3D printing nieuws: nieuwe 3D printers en 3D geprint huis

De ontwikkelingen in de 3D printing markt staan allesbehalve stil. Dagelijks komen er nieuwe 3D printers uit en de resultaten van deze innovatie liegen er niet om: in onze leefomgeving zien we steeds meer tastbare resultaten in de vorm van 3D prints zoals huizen. In dit artikel besteden we aandacht aan twee nieuwe 3D printers en de ontwikkeling van een nieuwe 3D geprinte woning.

UBOT3D brengt hoge temperatuur 3D printer uit

Nederland heeft een reputatie als het gaat om het vertolken van een voorlopersrol binnen de 3D printing. Binnen onze landsgrenzen verrezen bedrijven als 3D Hubs, Shapeways en Ultimaker, die allen grote invloed hebben uitgeoefend op de ontwikkelingen binnen de sector als geheel. Ook een stad als Amsterdam scoort mondiaal gezien hoog op dit gebied.

Wij zijn echter niet het enige kleine land dat wereldwijd aan de weg timmert op het gebied van 3D printen. Ook Polen heeft hier namelijk een handje van en dat blijkt eens te meer uit de recente opkomst van de Poolse 3D printer fabrikant UBOT3D. Net als collegafabrikanten zoals 3DGence en Vshaper is het bedrijf met name gespecialiseerd in de ontwikkeling van hoge temperatuur 3D printers.

Fused Filament Fabrication: productietechniek voor hoge temperatuur 3D printers

UBOT3D heeft de afgelopen jaren vooral bekendheid vergaard met zijn desktop 3D printers gericht op de consumentenmarkt. De fabrikant maakte hiervoor gebruik van dezelfde fused filament fabrication (FFF)-technologie waarmee het zich nu richt op de markt voor industriële 3D printers.

Het nieuwste resultaat daarvan is de P440 3D printer: een bovengemiddeld dure machine die voor zijn geld ook bovengemiddeld goede printresultaten biedt. De machine is geoptimaliseerd voor 3D printen op hoge temperaturen en maakt het hiermee mogelijk om te werken met hoogwaardige filamentsoorten zoals PEEK en PEI. We houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de nieuwe P440 printer!

Lees meer:
Meer informatie over 3D printen in Nederland
Welke steden spelen een hoofdrol op het gebied van 3D printing?
Wat maakt Amsterdam een vooraanstaande 3D printing stad?
Welke desktop 3D printers zijn er nog meer naast die van UBOT3D?
Meer informatie over de industriële 3D printing branche
Welke filamentsoorten zijn er nog meer naast PEEK en PEI?

Okuma zet in op hybrid manufacturing

UBOT3D is niet de enige rapid prototyping fabrikant die zijn scope aan het verbreden is. Ook Okuma, een bedrijf dat tot voorheen voornamelijk bekend stond als producent van CNC-machines, breidt zijn bedrijfsactiviteiten nu uit naar additive manufacturing productietechnieken. Of liever gezegd: Okuma combineert beide technologieën en noemt dit zelf hybrid manufacturing.

Hybrid manufacturing: mix van CNC-fabricage en 3D printen

Het laatste resultaat hiervan is de MU-8000V Laser EX multitasking CNC machine, die substractieve technieken zoals computergestuurd bewerken met een CNC-machine koppelt aan additieve methoden zoals Laser Metal Deposition – een variant van 3D printtechnologie. Dit maakt het mogelijk om 3D objecten niet alleen uit het niets te creëren, maar ook te repareren of uit te breiden.

Interessant zijn ook de toekomstplannen van Okuma, dat reeds heeft laten weten in de toekomst meer van dit soort hybride machines op de markt te brengen. Omdat inmiddels ook andere CNC-bedrijven uitstapjes maken naar additieve fabricagemethoden, begint 3D printen in een voorheen concurrerende sector steeds meer voet aan de grond te krijgen. Wordt vervolgd!

Lees meer:
Meer informatie over rapid prototyping technologieën
Hoe kies ik tussen rapid prototyping technologieën?
Hoe werken additive manufacturing productietechnieken?

Dak voor huis is speciale 3D print

In de afgelopen jaren hebben we gezien hoe 3D printers een stormachtige doorbraak beleefden in de bouwwereld. Al een tijdlang geleden verrees er zelfs een heus 3D geprint huis in Amsterdam en ook in andere steden over de hele wereld staan dergelijke bouwwerken. Inmiddels is ook in het Zwitserse Zürich weer een volgende stap gezet op het gebied van 3D printing in de bouw.

Betondak van toekomstig huis een 3D print

De universiteit ETH Zurich is vorig jaar begonnen met de fabricage van een huis met meerdere verdiepingen: het DFAB-huis. Het huis vertegenwoordigt een mengelmoes van productietechnieken waaronder een speciale 3D printtechniek met zand als filamentsoort. Het plafond van het bijzondere huis – door de universiteit gedoopt tot Smart Slab – wordt ook op deze wijze in 3D geprint.

Met een dikte van slechts 2 centimeter lijkt het plafond fragiel, maar het tegendeel is waar. De speciale 3D printtechniek maakt het mogelijk om zeer nauwkeurig te werken met een vezelversterkte betonsoort die extreme belastingen moeiteloos kan doorstaan. Volgens de onderzoekers gaan we in de nabije toekomst nog veel meer van dit soort daken en bouwwerken zien.

Lees meer:
De impact van 3D printen op de bouwwereld
Waar staat in Nederland een 3D printer huis?