3D printen verandert de bouwwereld ingrijpend

3D printen verandert de bouwwereld ingrijpend

Al sinds het ontstaan van de mensheid zoeken we manieren om onszelf te beschermen tegen zaken als veranderlijke weerselementen en gevaarlijke roofdieren. Met behulp van gereedschap bouwden we huizen in alle windstreken, van tenten in de woestijn tot iglo’s op de poolvlakte. Inmiddels zijn onze bouwmethoden geavanceerd en brengen we onze tijd door in prachtige en sterke gebouwen.

3D print van huis

Bouwen met 3D printers: snel en efficiënt

Waarschijnlijk staan we nu wederom aan de vooravond van een ingrijpende stap voorwaarts op het gebied van onze constructiemethoden. 3D printing, door sommigen als een nieuwe industriële revolutie gezien, is namelijk sterk in opkomst in de bouwbranche. Op 28 februari komt een groep Europese bouwexperts samen in Kopenhagen om de gevolgen hiervan te bespreken.

Tijdens de conferentie zal niet alleen aan bod komen hoe 3D printing onze huidige bouw reeds heeft veranderd, maar ook hoe het dit in de toekomst verder zal doen. Alles wijst er namelijk op dat deze technologie superieur is aan de meeste bestaande bouwmethoden, onder andere op het gebied van snelheid.

Zo werd afgelopen jaar in slechts 17 dagen tijd een compleet kantoorgebouw in Dubai geprint. Ook in Amsterdam-Noord werd overigens al eens een huis geprint; al in 2014 verscheen daar het unieke 3D printer Canal House. Toen al bleek dat bouwen met 3D printers interessante materiaal- en kostenbesparingen met zich meebrengt.

Bouwconferentie over 3D printen in Kopenhagen

Aarchitecten juichen de ontwikkelingen rondom 3D printing in de bouw alleen maar toe. Hierdoor kunnen zij namelijk gebouwen ontwerpen in vormen die voorheen nog onmogelijk waren. Ook op het gebied van veiligheid weten 3D geprinte bouwwerken zich positief te onderscheiden.

Zo printte het Chinese bedrijf HuaShang Tengda afgelopen jaar een huis van twee verdiepingen dat bestand is tegen aardbevingen met een kracht van 8 op de schaal van Richter. Ook het Lewis Grand Hotel in de Filipijnen is een 3D print die aanzienlijk sterker is dan de meeste andere gebouwen. De ontwerpvrijheden voor architecten bieden dus niet alleen designmogelijkheden, maar voorkomen ook traditioneel kwetsbare punten in gebouwen.

3D printing wordt in veel sectoren gezien als grensverleggend en de bouwsector vormt hierop geen uitzondering. Op 28 februari komen Europa’s meest vooraanstaande bouwexperts samen in het Danish Technological Institute in Kopenhangen om de ontwikkelingen te bespreken. Wil je meer weten of je zelf ook inschrijven voor de conferentie? Klik dan hier.