Da Vinci Super: grote 3D printer met grote mogelijkheden

Da Vinci Super: grote 3D printer met grote mogelijkheden

XYZprinting heeft een reputatie hoog te houden als een van de bekendere 3D printer fabrikanten in de branche. Het bedrijf vergaarde deze bekendheid onder meer met de Da Vinci, de zo succesvolle machine die als instapmodel een van de eerste goedkope 3D printers voor de consumentenmarkt was. Inmiddels heeft dat model een vervolg gekregen in de vorm van verschillende varianten.

Zo zijn er de Da Vince Jr. 1.0, de Da Vince Jr. 1.0w, de Da Vinci Jr. 1.0 3-in-1, de Da Vinci miniMaker en de Da Vinci Mini w. Ook heeft het bedrijf inmiddels de markt betreden met 3D software, een 3D scanner en een heuse 3D printer pen. De nieuwste innovatie in de productlijn, de Da Vinci Super, bespreken we in dit artikel uitgebreid.

Lees meer:
Meer over goedkope 3D printers
Meer over 3D printer software
Meer over 3D scanners
Meer over de 3D printer pen

Nieuwe Da Vinci van XYZprinting

Da Vinci Super geïntroduceerd op techbeurs

Op de Internationale Funkausstellung Berlin, de grootste techbeurs van Europa en veelvuldig afgekort tot de IFA 2017, werd de Da Vinci Super voor het eerst publiekelijk getoond door XYZprinting. Deze veelbelovende 3D kleurenprinter volgt kort op de eerder dit jaar gelanceerde Nobel Superfine DLP 3D printer, die ook al hoge ogen gooide in reviews door kenners.

De Da Vinci Super valt niet alleen op door zijn vermogen om in vrijwel elke denkbare kleur 3D prints te maken, maar ook door zijn open source filamentsysteem waarmee je zeer grote objecten kunt printen die bestaan uit verschillende materialen. Bovendien biedt de printer dit alles in een uitmuntende kwaliteit tegen een relatief betaalbare prijs.

De Da Vinci Super kenmerkt zich door zogenaamde Fused Filament Fabrication (FFF), een technologie die het mogelijk maakt om met meerdere filamentsoorten een en hetzelfde voorwerp te printen. De filamentsoorten hoeven niet per se afkomstig te zijn van XYZprinting, want ook veelgebruikte filamenten als ABS, PLA, PETG en TPA behoren tot de uitgebreide mogelijkheden.

Bekijk hieronder een filmpje van een andere recente XYZprinting 3D printer met full-color FFF technologie:

Lees meer:
Meer over filament voor 3D printers
Meer over het kiezen van een 3D printer filament
Meer over het bewaren van filamentsoorten
Meer over het optimaal benutten van filament

3D printer met zeer interessante specificaties

XYZprinting is het meest trots op het grote printvolume van de Da Vinci Super. Met afmetingen van circa 30 cm x 30 cm x 30 cm is er voldoende ruimte voor het maken van relatief grote 3D prints, die ook nog eens uit meerdere materialen zijn opgebouwd. Normaal gesproken zijn machines die een dergelijke platformgrootte koppelen aan een hoge kwaliteit aanzienlijk duurder.

3D printer met groot printplatform

Zoals het een machine in deze categorie betaamt, kunnen gebruikers met behulp van het geavanceerde filamentsysteem zelf de temperatuur van het printbed en de extruder instellen. Dit maakt het mogelijk om populaire 1,75 mm filamenten te gebruiken van uiteenlopende fabrikanten. In 2018 komt XYZprinting zelf daarnaast met speciale nieuwe materiaalsoorten voor de Da Vinci Super, waaronder metaal, nylon en koolstof filamenten.

Ook met de overige specificaties van deze 3D printer zit het wel goed, want intern is er flink aan het ontwerp gesleuteld. Hierdoor biedt de machine de hoogst mogelijke printstabiliteit, automatische kalibratie voor 3D prints met een hoog detailniveau en een praktisch LCD-scherm aan de voorzijde. Het apparaat is bovendien draadloos te gebruiken en heeft een handmatige pauzefunctie voor het verwisselen van filamentspoelen die tijdens het 3D printen leeg raken.

Lees meer:
Meer over 3D printing materialen
Meer over 3D printen met nylon
Meer over 3D printen met metaal

Gericht op professionele toepassingen

Wat de Da Vinci Super onderscheidt van andere 3D printers in deze prijsklasse, is de veelzijdigheid van de machine. De mogelijkheid voor grote 3D prints, die bestaan uit meerdere materialen én een hoog detailniveau hebben, verschaft deze printer een unieke positie in de huidige markt. Volgens XYZprinting luidt het apparaat hiermee zelfs een nieuw tijdperk in.

Ondanks de relatieve betaalbaarheid van de machine, is het prijskaartje nog steeds fors voor de gemiddelde consument. De Da Vinci Super is dan ook meer gericht op de (semi-)professional die complexe prints wil kunnen maken, zowel qua materiaal, kleur als detailniveau. De printer is momenteel te koop voor bijna 2000 euro en wordt vanaf komende maand geleverd.