3D geprinte brug gereed voor gebruik

Eindelijk is hij af: de 3D geprinte staalbrug die vorig jaar al werd aangekondigd op de website van Llowlab. De brug is deze week te bewonderen tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en gaat daarna linea recta door naar eindbestemming Amsterdam. Hier wordt de brug geplaatst over de bekende gracht Oudezijds Achterburgwal om voetgangers en fietsers een makkelijke oversteek te bieden.

3D printen van grote en complexe metaalstructuren

Al een tijdlang keken 3D printing liefhebbers reikhalzend uit naar de komst van de staalbrug van de Nederlandse producent MX3D. Dit bedrijf staat bekend om zijn grote kennis en expertise op het gebied van 3D metaalprinten en dan in het bijzonder de technologie Wire and Arc Additive Manufacturing. Inmiddels werkt MX3D al een aantal jaar aan het toepassen van deze technologie op grote metaalstructuren zoals bruggen en dat doet het in samenwerking met onder andere de gerenommeerde techkunstenaar Joris Laarman.

Met behulp van innovatieve technologieën zoals machine learning en kunstmatige intelligentie stuurt MX3D speciale robotarmen aan die 3D prints laagsgewijs met metaal opbouwen. Dit gaat met een gemiddelde printsnelheid van 1 kilogram metaal per robotarm per uur. De 3D printers zijn volgens MX3D relatief goedkoop en dat geldt ook voor de gebruikte metalen. Hierdoor is het mogelijk om tegen relatief lage kosten complexe en grote metalen structuren te produceren die met conventionele productietechnieken niet mogelijk zijn.

Het resultaat mag er dan ook zijn: de 3D geprinte brug die vorig jaar werd aangekondigd is inmiddels af en wordt deze week tentoongesteld op de Dutch Design Week in Eindhoven. Dit is een van de grootste ontwerpgerelateerde evenementen ter wereld waar jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers op afkomen. De brug is momenteel te bewonderen op het Eindhovense Ketelhuisplein en is voor iedereen van dichtbij te bezichtigen.

De 3D geprinte staalbrug vormt niet alleen een uitstekende bron van inspiratie voor ontwerpers die meer willen werken met complexe geometrische vormen, maar geeft ook alvast een voorproefje van het type design dat we in de komende jaren steeds vaker zullen zien. Met name in sectoren als de bouw, olie, scheepsbouw en uiteenlopende industrieën bestaat er een grote vraag naar een veelzijdige rapid prototyping-oplossing die zowel schaalbaar als betaalbaar is. Alles wijst erop dat Wire and Arc Additive Manufacturing voorziet in deze behoefte.

Lees meer:
3D geprinte staalbrug verschijnt in 2018 in Amsterdam
Zo gebruikt MX3D machine learning voor Wire and Arc Additive Manufacturing
Wire and Arc Additive Manufacturing ook gebruikt voor militaire 3D prints

Interessante metingen van fietsbrug

De totale afmetingen van de brug zijn 12,5 x 6,3 meter en daarmee gaat het om een grotere 3D print dan bijvoorbeeld de fietsbrug in Gemert. Het glimmende en golvende staal geeft de brug een futuristisch uiterlijk en maakt direct duidelijk dat er een nieuwe productietechniek en designtrend bij betrokken is.

Bijzonder is overigens niet alleen de manier waarop de brug is gemaakt, maar ook de manier waarop hij in de toekomst wordt onderhouden. Verborgen in de staalbrug is namelijk een breed spectrum aan sensoren die allerhande statistieken in kaart brengen. Denk hierbij onder meer aan zaken als spanningen, trillingen en verschuivingen.

Al dit soort elementen kunnen indicatief zijn voor bepaalde structurele problemen in het brugontwerp en daarmee levert het meten ervan vanuit onderhoudsoogpunt zeer waardevolle gegevens op. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en door de gegevensverzameling is het mogelijk om direct te handelen als de meting ongewenste verrassingen oplevert.

Dergelijke verrassingen kunnen zelfs op lange termijn worden voorspeld, omdat MX3D in samenwerking met The Alan Turing Institute de meetgegevens toepast op een virtuele kloon van de staalbrug. Door het nabootsen van de gegenereerde data is het mogelijk om zeer nauwkeurig te voorspellen hoe dit soort problemen zich in de toekomst zullen ontwikkelen.

Lees meer:
Ook Gemert heeft reeds een 3D geprinte fietsbrug
Eindhoven komt vaker in het nieuws met 3D printing
Ook afstudeerexpositie toonde al 3D print innovaties in Eindhoven