2 nieuwe 3D metaalprinttechnologieën voor kleine en grote 3D prints

3D metaalprinten is een technologie die zich vanuit breed perspectief bezien nog in het beginstadium bevindt. Dat betekent dat de variaties op de techniek groot zijn en dat geldt ook voor de kosten. In dit artikel bespreken we twee 3D metaalprinttechnologieën die elk op hun eigen vlak veelbelovend zijn: de een is dat voor normale 3D prints en de ander voor grote metalen structuren.

3D print metaal logo

Goedkope 3D metaalprinter met speciale lastechniek

3D metaalprinten is de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden en hiermee zelfs bereikbaar geworden voor consumenten. Toch is de techniek nog steeds relatief duur in vergelijking met andere 3D print technologieën. Dit zorgt ervoor dat 3D metaalprinters reeds te bewonderen zijn bij grote bedrijven of consumenten met een flinke portemonnee, maar minder bij bedrijven in het MKB of minder kapitaalkrachtige consumenten.

Daar komt binnenkort verandering in als het aan een groep onderzoekers ligt. De wetenschappers schreven gezamenlijk een rapport getiteld ‘Design and development of a low-cost 3D metal printer’. Hierin beschrijven zij de ontwikkeling van een nieuwe 3D metaalprinter die sterk leunt op metal inert gas-lassen (ook bekend als MIG-lassen) en een speciale open source microcontroller om de benodigde onderdelen te produceren.

De inspiratie voor de nieuwe 3D printer haalden de onderzoekers uit het ontwerp van de populaire Prusa i3. Deze betaalbare desktop 3D printer heeft een compleet ander ontwerp dan de meeste machines die op dit moment 3D prints in metaal maken. Het doel van de wetenschappers was dan ook om de metaalprintfunctionaliteit van deze dure machines te koppelen aan het betaalbare en flexibele design van de Prusa i3.

Lees meer:
Meer informatie over desktop 3D printers
Meer informatie over 3D printer kits zoals de Prusa i3
Meer informatie over 3D software voor de Prusa i3

3D prints maken van metaal
3D prints maken van metaal: heel gemakkelijk en snel

Het wetenschappelijke rapport mag voor de meeste lezers dan abracadabra zijn, voor de onderzoekers is het maken van een 3D printer in de basis geen al te lastige opgave. In de paper zetten ze de benodigde onderdelen op een rijtje. Het gaat onder meer om een paar lagerhouders en motorbeugel, een motorbehuizing, ashouder, kogelomloopspil, koppeling, eindschakelaar, lineaire lager, stappenmotor, polyurethaancilinder, polytetrafluorethylaan (PTFE) kunststof cilinder en diverse bevestigingscomponenten.

De onderzoekers maakten voor hun experiment gebruik van een MIG-lasmachine om componenten te fabriceren en samen te smelten. In totaal kostte de productie van de 3D metaalprinter nog geen 750 euro – een absoluut koopje als je het vergelijkt met de productiekosten voor de meeste andere machines in de markt. Tel daar overige kosten en de marge voor de fabrikant en verkoper bij op en je begrijpt waarom 3D metaalprinters doorgaans erg duur zijn. Het rapport van de onderzoekers laat echter zien dat dit in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid gaat veranderen.

Lees meer:
Meer informatie over 3D printer onderdelen
Meer informatie over betaalbare 3D printers
Meer informatie over een 3D metaalprinter maken

Complexe metalen 3D prints met WAAM-technologie

Het Duitse bedrijf Gefertec staat bekend als een belangrijke speler op het gebied van 3D printen. De nieuwe focus van het bedrijf op Wire Arc-gebaseerde 3D print technologieën trekt dan ook sterk de aandacht. Wire and Arc Additive Manufacturing-methoden (ook bekend als WAAM) worden al langere tijd gebruikt in de 3D printing industrie, maar beloven met de ingebruikname door Gefertec nu nog verder ontwikkeld te worden.

Aansprekende voorbeelden van WAAM-geproduceerde 3D prints zijn bijvoorbeeld een 3D geprinte staalbrug in Amsterdam en een 3D geprinte scheepsschroef met de veelzeggende naam WAAMpeller. Toevallig hebben wij beide van deze projecten in eerdere artikelen op de site van Llowlab nog uitvoerig besproken. Met de komst van Gefertec als nieuwe grote speler op dit terrein zullen er naar verwachting vele innovaties volgen.

Wat is nu het grote voordeel van de Wire and Arc Additive Manufacturing-technologie? Cruciaal is dat de techniek het mogelijk maakt om 3D prints met grote afmetingen en hoge kosten op snelle en betaalbare wijze te produceren. WAAM stelt architecten in de gelegenheid objecten met complexe vormen te ontwerpen die met normale productietechnieken niet realiseerbaar zijn. De techniek werkt met meer dan 30 verschillende metaalsoorten en is veelzijdig inzetbaar.

Lees meer:
Meer informatie over Wire and Arc Additive Manufacturing
Meer informatie over de WAAMpeller
Meer informatie over de voordelen van 3D metaalprinters