De stad van de toekomst is een 3D print

De stad van de toekomst is een 3D print

Het duurt niet lang meer voordat de wereld er compleet anders uit ziet dan we gewend zijn. Inmiddels zijn de eerste 3D geprinte huizen reeds een feit en technologieën zoals 3D betonprinten ontwikkelen zich in een sneltreinvaart. Start-ups met nieuwe en creatieve ideeën schieten als paddenstoelen uit de grond en veranderen de architectuur en bouwsector ingrijpend.

Complete woning binnen 24 uur 3D printen

Een van deze ondernemingen is Cazza Construction Technologies, een relatief jong bedrijf dat zich ten doel stelt om over de hele wereld 3D geprinte slimme steden te bouwen. Dit klinkt misschien als een futuristisch droombeeld, maar in de organisatie is genoeg kennis en expertise aanwezig om een reële kans van slagen te hebben.

De 19-jarige CEO Chris Kelsey leidde op zijn 17e al een groot techbedrijf met een omzet van meer dan 10 miljoen euro per jaar. Inmiddels heeft hij het bedrijf verkocht om samen met medeoprichter en COO Fernano De Los Rios zijn droom na te jagen en bouwmethoden sneller, kostenefficiënter en milieuvriendelijk te maken.

In samenwerking met meer dan 50 gerenommeerde ingenieurs over de hele wereld ontwikkelde Kelsey een nieuwe techniek waarmee een betonnen woning met een vloeroppervlakte van maar liefst 100 vierkante meter binnen 24 uur gebouwd kan worden. Zelfs een gebouw van 1000 vierkante meter is mogelijk binnen slechts 10 dagen – en dit alles met behulp van slechts 1 machine.

3D printen van huis heeft de toekomst

3D printen van huis heeft de toekomst

3D software resulteert in volledige automatisatie

Moet de woning nog groter worden of moet het bouwproces nog sneller verlopen? In dat geval kunnen verschillende gigantische 3D printers tegelijktijdig met elkaar samenwerken. Cazza ontwikkelde speciale 3D software om niet alleen modellen van de gebouwen te ontwerpen, maar ook om de gebruikte printers aan te sturen.

Het hele proces verloopt vrijwel volledig geautomatiseerd en er is slechts 1 persoon nodig om af en toe versterkingen van gewapend metaal toe te voegen terwijl de 3D printer stapsgewijs betonlagen op elkaar print. Ondanks het formaat zijn de machines bijzonder mobiel en binnen minder dan een half uur te installeren op de bouwplaats.

3D print: snel, kostenbesparend en milieuvriendelijk

Met de nieuwe technologie heeft Cazza een constructiemethode ontwikkeld die op alle vlakken aantrekkelijke voordelen biedt. Materiaal- en arbeidskosten dalen met maar liefst 90% (!) ten opzichte van conventionele bouwwijzen, het printen levert nauwelijks afval op en ook water- en luchtvervuiling dalen nagenoeg tot het nulpunt.

Over de hele wereld staan ondernemingen in de bouwsector dan ook te trappelen om een samenwerking met Cazza aan te gaan. De verwachting luidt dan ook dat we in de nabije toekomst steeds meer 3D prints van woningen zullen gaan zien. Nog verder vooruitblikkend, hoopt Cazza een positieve en blijvende impact te hebben op de internationale huisvestingscrisis zoals die nu aan de orde is. En bij de realisatie van die ambitie vertolkt 3D printen een cruciale rol.