Robot leert jonge kinderen 3D printen

Wat hebben thema’s als 3D printen, robottechnologie en programmeren met elkaar gemeen? In het klaslokaal van de toekomst wordt aan deze onderwerpen al op jonge leeftijd veel aandacht geschonken. Nu al leven we in een tijd waarin technieken als robottechnologie en 3D printen onze leefomgeving steeds vaker vormgeven. En door de toenemende inzet van techniek in plaats van menselijke arbeid wordt het beheersen van programmeertalen steeds belangrijker. Gelukkig komen er steeds meer diensten en producten op de markt die scholen helpen om aan deze thema’s in de klas een goede invulling te geven.

Leer meer over 3D printen op school

3D printers en robots zijn de toekomst

De uitdaging voor leraren is vooral om kinderen de basisbeginselen van technieken zoals 3D printen en robottechnologie op zo jong mogelijke leeftijd bij te brengen. Hierdoor ontstaat er een solide basis die op latere leeftijd voldoende ruimte biedt voor verdere verdieping. Helaas is techniek niet een van de voornaamste interessegebieden van het jonge kind.

Om de soms droge theoretische lesstof toegankelijker te maken voor kinderen, heeft het Italiaanse Sharebot nu de EDUino ontwikkeld. Dit is een 3D geprinte robot op basis van Arduino-technologie die in kitvorm wordt geleverd als bouwpakket voor kinderen op school. Zo komen ze op laagdrempelige wijze in contact met soms geavanceerde technieken.

EDUino is onderdeel van een totaalpakket met de naam FABsussidiario, waarvoor het bedrijf PaLEoS verantwoordelijk is. De kit bevat de Sharebot KIWI-3D EDU, een kleine desktop 3D printer die speciaal voor educatieve doeleinden ontwikkeld is. De machine kenmerkt zich door eigenschappen die hem bij uitstek geschikt maken voor gebruik in klaslokalen.

Zo is hij net als veel andere 3D printers klein, handzaam en maakt hij relatief weinig geluid tijdens het 3D printen. Met een bouwplatform van 140 x 100 x 100 millimeter is hij desondanks groot genoeg om een breed scala objecten van bescheiden afmetingen uit te kunnen printen. Objecten zoals robots bijvoorbeeld, die bij kinderen doorgaans in de smaak vallen.

Lees meer:
Meer over de basisbeginselen van 3D printen
Wat is een 3D printer kit?
Wat is een desktop 3D printer?

3D printer kit met robot

Leerzame kit voor meer programmeerkennis

De EDUino robot is volgens Sharebot een uitstekende manier voor kinderen om meer te leren over programmeertalen en robottechnologie. Het project is volledig open source, waardoor leerlingen het ontwerp van de robot in principe onbeperkt naar eigen inzicht kunnen aanpassen. Met name het toevoegen van nieuwe functionaliteiten is in dat kader de bedoeling.

De kit van EDUino bevat logischerwijs niet alleen filament voor de onderdelen die uit de 3D printer komen rollen, maar ook objecten zoals sensoren die nog niet in 3D geprint kunnen worden. Ook is standaard Bluetooth-ondersteuning aanwezig zodat de robot aangestuurd kan worden met behulp van een app.

De EDUino robot kan geprogrammeerd worden met behulp van Visualino, een cursus die speciaal is ontwikkeld voor jonge leerlingen. De cursus komt standaard met de Arduino IDE en AppInventor tools en bevat zowel basislessen als geavanceerdere lesstof. Geen enkel ander project voor educatieve doeleinden combineert 3D printing, robottechniek en programmeervaardigheid op deze wijze.

3D geprinte robots in toekomst heel gewoon

Als de robot eenmaal is uitgeprint en gebouwd, doet hij denken aan een groot insect. Met zijn zes poten beweegt hij zich voort op uiteenlopende oppervlakten en laat hij zich makkelijk besturen. Volgens Sharebot is de EDUino dan ook een uitstekende manier om enthousiasme te creëren bij kinderen voor alle technologieën die nodig zijn om de kit op te bouwen.

Net als een toenemend aantal andere bedrijven, ziet Sharebot 3D printen als een van de belangrijkste vaardigheden van het toekomstige jonge kind. De kans is groot dat de jonge generatie van nu op latere leeftijd gebruik maakt van 3D geprinte robots – of het nu in een privé- of professionele setting is. Kennis van 3D printing, machine learning, robotics en programmeertalen is dan ook geen overbodige luxe.

3D geprinte robot

Hoewel de EDUino gebruik maakt van standaard filamentsoorten en vanwege zijn eenvoudige opzet geen complexe onderdelen vereist, geldt dit niet voor de robot van de toekomst. Deze moet bij voorkeur betrouwbaar en duurzaam zijn en de huidige opkomst van 3D printen met metaal biedt in dat kader veel perspectief.

Of 3D geprinte robots binnen een aantal decennia daadwerkelijk het straatbeeld in Nederland bepalen, valt nog te bezien. Maar dat deze technologie een belangrijk onderdeel vormt van onze toekomst staat buiten kijf. Bij Llowlab houden wij je uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen hieromtrent.

Lees meer:
Wat is machine learning precies?
Welke filamentsoorten zijn gangbaar in 3D printing?
Robot van de toekomst in metaal geprint?