. Want daar waar het printproces na het kiezen van de juiste printinstellingen steeds vaker volledig automatisch verloopt, wordt het verwijderen van 3D prints en het sorteren ervan in veel gevallen nog altijd handmatig gedaan.

Robots in toekomst steeds vaker ingezet in 3D printing

Dat is zonde in een tijd waarin automatisering grote kansen biedt op het gebied van arbeidsproductiviteit en kostenefficiëntie, zo vindt AM-Flow. Zeker bij het maken van veel kleine 3D prints achter elkaar neemt het verwijderen en sorteren van deze prints veel tijd in beslag. De Vision Robot is daarom ontwikkeld om personeel op de werkvloer dit werk uit handen te nemen.

De Vision Robot vraagt wel om besturing, maar heeft slechts één bestuurder nodig om dezelfde hoeveelheid werk te verrichten waar onder normale omstandigheden maar liefst acht personen voor nodig zijn. Alleen al op het gebied van personeelskosten biedt de robot dus al enorme besparingsvoordelen.

De robot heeft bovendien een hoge verwerkingssnelheid en kan tot wel 10.000 onderdelen per dag identificeren en sorteren. Dat gebeurt met een minimale nauwkeurigheid van 95% – een percentage dat menselijke medewerkers in veel gevallen niet eens halen. Experts verwachten dat dit soort robots de toekomst vormen in elke productiefaciliteit die sterk leunt op 3D printers.

Lees meer:
Innovaties op de Formnext-beurs: deel 1
Innovaties op de Formnext-beurs: deel 2
Robots ook voor andere doeleinden in 3D printing inzetbaar

Nieuwe lijn industriële 3D printers van WASP

AM-Flow is niet het enige bedrijf uit onze wekelijkse nieuwsronde dat acte de présence geeft op de Formnext-beurs. Ook WASP (World’s Advanced Saving Project), het Italiaanse bedrijf dat we in Llowlab-artikelen reeds eerdere keren bespraken, is in Frankfurt aanwezig om op de beursvloer zijn nieuwste technologie te demonstreren.

Industriële 3D printer

Die technologie komt onder andere naar voren in de Industrial Line 4.0 – een nieuwe lijn 3D printers waar de fabrikant naar eigen zeggen hoge verwachtingen van heeft. Zoals de naam al prijsgeeft, gaat het om machines van industriële kwaliteit. Onderscheidend kenmerk echter is de veelzijdige inzetbaarheid en bovenal een gebruiksgemak dat in de industriële sector niet vanzelfsprekend is.

De nieuwe 3D printers komen met een compleet veranderde gebruikersinterface die ook door alle andere 3D printers van WASP overgenomen zal worden. Met de ingebouwde WiFi-module kunnen gebruikers op afstand 3D prints maken en tegelijkertijd met behulp van de ingebouwde camera zelfs live meekijken met het printproces. En ook niet onbelangrijk: de printsnelheid ligt hoog.

Lees meer:
WASP baarde eerder al opzien met de DeltaWasp Pellet
WASP Crane: andere 3D printer die hoge verwachtingen wekt
Industriële 3D printers wereldwijd in opkomst

XYZprinting lanceert nieuwe lijn filamenten

Het laatste bedrijf dat zich momenteel op Formnext presenteert en wederom een oude bekende voor Llowlab-lezers is XYZprinting. Deze fabrikant geniet met name bekendheid van zijn Da Vinci-serie van 3D printers, maar is daarnaast gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe 3D print materialen. Dat komt onder meer tot uiting in een productlijn met nieuwe filamentsoorten.

Opvallend is bijvoorbeeld de ontwikkeling van een nieuw antibacterieel PLA-filament dat maar liefst 99% van de aanwezige bacteriën verwijdert. Denk hierbij ook aan bekende ziekteverwekkers zoals E. coli en Staphylococcus aureus. Dit filament is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: rood, wit, geel en neongroen.

Ook noemenswaardig zijn de nieuwe filamentsoorten copper metallic PLA en carbon PLA. Het eerstgenoemde materiaal bestaat voor tweederde uit koperpoeder en is bij uitstek geschikt voor het metaalprinten van decoratieve voorwerpen. Het tweede materiaal bestaat voor 10% uit koolstofvezel en resulteert in een 3D print met een matte finish en duidelijke detaillering.

Lees meer:
XYZprinting presenteerde onlangs ook al nieuwe 3D printers
Da Vinci 3D printers mateloos populair over de hele wereld
Welke 3D printing materialen zijn er nog meer?