Nieuwe MakerGear M3 3D printer belooft ware hit te worden

Nieuwe MakerGear M3 3D printer belooft ware hit te worden

Wie een beetje bekend is met 3D printing, heeft ongetwijfeld al eens gehoord van MakerGear. Het is inmiddels alweer 5 jaar geleden dat de Amerikaanse fabrikant zijn fameuze M2 3D printer introduceerde. Die machine heeft in de loop der jaren een onverwoestbare reputatie opgebouwd, getuige ook het feit dat wij er afgelopen jaar meermaals over schreven.

Nieuwe MakerGear 3D printer

De vijfde generatie van de M2 bevat meer dan 50 verbeteringen ten opzichte van de variant die in 2012 in de markt werd gezet en is daarmee bijna een nieuwe machine te noemen. Slechts weinig producenten voeren zoveel veranderingen door in bestaande modellen en de vele updates illustreren de hoog reikende ambities van MakerGear.

Inmiddels heeft het bedrijf de langverwachte opvolger aangekondigd in de vorm van de M3. Het apparaat wordt volgende week op de markt gebracht en wordt net als zijn voorganger volledig in eigen huis gefabriceerd. Hierdoor moet de machine volgens de makers wederom voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Die standaarden liggen hoog, want de M2 staat nog altijd bekend als een van de meest betrouwbare printers op de markt. De machine was bij zijn introductie revolutionair omdat hij prints van industriële kwaliteit bereikbaar maakte in het consumentensegment. Dit is een eigenschap waarmee het apparaat zich nog altijd onderscheidt in een snelgroeiende markt.

Lees meer:
Industriële 3D printers en trends
Grote 3D printer merken zoals MakerGear
3D printing branche: verschil tussen zakelijke- en consumentenmarkt

Twee versies van de M3 printer uitgebracht

Volgens MakerGear streeft de M3 zijn voorganger voorbij in alle aspecten en is ook deze machine bij uitstek geschikt voor professionele toepassingen. De fabrikant brengt twee varianten van zijn nieuwe paradepaartje uit: de M3 Single Extrusion (M3-SE) en M3 Independent Dual (M3-ID).

Beide 3D printers worden volgende week op de additive manufacturing beurs RAPID + TCT in Pittburgh voor het eerst aan het grote publiek getoond, maar zijn ook nu al middels een pre-order te bestellen. De M3-SE wordt vanaf het einde van deze maand al geleverd, terwijl liefhebbers voor levering van de M3-ID moeten wachten tot de zomerperiode.

Beide versies delen de kenmerken die de M2 zo succesvol maakten, namelijk precisiebewerking en continue operatiecapaciteit. Tel daarbij op bediening op afstand, WiFi-connectiviteit, een geïntegreerde gebruikersinterface en True-Leveling en je begrijpt dat de M3 een waardige opvolger is van zijn illustere voorganger.

De twee varianten van de M3 delen natuurlijk niet alleen overeenkomsten, maar kenmerken zich ook door verschillen. Zo is de M3-SE voornamelijk ontwikkeld voor simpele 3D printtoepassingen van hoge kwaliteit, terwijl de M3-ID aanvullende functionaliteit biedt zoals printen met meerdere en oplosbare filamenten. Een onafhankelijk dual extrusion systeem in combinatie met Mimeo Mode maakt het bovendien mogelijk om prints van één materiaalsoort tot wel twee keer zo snel te printen.

Indrukwekkende specificaties en 3D print mogelijkheden

De al op korte termijn verkrijgbare M3-SE onderscheidt zich met indrukwekkende specificaties. Met afmetingen van 533 mm x 610 mm x 420 mm voor de behuizing inclusief spoelen en een bouwplatform van 203 mm x 254 mm x 203 mm is het apparaat geschikt om prints van redelijk afmetingen te maken. Een mogelijke laagresolutie van 0.020 tot 0.350 mm is veelzeggend voor de gedetailleerde kwaliteit van de 3D prints.

Met een bouwsnelheid tot 18 mm per seconde staat de printkop garant voor een uitstekende printsnelheid. Tot de bruikbare filamenten behoren onder meer ABS, PLA, PVA, TPU, TPE, HIPS, PET-G, PET-T, Nylon, polycarbonaat, koolstofvezel composieten, hout composieten, metaal composieten en nog vele andere materiaalsoorten. De M3 wordt standaard geleverd met de 3D printer software OctoPrint.

Lees meer:
Welk filament kan ik het beste gebruiken?
Zo houd jij je filamenten in optimale conditie
Bewaar je filamentsoorten in een droge omgeving

3D print filamentsoorten

Veelzijdige 3D printer belooft de markt te veroveren

De M3 doet wederom waar zijn voorganger M2 zo om werd geprezen: het bieden van professionele printkwaliteit in het jasje van een compacte desktop 3D printer. Het apparaat verenigt niet alleen bescheiden afmetingen met een hoog detailniveau, maar combineert ook een hoge toegankelijkheid met uitgebreide functionaliteiten. Dit maakt de machine geschikt voor zowel beginnende als zeer ervaren gebruikers.

Met de aanstaande lancering van de M3 is het afwachten wat de concurrentie gaat doen. Een 3D printer als de BCN3D Sigma, een iets duurdere maar geduchte concurrent van de M2, wordt door de nieuwe M3 printers op veel vlakken voorbij gestreefd. Het wordt dus afwachten op welk prijsniveau de M3 in de markt wordt gezet. Als dit net zo concurrerend is als dat van de voorgaande versie, voorspellen wij dat deze machine wel eens dé 3D printing hit van dit jaar zou kunnen worden.