Wordt 3D metaalprinting sneller en goedkoper?

Wordt 3D metaalprinting sneller en goedkoper?

3D printen heeft inmiddels een definitief plekje veroverd in grote industrieën zoals de automotive, geneeskunde, tandheelkunde en lucht- en ruimtevaart. Ook steeds meer consumenten hebben thuis een 3D printer op de keukentafel staan. Toch zijn niet alle varianten van de nieuwe technologie laagdrempelig en goedkoop in het gebruik.

Een opkomende trend zoals 3D metaalprinting wordt bijvoorbeeld vooral nog gebruikt door grote industriële partijen. Want hoewel ook deze tak van additive manufacturing steeds goedkoper wordt, is 3D printen met metaal nog altijd significant duurder dan met andere filamenten. En ook de printsnelheid ligt doorgaans beduidend lager dan bij andere 3D prints.

Wordt 3D metaalprinting sneller en goedkoper?

Zero Barrier Labs wil hier verandering in aanbrengen. Het bedrijf ziet het onderscheidend vermogen van 3D metaalprinting in de unieke mogelijkheid om sterke, duurzame én lichtgewicht onderdelen ter plekke en op maat te produceren. Tegelijkertijd onderkent het technische team van de onderneming dat er nog stappen zijn te zetten op het gebied van productiesnelheid en prijs.

Zero Barrier Labs heeft daarom het ambitieuze plan opgevat om een nieuwe 3D printing fabriek te openen in Madison, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Wisconsin. Het bedrijf gaat hier 3D metaalprints produceren waarvan klanten de 3D modellen kunnen insturen. Zowel de aanlevertijd als kosten moeten hierbij een stuk lager liggen dan bij de concurrentie.

Het bedrijf denkt dat dit haalbaar is doordat het speciale, zelf ontworpen 3D printers gebruikt die ideaal zijn om snel en goedkoop metalen prototypes te produceren. In een markt waar je voor een 3D metaalprint van 1 kilogram al snel duizenden euro’s betaalt, moet dit initiatief ontwerpers de kans bieden om hun ontwerpen eindelijk op een betaalbare manier te testen.

Lees meer:
Alles over 3D printen met metaal
Welke 3D metaalprinttechnologieën zijn er momenteel?
Hoe kun je zelf goedkoop 3D metaalprinten?

3D metaalprint van 1 kilogram kost al snel duizenden euro’s

60 keer sneller en 17 keer goedkoper 3D printen

Nu zijn er veel bedrijven die beloven dat ze 3D printing sneller en goedkoper maken. Maar dat het Zero Barrier Labs menens is, blijkt uit de naar buiten gebrachte cijfers. Het bedrijf voorspelt dat het op maat gemaakte metalen 3D objecten maar liefst 60 keer sneller en 17 keer goedkoper kan aanleveren dan huidige alternatieven in de markt.

De hiervoor gebruikte 3D metaalprinters werken met een relatief goedkoop metaalpoederfilament, dat lichtuithardende polymeren bevat die worden uitgehard door UV-licht. De technologie van Zero Barrier Labs laat zich echter niet categoriseren onder Selective Laser Melting (SLM) of Fused Deposition Modeling (FDM).

Het bedrijf heeft nog niet openbaar gemaakt hoe de techniek precies werkt, maar waarschijnlijk wordt er gebruik gemaakt van een DLP-projector om UV-uithardbaar zilver of andere metalen fotopolymeren te sinteren. Dat betekent dat er voor het team wellicht uitdagingen liggen op het gebied van eventuele vervorming en kromtrekken.

Lees meer:
Wat zijn de voordelen van SLM voor 3D metaalprinting?
SLM zit FDM qua populariteit op de hielen
SLM ideaal voor 3D printen van vliegtuigonderdelen
SLM ook interessant voor 3D prints van juwelen

UV-uithardbaar zilver of andere metalen fotopolymeren sinteren met een DLP-projector

3D metaalprinten wordt steeds goedkoper

Het initiatief van Zero Barrier Labs komt op een moment dat 3D printen in zijn algemeenheid steeds goedkoper wordt. Het vooruitzicht dat dit binnen afzienbare tijd ook voor 3D metaalprinting zal gelden, zal vele ontwerpers tot vreugde stemmen. Het bedrijf overweegt zelfs zijn eigen 3D printers op de markt te brengen, zodat iedereen ook thuis goedkope 3D metaalprints kan maken.

Ook andere bedrijven zijn volop bezig met technologische innovaties in het 3D metaalprinting segment. Dit zorgt ervoor dat 3D metaalprinters steeds goedkoper zullen worden en – net als reguliere 3D printers – misschien ook in de vorm van een bouwpakket op de markt zullen worden gebracht.

Wil je meer weten over het goedkoop aanschaffen van een 3D printer, klik dan op een van de links hieronder. In deze vier artikelen vertellen we je alles wat je moet weten over goedkoop 3D printen, de prijzen van 3D printers en het zelf assembleren van een bouwpakket. Heb je nog een vraag? Laat dan een reactie achter!

Lees meer:
Hoe kan ik een goedkope 3D printer kopen?
Wat maakt een 3D printer bouwpakket zo goedkoop?
Wat kost een 3D printer gemiddeld?
Hoe duur is het om een 3D print te laten maken?