3D print laten maken

3D print laten maken

Wil jij goedkoop een kwalitatief hoogwaardige 3D print laten maken? Dan heb je hier in Nederland verschillende opties. Er zijn tegenwoordig namelijk diverse bekende start-ups die je goedkoop een 3D model laten printen. Toch zitten hier ook een aantal nadelen aan verbonden, waar we je in dit artikel alles over vertellen.

Het belangrijkste verschil met een eigen 3D printer is de afhankelijkheid van andermans dienstverlening. Een mooie 3D print laten maken is absoluut mogelijk, maar je bent als klant overgeleverd aan factoren zoals de uiteindelijke afwerking, prijs en verzending. Hoewel de kans klein is, bestaat er altijd een risico dat het eindresultaat tegenvalt.

3D print laten maken

3D print laten maken

Keuze uit talloze printaanbieders

Gelukkig kunnen we stellen dat de kwaliteit van 3D prints gemiddeld genomen zienderogen toeneemt. De snelle ontwikkeling van printing technologie zorgt ervoor dat printers steeds beter worden en steeds hogere detailniveaus behalen. Zelfs een complexe of extreem gedetailleerde 3D print laten maken behoort hierdoor tot de mogelijkheden.

Ook op het gebied van materiaalkeuze zijn de opties inmiddels vrijwel eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld een 3D print laten maken met 3D printer filament als Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS), polycarbonaat, nylon, hout en Polylactic Acid (PLA). Zelfs 3D printen met metaal ligt nu binnen het handbereik van de gewone consument.

De prijs om een 3D print te laten maken

Goedkoop 3D laten printen kan bijna overal, maar toch zijn er een aantal aanbieders die de markt domineren. Neem bijvoorbeeld 3D Hubs, een van oorsprong Amsterdams bedrijf dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een grote speler op de internationale markt. Dat heeft een goede reden, want het concept achter de dienst is zeer slim bedacht.

Het bedrijf maakt zelf namelijk geen prints, maar besteedt dit werk uit aan partijen zoals de bezitter van een printer of een 3D printservice bij jou in de regio. Het online platform fungeert hierdoor als tussenpersoon tussen jou als klant en de partijen die de dienst daadwerkelijk leveren. Hierdoor is een 3D print laten maken tegen een goede prijs bijzonder eenvoudig.

Goedkoop 3D model laten printen

Wil je vaker dan één keer een 3D print laten maken? Dan kunnen de kosten al snel oplopen. In dat geval is het waarschijnlijk voordeliger om zelf je eigen printer aan te schaffen. 3D printers zijn tegenwoordig al vanaf hele redelijke prijzen verkrijgbaar, terwijl je alleen de materiaalkosten kwijt bent wanneer je een object print.

Twijfel je tussen beide opties? Overweeg dan ook eens de gulden middenweg: een 3D printer huren. Zo kun je op laagdrempelige wijze kennismaken met de ins en outs van deze techniek en op je gemak bekijken of je de machine ook daadwerkelijk gebruikt. Bij het eerder genoemde 3D Hubs kun je ook terecht om een printer te huren.