3D printing trends in 2018

Hoewel 3D printen een marktsegment is dat inmiddels vaste voet aan de grond heeft gekregen, betreft het nog altijd een relatief jonge technologie. Ondanks de wekelijkse aankondiging van nieuwe innovaties, staan we aan de vooravond van een aantal revolutionaire veranderingen. Dit worden volgens ons de 3D printing trends in 2018:

Nog meer verscheidenheid in materialen

De tijd dat 3D printen voornamelijk gebeurde met materialen als ABS en PLA, ligt inmiddels ver achter ons. Vrijwel dagelijks verschijnen er nieuwe filamenten aan het firmament, die unieke materiaaleigenschappen koppelen met een steeds gunstiger wordende prijs. Experts verwachten dat deze ontwikkeling zich in 2018 verder zal doorzetten.

Trends op het gebied van 3D printer filament

Steeds meer wetenschappers storten zich op het vakgebied van de 3D printing en dat resulteert in een stortvloed aan nieuwe ontdekkingen. Filamenten worden niet alleen steeds vaker bewerkbaar op een hogere temperatuur, maar onderscheiden zich ook door een toenemende stevigheid en flexibiliteit. Eigenschappen die van oudsher haaks op elkaar staan, maar elkaar nu versterken.

Dit biedt logischerwijs ongekende mogelijkheden in het creëren van driedimensionale objecten. En ook op gerelateerde vlakken staan de ontwikkelingen niet stil. MIT en Steelcase hebben een alternatieve printmethode ontwikkeld in de vorm van een vat met gel waarin 3D prints als het ware worden opgehangen. Hierdoor zijn geen ondersteunende structuren meer noodzakelijk.

Lees meer:
Meer lezen over 3D printer filament
Hoe kies ik tussen verschillende filamentsoorten?
Hoe kan ik 3D print filament het beste opslaan?
Hoe kan ik filament uitsparen?

3D printen in metaal wordt steeds goedkoper

Als trouwe lezer van de Llowlab blog kan jou de stormachtige ontwikkeling van 3D metaalprinting nauwelijks zijn ontgaan. Daar waar 3D printen met metaal een klein decennium geleden nog ondenkbaar was, hebben tegenwoordig zelfs doorsnee consumenten al een handzame 3D metaalprinter op de keukentafel staan.

Maar hier blijft het niet bij, want ook de prijzen voor dergelijke metaalprinters beginnen duidelijk een neerwaartse lijn te vertonen. Hierdoor is metaalprinting voor het grote publiek niet langer een utopie en kan over een poosje elke liefhebber een 3D metaalprinter aanschaffen. Niet voor niets komen er steeds meer filamentsoorten met metalen bestanddelen op de markt.

3D print metaal logo

Bedrijven als Markforged en Desktop Metal zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van dit soort metalen filamentmixen. Het filament bestaat naast metaal bijvoorbeeld uit een substraat van wax, dat tijdens het sintering proces of door verhitting verdwijnt. Na het 3D printproces blijft dan alleen een volledig metalen 3D print over. Dit gaan we steeds meer zien in 2018.

Lees meer:
Meer lezen over 3D printen met metaal
Tover je gewone 3D printer om tot een metaalprinter
Welke metaalprinter print het snelst?
Kunnen metaalprints stevig en flexibel tegelijk zijn?

3D printing omarmd door steeds meer verschillende industrieën

In industrieën zoals de automotive en lucht- en ruimtevaart wordt 3D printing de afgelopen jaren steeds vaker toegepast. Al eerder schreven we bij Llowlab over de manier waarop bedrijven als Ford en Boeing de technologie integreerden in hun bestaande bedrijfsprocessen. Nu deze voorlopers hiermee succes boeken, volgen ook andere bedrijven hun voorbeeld.

Dat komt niet in het minst door de voordelen van het additive manufacturing productieproces, dat simpelweg een stuk kosteneffectiever is dan traditionele substractieve varianten. In plaats van een enorm blok aluminium waaruit een object wordt gesneden (de rest kan worden weggegooid), wordt bij een additief proces als 3D printing alleen de hoeveelheid materiaal gebruikt die nodig is voor het object.

Dit maakt 3D printen voor industriële toepassingen simpelweg een stuk goedkoper, met name in industrieën waar met dure materialen wordt gewerkt. Deze hoge kostenefficiëntie zorgt ervoor dat productie niet alleen rendabel is voor objecten met extreem hoge volumes, maar ook voor geïndividualiseerde objecten voor specifieke doeleinden.

Lees meer:
Meer lezen over 3D printen in de automotive
Meer lezen over 3D printing in de lucht- en ruimtevaart
Hoe NASA 3D printers gebruikt
Wat is het verschil tussen additief en substractief fabriceren?

3D printing in de ruimtevaart

3D printer software verandert

Hoewel er veel te doen is over innovaties rondom 3D printers, is de gebruikte software minstens zo belangrijk voor het eindresultaat. 3D design software begint in toenemende mate te bepalen wat en op welke manier mensen 3D printen.

Op dit moment is dat proces nog suboptimaal –een hoge resolutie B-rep model uit een CAD-programma wordt omgezet naar een STL-bestand met een veel minder hoge graad van detail. 3D printers moeten vervolgens aan de slag met dit inferieure model, wat resulteert in 3D prints met een minder hoog detailniveau.

Nieuwe 3D printing software zoals GrabCAD Print zorgt ervoor dat 3D printers het B-rep model voortaan rechtstreeks kunnen gebruiken. Dit soort design tools zullen in 2018 dan ook steeds vaker traditionele alternatieven vervangen. Ook cloudgebaseerde oplossingen zoals Onshape zullen vaker worden gebruikt om gebruiksgemak en productiesnelheid van 3D printers nog verder te verhogen.

Lees meer:
Meer over de omzetting van een CAD-model naar STL-bestand
Nieuwe scan software verbetert detailniveau 3D modellen
Meer lezen over 3D design software